Du må få opp de to stekeovnene ett hakk, de blir for lave slik siste innlegg viser. Sett de slik like høyt opp som benkeplaten er. Jeg ville dessuten valgt kun skuffer alle steder under benkeplatenivå. I hjørnet nede til høyre kan du ha vanlig skap som du åpner andre veien, istedet for at det er helt ute med benkeplaten bruker du heller hjørnet som du ikke får utnyttet fornuftig fra andre siden likevel. Da kan du ha bare skuffer inne på kjøkkenet også
Ting som høyde på ovner, skuffer, åpneretning på skap og alt slikt er jeg klar over, men jeg gidder ikke å endre tegningene for slike småting. Mye av dette kommer også til å bli gjennomgått mange ganger når vi skal tenke mer på hva som skal hvor av småting.
Jeg er usikker på hva du mener med hjørnet, men om du tenker på hjørneskapet til høyre for oppvaskmaskin er det et "overskap" under kjøkkenbenken på andre siden (dette ønsker vi å beholde), så det vil ikke være mulig. Resten av øyen (halvannen meter?) vil være bardisk på den siden.
Det er også godt mulig plassering av skap og skuffer under benkene blir endret både fem og ti ganger til, men jeg ønsker å ha hovedplasseringene spikret før jeg begynner med slikt.
Her er forøvrig noen bilder som viser helheten litt bedre:
I dag er stue og kjøkken adskilt med vegg og dør der øyen er tegnet inn. Hukken på kjøkkenet er garderobe som vil forsvinne uansett. Den lille firkantet over kjøkkenet er vindfang og inngangsdør.
Her er et alternativ jeg vurderer sterkt (uavhengig av løsning på kjøkkenet), der vi tar 40-50cm av kjøkkenet for å få større vindfang, samt flytter inngangsdøren litt. Med denne løsningen ender vi mest sannsynlig opp med vanlig kjøleskap om kokingen er mot gangen. Om kokingen er på øyen er jeg usikker på hva vi velger.
Jeg syns løsningen med kokeplate mot veggen er den desidert beste løsningen. Når man feks lager taco eller andre ting som krever litt plass, er det kjekt og kunne ha romslig plass rundt der arbeidet (grønnsakskutting, baking osv) skjer, i tillegg til plass rundt kokeplaten hvis kjøkkdeig/kjøtt må steikes i flere omganger og man trenger plass rundt koketoppen også. En god halvmeter på hver side fra hver arbeidsstasjon tenker jeg er ønskelig. Om da i tilegg oppvaskemaskin står et stykke unna i tillegg, så man kan ha døren på denne åpen, uten å snuble i denne, er det det optimale mener jeg.
Ja tenkte på det hjørnet, det er vanskelig å få hjørner som benytter hele arealet, alle de løsningene jeg kjenner til med utrekk fra hjørne, skuffer 45 grader inn i hjørne osv mener jeg utnytter bare halve kapasiteten av plassen de bruker. Vi hadde tilsvarende problemstilling og valgte å sette inn ett vanlig skap i hjørne med skapdøren ut under bardisken. På andre siden har vi skuffer på begge sidene av hjørnet så vi slipper å sette noe "innerst i skapet" som forsvinner... Ellers finnes det dype skuffer hos flere leverandører, under bardisken vil du iallefall få plass til slike, får du 100cm bredde i tillegg har du noen fantastiske romslige skuffer, store skuffer er en stor fordel sammenlignet med flere små, det blir mindre skrog og mer plass.
Overskap ville jeg vert forsiktig med mellom vindu og barløsningen, det stjeler mye romfølelse og gir lite plass.
45-grader skuffer/hjørneskuffer må være det største lureriet som finnes (med mindre man har skap på begge sider med skråvegg-skrog).
100cm (og større) -skuffer synes jeg faktisk blir hakket for stort, men 80-skuffer vil jeg prøve å få til der jeg kan.
Når det gjelder overskap, så har svigerforeldrene mine et kjøkken med lignende løsning vedr. vask, koketopp og øy, og de har disse overskapene over vasken som jeg synes er ganske pene:
Disse "sakses" opp, noe som gjør at de ikke kan gå til taket (det hadde nok ikke vært pent heller), men de stjeler igrunn lite og ingenting av romfølelsen. Jeg tror også det blir for nakent om det ikke skal være overskap noe sted.
Overskap mener jeg er et must for alt man bruker mye som servise og tilhørende. Hvis ikke tror jeg du angrer.
Vi har overskapene helt opp og en 50mm list som gjør at skapene møter taket. Jeg syns det er penest, i tilegg til at man får mer lagring og slipper at fettet legger seg oppå skapene.
Jeg hadde overskap før men savner de ikke i det hele tatt, alt av hverdagsbestikk, skåler, fat, kopper og glass obevares i dyp skuff under benkeplate, man har full oversikt i slike skuffer, også det som er bakerst.
Jeg liker igrunn tanken, men jeg tror likevel det blir overskap da vi dessverre ikke har plass til så mange skuffer (selv om vi tar skuffer overalt der det er mulig), samt at det rett og slett vil bli for nakent uten.
Uansett, jeg har fikset litt mer på tegningen jeg har hatt på alternativ løsning til kjøkken, og er mer og mer i tvil på hva som vil være den beste/mest fornuftige valget.
Positive ting med endring:
- Høyskapsrekken er mer vellykket - "kjøleskapsproblematikken" (som egentlig var grunnlaget for tråden) er enklere å løse
Negativt:
- Redd for at mye av den gode arbeidsplassen på øyen forsvinner, men trenger vi egentlig denne? - Vi vil få direkte innsyn til platetoppen fra sofaen i stuen (usikker på om dette er noe jeg er fan av) - Lite arbeidsplass mellom vask og koketopp? - "Trang" inngang til kjøkkenet fra gangen?
Andre ting:
- Vi mister også en skuffemodul, men får til gjengjeld et ekstra høyskap. - Begge hjørneskapsmodulene her er av typen avlange, kontra en av hver på den opprinnelige planen (jeg liker best de som er "kvadratiske"), men usikker på om det har så mye å si. - Oppvaskmaskinen kommer på venstre side, noe som for mange er "feil", men tror dette vil være en vanesak. - Redd for at benken mellom kjøleskap og vask vil bli en "død" benk (altså bare samler rot)
Hvorvidt det evt. blir et høyt fryseskap (som på tegningen), eller et lite integrert (og dermed lengre benk) er jeg usikker på, men mest sannsynlig blir det sistnevnte. Om noen skulle lure, må naturligvis kjøleskapet hengsles motsatt vei.
Jeg syns det virket som en håpløs løsning. Hva skjer hvis du har skitten oppvask på benken fordi maskinen er full, samtidig som du skal lage mat? Vi bruker avrenningsplaten mye til steikepanner osv som vaskes for hånd, slik at skitne tallerker, lasagneformer osv må stå på benken før det skal vaskes.
Å stå i et hjørne å kutte grønnsaker osv er et mareritt, i tillegg til at jeg liker å skille mellom ren og skitten sone på kjøkkenet.
Skal du bruke kjøkkenmaskinen har du heller ikke nevneverdig arbeidsplass rundt maskinen til melposer og andre ting.
Med platetoppen på denne plasseringen er du også avhengig av et avtrekk som henger fra taket og stjeler enormt mye av romfølelsen. Du får heller ikke fri sikt fra stuen til den som står over grytene når ventilatoren er midt i rommet.
Det finnes ventilatorer som monteres i taket, jeg har selv en slik som ikke bygger en mm. ned. Jeg ville nok fått kjøleskapet inn blandt høyskapet og beholdt benkeplassen. Du kunne jo hatt fryseskuffer kanskje? Og veggskapene ville jeg hatt på den andre veggen.
Jeg er usikker på hva du mener med hjørnet, men om du tenker på hjørneskapet til høyre for oppvaskmaskin er det et "overskap" under kjøkkenbenken på andre siden (dette ønsker vi å beholde), så det vil ikke være mulig. Resten av øyen (halvannen meter?) vil være bardisk på den siden.
Det er også godt mulig plassering av skap og skuffer under benkene blir endret både fem og ti ganger til, men jeg ønsker å ha hovedplasseringene spikret før jeg begynner med slikt.
Her er forøvrig noen bilder som viser helheten litt bedre:
I dag er stue og kjøkken adskilt med vegg og dør der øyen er tegnet inn. Hukken på kjøkkenet er garderobe som vil forsvinne uansett. Den lille firkantet over kjøkkenet er vindfang og inngangsdør.
Her er et alternativ jeg vurderer sterkt (uavhengig av løsning på kjøkkenet), der vi tar 40-50cm av kjøkkenet for å få større vindfang, samt flytter inngangsdøren litt. Med denne løsningen ender vi mest sannsynlig opp med vanlig kjøleskap om kokingen er mot gangen. Om kokingen er på øyen er jeg usikker på hva vi velger.
Ellers finnes det dype skuffer hos flere leverandører, under bardisken vil du iallefall få plass til slike, får du 100cm bredde i tillegg har du noen fantastiske romslige skuffer, store skuffer er en stor fordel sammenlignet med flere små, det blir mindre skrog og mer plass.
Overskap ville jeg vert forsiktig med mellom vindu og barløsningen, det stjeler mye romfølelse og gir lite plass.
100cm (og større) -skuffer synes jeg faktisk blir hakket for stort, men 80-skuffer vil jeg prøve å få til der jeg kan.
Når det gjelder overskap, så har svigerforeldrene mine et kjøkken med lignende løsning vedr. vask, koketopp og øy, og de har disse overskapene over vasken som jeg synes er ganske pene:
Disse "sakses" opp, noe som gjør at de ikke kan gå til taket (det hadde nok ikke vært pent heller), men de stjeler igrunn lite og ingenting av romfølelsen. Jeg tror også det blir for nakent om det ikke skal være overskap noe sted.
Vi har overskapene helt opp og en 50mm list som gjør at skapene møter taket. Jeg syns det er penest, i tilegg til at man får mer lagring og slipper at fettet legger seg oppå skapene.
Uansett, jeg har fikset litt mer på tegningen jeg har hatt på alternativ løsning til kjøkken, og er mer og mer i tvil på hva som vil være den beste/mest fornuftige valget.
Positive ting med endring:
- Høyskapsrekken er mer vellykket
- "kjøleskapsproblematikken" (som egentlig var grunnlaget for tråden) er enklere å løse
Negativt:
- Redd for at mye av den gode arbeidsplassen på øyen forsvinner, men trenger vi egentlig denne?
- Vi vil få direkte innsyn til platetoppen fra sofaen i stuen (usikker på om dette er noe jeg er fan av)
- Lite arbeidsplass mellom vask og koketopp?
- "Trang" inngang til kjøkkenet fra gangen?
Andre ting:
- Vi mister også en skuffemodul, men får til gjengjeld et ekstra høyskap.
- Begge hjørneskapsmodulene her er av typen avlange, kontra en av hver på den opprinnelige planen (jeg liker best de som er "kvadratiske"), men usikker på om det har så mye å si.
- Oppvaskmaskinen kommer på venstre side, noe som for mange er "feil", men tror dette vil være en vanesak.
- Redd for at benken mellom kjøleskap og vask vil bli en "død" benk (altså bare samler rot)
Hvorvidt det evt. blir et høyt fryseskap (som på tegningen), eller et lite integrert (og dermed lengre benk) er jeg usikker på, men mest sannsynlig blir det sistnevnte. Om noen skulle lure, må naturligvis kjøleskapet hengsles motsatt vei.
Å stå i et hjørne å kutte grønnsaker osv er et mareritt, i tillegg til at jeg liker å skille mellom ren og skitten sone på kjøkkenet.
Skal du bruke kjøkkenmaskinen har du heller ikke nevneverdig arbeidsplass rundt maskinen til melposer og andre ting.
Med platetoppen på denne plasseringen er du også avhengig av et avtrekk som henger fra taket og stjeler enormt mye av romfølelsen. Du får heller ikke fri sikt fra stuen til den som står over grytene når ventilatoren er midt i rommet.