83    4    0  

Kjølekilde i kjølerom

 4     0
Hei,
Jeg er i planleggingsfase og skal bygge ny enebolig. Boligen skal utsyres med bergvarmepumpe som også vil bli benyttet til kjøling om sommeren via ventilasjonsanlegget når det er for varmt.
Kan den samme varmepumpen benyttes som kuldekilde via en viftekonvektor i et kjølerom? Er dette mulig vil det være energibesparende samtidig som en slipper og planlegge hvordan overskuddstemperaturen skal benyttes. Det vil også være støyreduserende i forhold til kjøleaggregat.

HSt
   #2
 31 980     Lillestrøm kommune     0
kjøling må vel tas i en større flate enn et lite kjøleregister i ventilasjon. dere må inn med fan-coil eller evt takvarme/kjøling. Bluesman her på BB har dette
  (trådstarter)
   #3
 4     0
Det virker på meg som det er lite erfaring på dette området. Det er litt merkelig med fokuset på støy og energibesparelse og levetidsøkonomi som er i dag. Jeg forstår det er flere som har gjort forsøk på å få dette til å fungere med blandede resultat. Etter å ha lest litt på hva en kan forvente og hente ut av kjølekretsen på en bergvarmepumpe forstår jeg at det her finnes tilstrekkelig med kjøling og at det vil være fordelaktig for brønnen at kjølingen blir utnyttet i størst mulig grad både til kjøling via ventilasjon og i et kjølerom.
Det handler om å få på plass et godt isolert rørsystem og en enkel styring av fan-coil/vifteconvektor for at dette skal fungere.

Jeg er i planleggingsfase og suger til meg gode råd her. Hvis noen har erfaringer, del dem gjerne. Det vil være av stor interesse.
   #4
 41     0
Teorien er enkel:

Viftekonvektor på brønnkretsen vil kjøle ned et kjølerom.

Du bør ha en så stor konvektor som mulig, siden det er en del varme den skal bli kvitt.
Også bør du tenke på kondensvann, det kan bli en del kondens som må håndteres.

Brønnkretsen din vil ha en gitt temperatur, og kjølerommet blir da kjølt ned mot denne temperaturen, men ikke kaldere.
Spørsmålet blir om kretsen er kald nok til ditt bruk?

Annet utstyr du trenger er en aktuator på kretsen som blir kontrollert av en temperaturmåler.

Ikke all verden en trenger, men siden de fleste vil ha kjølerom som holder en stabil temp på 0-4 grader året rundt, og en brønn kan ha temperaturer over 4grader, så ser jeg utfordringer med å bare bruke brønnkretsen for kjøling.

Sikkert derfor det ikke er så veldig utbredt.
Men jeg er inne på samme tanke, så deler bare mine synspunkter, dette er ikke rakettforskning, men du bør vurdere om det er type "jordkjeller" eller faktisk 0-4g kjølerom du ønsker. For sistnevnte kan by på utfordringer.