7,962    51    4  

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd

 310     Karmøy, Rogaland     0
Jeg er godt i gang med planlegging av kjøkken, men som vanlig kommer det jo alltid litt "utfordringer".

Jeg har en vegg som kun skal ha høyskap (inkl. kjøl/frys) på 3,48m. Denne var i utgangspunktet planlagt med fire 60-skap og et side-by-side-kjøleskap, da dette passer ganske bra inn. Etter å ha lest meg både grønn, gul og blå på diverse kjøleskap har jeg begynt å tvile litt på side-by-side. Spesielt siden de stikker ganske langt frem i forhold til resten (at de skal ha god avstand til bakvegg hjelper heller ikke på).

Jeg har ikke lyst/mulighet til å flytte resten av innredningen etter, så jeg ser på litt alternativer, og da spesielt vanlig kjøleskap og fryseskap med vann/isdispenser ved siden av hverandre. Problemet med en slik løsning er at jeg egentlig ikke har plass, og at jeg da evt. må erstatte det ene høyskapet med et smalere skap. Jeg så for meg å erstatte to (evt. et om det er plass) 60-skap med 50-skap for å få symmetri, men dette har ikke Ikea, så da må det evt. bli et 40, skap, noe jeg frykter er for smalt.

Noen som har noen tanker?

Slik har planen vært hittil, der det beste(?) (ihvertfall peneste) hadde vært å erstatte skapene på hver side av ovnene med 50-skap. Alternativet vil være å erstatte et av disse (det til høyre?) med et 40-skap.

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  - Skjermbilde%202015-12-21%20kl.%2023.27.59_zpsalqapj1t.png - awt

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  - Skjermbilde%202015-12-21%20kl.%2023.28.13_zps3nupxati.png - awt
(ovnene skal være på linje og alt det der i den virkelige verden)

Resten av kjøkkenet ser forøvrig slik ut foreløpig om noen skulle lure, eller har noen tanker om det:

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  - Skjermbilde%202015-12-21%20kl.%2023.33.37_zpsz7xchvxn.png - awt

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  - Skjermbilde%202015-12-21%20kl.%2023.34.21_zpsiqebtdaw.png - awt

Det er ikke usannsynlig at vinduet blir flyttet/byttet (muligens med et liggende, slik at overskapene kan flyttes til den veggen).

Har foreløpig vært hos Norema, Kvik og Ikea, der Ikea var ca. halvparten av prisen til Kvik (uten hvitevarer og det der).

   #1
 38,327     Lillestrøm kommune     0
Sørg for å bytte ut så mye skapdører du kan med Colinialskuffer (de store utrekkbare), Enten det er til gryter eller andre ting så er dette det som er tingen. Det gir oversikt og utnyttelse av plassen. (Jeg gikk gjennom høyskap med dør på hytta og det inneholder ikke stort mer enn det som går i Colinialskuffen under benken siden innreding er så klønete).
  (trådstarter)
   #2
 310     Karmøy, Rogaland     0
Jeg ønsker ikke uttrekkbare "skap", da jeg rett og slett ikke liker de. Jeg synes tradisjonelle skap med skuffer gir mye bedre oversikt. Alt under benker (og ovner) blir vanlige store skuffer.

Jeg har derimot veldig sansen for disse, men de koster en formue løst, så det blir det nok ikke om det blir handel fra Ikea:

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  - H-yskap_50_cm_med_utrekkbar_innredning.jpg - awt
  (trådstarter)
   #3
 310     Karmøy, Rogaland     0
Ingen som har noen innspill på hvordan et 40-skap oppleves sammenlignet med et 50-skap, eller 60-skap for den saks skyld? Jeg vet jo de er smalere, men om et 50-skap føles tre ganger større ut enn et 40-skap i praksis (og det samme med 60 vs. 50) vil jeg se mer på andre løsninger.

Det meste nærmer seg nå, men kjøleskapsløsningen har jeg ikke funnet noe svar på.

Et alternativ jeg vurderer er et vanlig kjøleskap med vanndispenser (jeg vet disse egentlig skal kombineres med matchende fryseskap, men vil tro de klarer seg fint alene også) kombinert med et lite integrert fryseskap i et av høyskapene.

De siste 40-50cm vil isåfall enten bli til skap/hyller, eller tatt til vindfang, da vi gjerne kunne tenkt oss litt mer bredde der.
   #4
 705     0
Det er litt vanskelig og si. 40 skap er smalt, så det spørs jo litt hva du skal ha inn i det. Det vil også påvirke en eventuell symetri på kjøkkenet hvis du er opptatt av sånt.

Ellers ville jeg hatt åpningen på skapet til høyre for ovnen, andre vei. Det er sikkert bare sånn i tegneprogrammet, men jeg nevner det likevel.
  (trådstarter)
   #5
 310     Karmøy, Rogaland     0
Om et skap skal bli 40 blir det nok det til høyre, og der blir det mest sannsynlig kjøkkenmaskin, kaffetrakter (som blir ytterst sjeldent brukt her), vaffeljern, og andre julepresang-maskiner man skjeldent benytter seg av, så sånn sett tror jeg ikke det blir noe problem (annet at enkelte maskiner tar endel plass i alle retninger). Utover det hadde det vært mye penere med 2x50-skap, men det har ikke Ikea.

Ang. åpningen til skapet så er det kun på tegningen ja. Smile Det samme gjelder skapet over ovnen.
   #6
 705     1
Å ha kjøkkenmaskinen i et 40skap høres tungvidt ut hvis den ikke skal stå på en skuff. Den er definitivt lettest å løfte fra siden. Ellers er det jo plass til vesentlig mer enn noen maskiner i skapet. Jeg ville hvertfall hatt skuffer inni, så det er lettest mulig å ta inn og ut av skapet.
   #7
 629     Bergen     0
Jeg måtte bruke et 40cm benkeskap til kjøkkenmaskinen (kenwood major). Det går med et nødskrik, men det skyldest mest et "mikserbeslag" som spiser en del plass. Jeg tenker at et 40-høyskap kan fungere fint med god avstand mellom hyllene og lite fastmontert krimskrams som spiser opp bredden. (som f.eks kurver og skuffer).

Rent estetisk ser 40-skap litt smale ut, men er det ikke plass, så er det ikke. (Jeg manglet 1,5cm på et 50-skap..)

   #8
 971     Krikaveien     0
Dropp side-by-side kjøl/frys om det er den eneste frysemuligheten du har. Det er ekstremt knølete og lite plass i den type fryser. Gå heller for separat frys og kjøl.

Dere har jo enormt med plass i det kjøkkenet deres, så å droppe et høyskap burde gå helt fint.
  (trådstarter)
   #9
 310     Karmøy, Rogaland     0
Takk skal dere ha. Smile Greit med litt innspill, selv om jeg er langt fra sikker på hva som blir løsningen. Jeg må igrunn si det ikke frister så veldig med 40-skap om dette kan unngås.

Har også fundert å snu litt på ting, men om dette blir en bedre eller verre løsning er vanskelig å si. Isåfall er det snakk om platetopp på øyen (tvers over fra der den er nå), kjøleskap ytterst der platetoppen er på tegningene, og høyskap på hele veggen der disse er nå.

Jeg er redd for å miste god arbeidsplass på øyen med en slik løsning, men til gjengjeld vil det muligens være litt mer sosialt(?) og "åpent" ved å gjøre det slik?

Ang. fryser så har vi et vanlig fryseskap i kjelleren i tillegg, så det er ikke noe problem.
   #11
 705     0
Vi har kombinert kjøl/frys i et "normalt" kjøleskap. Der er det såpass liten plass, at vi har både ekstra fryseboks og kjøleskap i garasjen. Å ha for lite plass i kjøleskapet er egentlig et mareritt. Jeg ville vurdert et normalt kjøleskap (uten frys) og et lavt innebygget fryseskap som passer under benken. Et tips er å bytte fryseskapet med en fryseboks i kjelleren da den effektive lagringskapasiteten er mye høyere hvis det blir et problem med halv størrelse på fryseskapet på kjøkkenet. Da blir kompromisset frysekapasitet på kjøkkenet, og ikke et smalere høyskap.

Bruker dere kjøkkenmaskinen ofte, anbefales det en "heis" til denne. Super praktisk når kjøkkenmaskinen kan heises opp av et benkeskap, med en hånd av kona, ikke oppta plass på kjøkkenbenken, og være tilkoblet strøm inni skapet.

Betraktiningen din om arbeidsplass på kjøkkenet støtter jeg.
Det ser kanskje kjekt ut med en "sosial" løsning med platetoppen, men det er hvertfall skjeldent at jeg lager mat som ikke krever at jeg er "overalt" på kjøkkenet samtidig. Skjelden jeg står konstant forran platetoppen hvertfall, og ikke hører jeg spesielt mye når jeg står med hodet inni ventilatoren. Hvis jeg ikke er alene når jeg lager mat, er vi to som lager.

Jeg ville tenkt gjennom hvordan dere bruker kjøkkenet i forhold til innredning hvis dette ikke er gjort allerede. Kona mi er en utrolig systematiker, så hos oss er det feks to bakeskap. Et med ting som brukes ofte, dette er plassert i en armlengde fra hvor kjøkkenmaskinen pleier å stå. Tilsvarende er det med tørrvarer, hermetikk++
Glass, fat og bestikk er rett over oppvaskemaskin, og trekanten mellom kjøleskap, vask, og kokeplate er også grei å ta hensyn til, samt at ikke avstandene blir for store.
I et hus vi leide var kjøkkenet dårlig planlagt, noe krevde at man måtte flytte seg mye mer enn hva som hadde vært tilfelle om kjøkkenet var planlagt etter arbeidsoperasjonene og ikke et ønske om plass til 8stk rundt spisebordet.

Har dere plass, ville jeg vurdert to oppvaskmaskiner. Praktisk og kunne rydde kjøkkenet i en omgang, enn at oppvasken må vente på benken før maskinen er ferdig. Spesielt hvis man baker mye, kan dette være en utfordring hos oss hvertfall, men nå er heller ikke oppvaskemaskinen vår så veldig stor heller.
  (trådstarter)
   #12
 310     Karmøy, Rogaland     0
@Krika9, slik du tenker på?

(beklager den elendige kvaliteten)

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  - Skjermbilde%202015-12-29%20kl.%2023.42.49_zps0rmezom0.png - awt

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  - Skjermbilde%202015-12-29%20kl.%2023.36.49_zps1ydmkxds.png - awt

"Døren" på vegg D er en åpning uten dør inn til stuen. Denne åpningen blir 120-150cm bred, og uten dør. I tillegg til dette mangler det litt vinduer, men det er godt mulig disse vil bli byttet/flyttet i forbindelse med oppussingen, så jeg har ikke brydd meg med å legge de inn.

Den nederste delen er i dag spisestue, noe det fortsatt vil være i fremtiden. Hele vegg D er ny, og vil medføre at stuen blir noe mindre.

@HaakonMD
Takk for mange gode forslag/tanker. Skal prøve å svare så godt jeg kan. Smile

Det er nettopp det du nevner med kombiskap jeg er redd for. Vi har i dag et ganske lite kombiskap, og klarer oss forsåvidt (har et lite hybelkjøleskap i kjelleren i tillegg), men ønske om noe større er så absolutt til stede. Jeg har falt litt for kjøleskap med fransk åpning, men i likhet med vanlige side-by-side-kjøleskap vinner ikke disse noen skjønnhetspris akkurat. I tillegg irriterer det meg at de vil stikke 10cm lengre ut enn alt annet.

Fryseskapet i kjelleren er skjeldent mer enn 3/4-fullt (og normalt ikke det en gang), så en løsning med et lite fryseskap på kjøkkenet hadde igrunn vært mer enn nok. Om vi hadde endt opp med et fullstørrelse fryseskap på kjøkkenet kunne vi nok pensjonert det vi har i kjelleren.

Jeg har sett litt på heis for kjøkkenmaskin, men denne blir såpass skjeldent brukt at jeg ikke tror det har så veldig mye for seg. Jeg vet heller ikke hvilket skap/seksjon jeg ville "ofret" for dette. En løsning med skuff i høyskap vil nok være mer enn god nok der i vårt tilfelle.

Jeg har prøvd så godt som mulig å legge det hele opp til hva som brukes, men synes det er forholdsvis vanskelig å få det "perfekt", både med tanke på romløsningen som setter sine begrensninger, og med tanke på at alt brukes alltid. Smile Vi har heller ingen typiske bruksområder for kjøkkenet, annet enn vanlige måltider.

Jeg prøver å tilrettelegge at det meste vil være lett tilgjengelig og oversiktlig, selv om det innebærer et skritt eller to ekstra. Det med "kjørl" og bestikk i nærheten av oppvaskmaskin er noe jeg har tenkt å prioritere, og ettersom jeg mener tallerkner og glass hører hjemme i overskap vil nok disse bli flyttet til veggen over vasken, noe som innebærer bytting av vindu. Ermm

To oppvaskmaskiner blir nok ikke prioritert dessverre, men kommer til å prioritere en god (og rask) maskin (antar det meste blir Siemens når det gjelder hvitevarer).

Når det gjelder koner har jeg igrunn bare fått beskjed om at hun vil ha nytt kjøkken, og det er det...

Jeg kan jo legge til hvordan vi har det nå. Absolutt alt vi gjør av matlaging og oppvask foregår her:

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  - ac786615.jpg - awt

...mens denne benken kun samler rot, og aldri blir brukt til noe som har med matlaging å gjøre, annet enn vaffelsteking en gang i blant:

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  - f3459a0c.jpg - awt

Jeg ønsker derfor i størst mulig grad og unngå å ende opp med en "blind" benk.
   #13
 3,674     Hordaland     0
Jeg ville nedprioritert fryseskap på kjøkkenet, for det første er det ikke i fryseskapet du skal hele tiden, for det andre er integrerte fryseskap svært trange innvendige. Til slutt mener jeg at man har mer brukt for skapplass enn frys på kjøkkenet, med mindre man har veldig god plass. Kjøp heller ett 70x70cm frittstående skap og sett på vaskerommet eller lignende plass, da har du god plass i både fryseskepet og i kjøkkenskapene.

Angående kjøkkenskap vil jeg anbefalle innvendige skuffer, da kan man benytte hele høyden mellom skuffene. Det er unødvendig å dra ut hele innredningen for å hente ut en suppepose... Innvendige skuffer er også billigere.
  (trådstarter)
   #14
 310     Karmøy, Rogaland     0
Frysemulighet på kjøkkenet skal/"må" vi ha uansett er jeg redd. Vi fryser endel brød og andre "enkle" ting, og det blir for tungvindt å måtte gå ned i kjelleren hver gang man skal ha seg en brødskive eller to (det er ingen alternative steder i hovedetasjen).

Som nevnt så har vi også allerede et vanlig fryseskap i kjelleren for lagring av større ting og varer som gjerne skal ligge lengre.
   #15
 705     0
Innlegget til KE er fornuftig nok, men det viser hvor viktig det er å planlegge etter egen bruk. Små fryseskap har ikke allverdens kapasitet og skuffene er små, men de er kjekk til frosne rundstykker, brød, is og frossenpizza. Bakdelen med fryseboks for å maksimere kapasiteten, er at det blir mye stabling og roting for å finne det man skal ha, som alltid ligger nederst, men dette er stengt tatt irrelevant for deg.

Jeg forstår nytt kjøkken er et sterkt ønske fra kona di. Forhåpentligvis får du bonuspoeng til å prioritere garasjen neste gang? Wink (Jeg heter hawkon88 på bimmers)

Jeg ville forresten tenkt på stikkontakter også, hvis dette ikke er gjort allerede. Det er en tråd her inne som tar for seg de ulike valgene på en fornuftig måte. Jeg skulle gjerne ha kopiert inn linken, men jeg sitter på ipad, og mister jeg innlegget når jeg byttet fane.

En ting jeg legger merke til. Jeg syns stekeovn og micro ser best ut hvis microen er over stekeovnen. Når de ikke er like store syns jeg det ser litt rotete ut. Det er trossalt noe som drar oppmerksomhet i og med de er i en kontrastfarge i forhold til resten av innredningen.

   #17
 971     Krikaveien     0
Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  - byggebkjk.jpg - awt
Her er gangsonene på dette kjøkkenet.
Grønn: Inn med varer, sette dem på benken, før innlasting i kjøleskap - et stykke fra, kanskje et ekstra skritt.
Rød: Hente i kjøleskap, preppe ved vasken, sette i ovn/steke på komfyr.
Du har to hjørner, som i prinsippet er dødplass. Dersom du åpner det jeg antar er oppvaskmaskinen, låser du et hjørne og begrenser gulvplassen.
  (trådstarter)
   #18
 310     Karmøy, Rogaland     0
Jeg skrev et langt svar, men det fant visst ut at det heller ville forsvinne.

Jo, hei Hawkon88. Smile Satser på det ikke gjør ting verre ihvertfall. Smile

Når det gjelder stikkontakter tenker du muligens på denne tråden, isåfall er jeg klar over dette da det var jeg som startet den. Smile

Ellers skal ovnene være på linje (det blir nok en kombiovn med varmeskuff eller blinddeksel under, samt en vanlig ovn, muligens med dampfunksjon), jeg har bare ikke brydd meg med å endre det i den Ikea-dingsen.

@Krika9

Takk skal du ha. Skal prøve å besvare disse best mulig.

Grønne streker: Avstanden mellom kjøleskap og øy kan nok være litt lang, men her er jeg redd for at det kan bli for trangt med mindre avstand, spesielt om døren(e) til kjøleskap er åpen. All erfaring tilsier at det lett kan bli litt trafikk forbi her.

Røde streker: Avstanden til stekeovn er nok ikke optimal, men til gjengjeld har jeg sjeldent ting der som krever konstant oppsyn. Det vil jo bli en ulempe når man skal ha ting ut fra ovnen, men avstanden er ikke såååå lang. I tillegg regner jeg med å plassere hovedovnen til høyre for å ha den nærmest mulig platetoppen. Jeg hadde denne tidligere tegnet inn ved siden av platetopp (helt til venste, med mikro over), men synes dette tok for mye av plassen rundt platetopp.

Blå streker: Jeg har vel så og si bestemt meg for at vinduet må byttes, og at overskapene skal flyttes til benken over vasken for å eliminere dette. Slik det er nå vil være veldig tungvindt.

Røde sirkler: Hjørner er langt fra optimalt, men det er ikke alltid disse kan unngås dessverre. I tillegg skal jeg innrømme at jeg liker utformingen til et "U-kjøkken".

Nå det gjelder oppvaskmaskin prøvde jeg å unngå at denne havnet i et hjørne, men det var vanskelig. Har også vurdert å bytte hjørneskapet til et "90-90"-hjørneskap, men dette medfører at skuffene i neste seksjon vil kollidere med døren til oppvaskmaskinen, i tillegg til at de 20-30cm man får ved siden av maskinen igrunn ikke kan brukes til så mye de heller.

Ellers har jeg denne løsningen som et alternativ. Konfiguratoren til Ikea spilte ikke helt på lag, så detaljene stemmer ikke helt, i tillegg ville jeg nok snudd om på vask og oppvaskmaskin i praksis.

Utover det er jeg redd for at øyen blir "ødelagt" med en slik løsning, samt at benken til venstre for vasken blir ubrukelig og trang. Her vil det nok også være aktuelt å forlenge øyen noe (20cm?), slik at det blir mer spillerom rundt platetoppen.

Her er også kjøkkenet 40cm mindre sånn at det er nevnt, da jeg sterkt vurderer å få litt større vindfang/gang i samme slengen.

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  -  - awt

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  -  - awt

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  -  - awt
   #19
 971     Krikaveien     0
Kan døren inn fra gangen flyttes? Siden du likevel kan endre alle andre parametere? Wink

Jeg har laget tegningen, kan se litt på det i kveld. Har kjørt meg fast i mitt eget kjøkken, så da kan jeg like gjerne holde litt på med ditt. :p
  (trådstarter)
   #20
 310     Karmøy, Rogaland     0
Den kan flyttes noe på veggen den er på, men ikke mer enn en god meter. Å flytte den til veggen med høyskapene e.l. er ikke mulig uten større inngrep (noe som ikke vil skje). Skal se om jeg ikke får lagt ut tegninger som viser omgivelsene litt senere.

Setter pris på all hjelp og tips. Smile Ofte låser man seg litt til en løsning, og blir dermed litt blind for andre løsninger.
   #21
 3,674     Hordaland     0
Du må få opp de to stekeovnene ett hakk, de blir for lave slik siste innlegg viser. Sett de slik like høyt opp som benkeplaten er. Jeg ville dessuten valgt kun skuffer alle steder under benkeplatenivå. I hjørnet nede til høyre kan du ha vanlig skap som du åpner andre veien, istedet for at det er helt ute med benkeplaten bruker du heller hjørnet som du ikke får utnyttet fornuftig fra andre siden likevel. Da kan du ha bare skuffer inne på kjøkkenet også Smile
  (trådstarter)
   #22
 310     Karmøy, Rogaland     0
Ting som høyde på ovner, skuffer, åpneretning på skap og alt slikt er jeg klar over, men jeg gidder ikke å endre tegningene for slike småting. Mye av dette kommer også til å bli gjennomgått mange ganger når vi skal tenke mer på hva som skal hvor av småting.

Jeg er usikker på hva du mener med hjørnet, men om du tenker på hjørneskapet til høyre for oppvaskmaskin er det et "overskap" under kjøkkenbenken på andre siden (dette ønsker vi å beholde), så det vil ikke være mulig. Resten av øyen (halvannen meter?) vil være bardisk på den siden.

Det er også godt mulig plassering av skap og skuffer under benkene blir endret både fem og ti ganger til, men jeg ønsker å ha hovedplasseringene spikret før jeg begynner med slikt.

Her er forøvrig noen bilder som viser helheten litt bedre:

I dag er stue og kjøkken adskilt med vegg og dør der øyen er tegnet inn. Hukken på kjøkkenet er garderobe som vil forsvinne uansett. Den lille firkantet over kjøkkenet er vindfang og inngangsdør.

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  -  - awt

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  -  - awt

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  -  - awt

Her er et alternativ jeg vurderer sterkt (uavhengig av løsning på kjøkkenet), der vi tar 40-50cm av kjøkkenet for å få større vindfang, samt flytter inngangsdøren litt. Med denne løsningen ender vi mest sannsynlig opp med vanlig kjøleskap om kokingen er mot gangen. Om kokingen er på øyen er jeg usikker på hva vi velger.

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  -  - awt

   #23
 705     0
Jeg syns løsningen med kokeplate mot veggen er den desidert beste løsningen. Når man feks lager taco eller andre ting som krever litt plass, er det kjekt og kunne ha romslig plass rundt der arbeidet (grønnsakskutting, baking osv) skjer, i tillegg til plass rundt kokeplaten hvis kjøkkdeig/kjøtt må steikes i flere omganger og man trenger plass rundt koketoppen også. En god halvmeter på hver side fra hver arbeidsstasjon tenker jeg er ønskelig. Om da i tilegg oppvaskemaskin står et stykke unna i tillegg, så man kan ha døren på denne åpen, uten å snuble i denne, er det det optimale mener jeg.
   #24
 3,674     Hordaland     1
Ja tenkte på det hjørnet, det er vanskelig å få hjørner som benytter hele arealet, alle de løsningene jeg kjenner til med utrekk fra hjørne, skuffer 45 grader inn i hjørne osv mener jeg utnytter bare halve kapasiteten av plassen de bruker. Vi hadde tilsvarende problemstilling og valgte å sette inn ett vanlig skap i hjørne med skapdøren ut under bardisken. På andre siden har vi skuffer på begge sidene av hjørnet så vi slipper å sette noe "innerst i skapet" som forsvinner...
Ellers finnes det dype skuffer hos flere leverandører, under bardisken vil du iallefall få plass til slike, får du 100cm bredde i tillegg har du noen fantastiske romslige skuffer, store skuffer er en stor fordel sammenlignet med flere små, det blir mindre skrog og mer plass.

Overskap ville jeg vert forsiktig med mellom vindu og barløsningen, det stjeler mye romfølelse og gir lite plass.
  (trådstarter)
   #25
 310     Karmøy, Rogaland     0
45-grader skuffer/hjørneskuffer må være det største lureriet som finnes (med mindre man har skap på begge sider med skråvegg-skrog). Smile

100cm (og større) -skuffer synes jeg faktisk blir hakket for stort, men 80-skuffer vil jeg prøve å få til der jeg kan.

Når det gjelder overskap, så har svigerforeldrene mine et kjøkken med lignende løsning vedr. vask, koketopp og øy, og de har disse overskapene over vasken som jeg synes er ganske pene:

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  -  - awt

Disse "sakses" opp, noe som gjør at de ikke kan gå til taket (det hadde nok ikke vært pent heller), men de stjeler igrunn lite og ingenting av romfølelsen. Jeg tror også det blir for nakent om det ikke skal være overskap noe sted.
   #26
 705     1
Overskap mener jeg er et must for alt man bruker mye som servise og tilhørende. Hvis ikke tror jeg du angrer.

Vi har overskapene helt opp og en 50mm list som gjør at skapene møter taket. Jeg syns det er penest, i tilegg til at man får mer lagring og slipper at fettet legger seg oppå skapene.
   #27
 3,674     Hordaland     1
Jeg hadde overskap før men savner de ikke i det hele tatt, alt av hverdagsbestikk, skåler, fat, kopper og glass obevares i dyp skuff under benkeplate, man har full oversikt i slike skuffer, også det som er bakerst.
  (trådstarter)
   #28
 310     Karmøy, Rogaland     0
Jeg liker igrunn tanken, men jeg tror likevel det blir overskap da vi dessverre ikke har plass til så mange skuffer (selv om vi tar skuffer overalt der det er mulig), samt at det rett og slett vil bli for nakent uten.

Uansett, jeg har fikset litt mer på tegningen jeg har hatt på alternativ løsning til kjøkken, og er mer og mer i tvil på hva som vil være den beste/mest fornuftige valget.

Positive ting med endring:

- Høyskapsrekken er mer vellykket
- "kjøleskapsproblematikken" (som egentlig var grunnlaget for tråden) er enklere å løse

Negativt:

- Redd for at mye av den gode arbeidsplassen på øyen forsvinner, men trenger vi egentlig denne?
- Vi vil få direkte innsyn til platetoppen fra sofaen i stuen (usikker på om dette er noe jeg er fan av)
- Lite arbeidsplass mellom vask og koketopp?
- "Trang" inngang til kjøkkenet fra gangen?

Andre ting:

- Vi mister også en skuffemodul, men får til gjengjeld et ekstra høyskap.
- Begge hjørneskapsmodulene her er av typen avlange, kontra en av hver på den opprinnelige planen (jeg liker best de som er "kvadratiske"), men usikker på om det har så mye å si.
- Oppvaskmaskinen kommer på venstre side, noe som for mange er "feil", men tror dette vil være en vanesak.
- Redd for at benken mellom kjøleskap og vask vil bli en "død" benk (altså bare samler rot)

Hvorvidt det evt. blir et høyt fryseskap (som på tegningen), eller et lite integrert (og dermed lengre benk) er jeg usikker på, men mest sannsynlig blir det sistnevnte. Om noen skulle lure, må naturligvis kjøleskapet hengsles motsatt vei.

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  -  - awt

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  -  - awt

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  -  - awt
   #29
 705     0
Jeg syns det virket som en håpløs løsning. Hva skjer hvis du har skitten oppvask på benken fordi maskinen er full, samtidig som du skal lage mat? Vi bruker avrenningsplaten mye til steikepanner osv som vaskes for hånd, slik at skitne tallerker, lasagneformer osv må stå på benken før det skal vaskes.

Å stå i et hjørne å kutte grønnsaker osv er et mareritt, i tillegg til at jeg liker å skille mellom ren og skitten sone på kjøkkenet.

Skal du bruke kjøkkenmaskinen har du heller ikke nevneverdig arbeidsplass rundt maskinen til melposer og andre ting.

Med platetoppen på denne plasseringen er du også avhengig av et avtrekk som henger fra taket og stjeler enormt mye av romfølelsen. Du får heller ikke fri sikt fra stuen til den som står over grytene når ventilatoren er midt i rommet.
   #30
 3,674     Hordaland     0
Det finnes ventilatorer som monteres i taket, jeg har selv en slik som ikke bygger en mm. ned. Jeg ville nok fått kjøleskapet inn blandt høyskapet og beholdt benkeplassen. Du kunne jo hatt fryseskuffer kanskje? Og veggskapene ville jeg hatt på den andre veggen.
   #31
 705     0
Jeg vet at det finnes ventilatorer som kan monteres i taket, men det er en dårlig løsning hvis man lager mye mat, da det blir unødvendig mye fettos som ikke går i ventilatoren. Nå har ikke jeg sjekket pris, men jeg antar at dette også er en dyrere løsning. Det handler ikke om kapasitet i forhold til hvor mye luft som flyttes, men at fettet tar andre veier. Spesielt hvis du ikke stenger kjøkkendørene og gjerne fyrer i peisen samtidig vil dette bli et problem. Det samme hvis man har balansert ventilasjon eller andre forhold som påvirker luftstrømmen.
  (trådstarter)
   #32
 310     Karmøy, Rogaland     0
Det med oppvasken skjønner jeg ikke helt, da denne er lik på begge løsningene, bare speilvendt.

Det vil også bli tak-vifte med en slik løsning ja. Å ha ventilator som "stjeler" rommet er ikke aktuelt.

"Stekearbeidsplassen" er i et hjørne på begge løsningene, men den er nok hakket større på den første. Til gjengjeld kan man også bruke fronten på øyen i dette tilfellet.

Jeg ser at det kan bli trangt til litt andre ting, men man har fortsatt benken ved siden av kjøleskapet til disposisjon. Dette er nok likevel det største ankepunktet.

Vedr. fryseskuffer synes jeg disse koster for mye i forhold til hva man får, og utvalget er heller ikke det største. Jeg er også i tvil om jeg ønsker å prioritere plass til slike, men jeg har sett litt på de.

Jeg tror vi vil få mer igjen for et ekstra høyskap enn de 60cm med benkeplass kjøleskapet opptar med denne løsningen. Av erfaring vet vi også at en benk uten særlig med funksjoner lett kan samle rot.

Jeg kunne hatt ovnene (det vil isåfall bli ovn og vanlig mikro, ikke kompaktovn, eller to ovner) over hverandre og fått et høyskap til på den måten, men jeg synes det tar seg mye bedre ut når de er ved siden av hverandre så lenge det er plass til det.

Jeg setter forøvrig pris på alle innspill. Mitt verste mareritt er å ende opp med noe jeg ikke er fornøyd med den dagen det er ferdig, så jeg vil gjøre dette grundig. Smile

Legger forøvrig ved bilde der fryseskapet har krympet.

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  -  - awt
   #33
 3,674     Hordaland     0
Husk også at det finnes kombinerte stekeovner som ovn/micro kom i damp etc. Stikk innom en kjøkken leverandør å se hva som finnes før du banker plassen til stekeovner. Vi har laget to nisjer på 60x60 i høyskap men venter med denne investeringen, drømmen er micro/stekeovn + kombidamp. Det finnes også varme skuffer men disse er like dyre som prisforskjellen på 45 og 60 høye ovner så vi har slått fra oss varmeskuff.
  (trådstarter)
   #34
 310     Karmøy, Rogaland     0
Ja, det vet jeg, så det er ikke usannsynlig det blir en vanlig ovn med damp og en vanlig med mikro (evt. en med begge deler, og så en uten noe utenom).

Vi har forøvrig vært innom flere kjøkkenleverandører, samt elektrobutikker. Smile
   #35
 681     Trondheim     0
Er enig i anbefalingen om eget skap med heis for kjøkkenmaskina. Jeg husker ikke om vårt er 40 eller 50 cm bredt, trolig 50. I alle fall stor nok til Kenwood Majoren. Deilig å bare heise ned maskina ut av veien mens deigen hever seg i bollen Smile
  (trådstarter)
   #36
 310     Karmøy, Rogaland     0
Hadde vi brukt kjøkkenmaskinen ukentlig, eller i det minste et par-tre ganger i måneden hadde jeg nok vurdert et slik. Hos oss blir den ikke brukt en gang i måneden en gang, så da skal vi heller klare å løfte den ut av et skap de gangene det er aktuelt. Smile

Ellers sitter jeg å venter på pris fra Kvik på en lignende løsning som den over her, med Hvitevarer (grøss og gru). Før vi begynte var jeg relativt sikker på at det skulle bli Ikea, men den fronten jeg hadde sett for meg er ute av produksjon i disse dager, samt at Kvik hadde noen løsninger jeg likte bedre på enkelte områder.
   #37
 3,674     Hordaland     0
Det kan jo være en sammenheng med bruken og tilgjengeligheten?
Merk deg at ikke alle slike uttrekksløsninger er beregnet for at maskinen skal arbeide på, noen er for spinkle og da må maskinen likevel flyttes over på benken, men hjelper på ryggen til gamle folk da!
  (trådstarter)
   #38
 310     Karmøy, Rogaland     0
Kanskje det, men realiteten er nok rett og slett at vi sjeldent baker. Jeg har ingen problemer med å ta frem maskinen fra der den står nå om jeg skal bruke den, det er bare det at behovet ikke er der. Smile

Når det er sagt har vi en ganske tåpelig maskin (svigermor tenkte nok Kenwood var Kenwood når hun handlet denne...), med hakket for liten bolle og små muligheter for tilkobling av ekstrautstyr utover blender og "raspemaskin".

Kjøper vi en ny ser jeg for meg den vil bli mer brukt (riktignok ikke til baking), men den får nok likevel ikke et eget skap. Jeg ønsker ikke å ofre en (halv) skuffeseksjon for en maskin, da jeg synes det er lite skuffer allerede. Tidligere funderte jeg på å ha denne på et brett/skuff i et høyskap og bruke den der, men jeg er usikker på hvor vellykket dette ville blitt.
   #39
 3,674     Hordaland     0
Du kan helt sikkert ha den stående i høyskap men da ville jeg kjøpt noen kraftige uttrekksbeslag og montert en del av en benkeplater der. Det er ikke noe praktisk å bruke maskinen uten å komme til toppen.
   #40
 1,463     Harstad     0
Ville ikke hatt vindu så lavt rett bak vasken. Det kommer til å få høy fuktbelastning og du risikerer at det blir skadet/stygt etter en stund. Det blir også mye vinduspussing.


For øvrig ville jeg tatt stilling til om "dimensjoneringsgrunnlaget" skal være julemiddagen hvor det skal preppes, kokes, stekes og serveres femretters til 15pers med plass til alt skittenbestikk, eller om det skal være hverdagsbruk med baking, smøring av matpakke og hverdagsmiddag. Evt begge deler kombinert.
Signatur
   #41
 877     Østfold     0
Du har gjort en grundig jobb med forberedelsene så langt, det skal du ha kred for !
Veldig mange gode innspill har du også fått, smak og behag kan diskuteres men det er du som tar avgjørelsen.

Jeg liker veldig godt den høyskapveggen din, og der ville jeg plassert kjøleskapet (frittstående/integrert), den (sålangt) siste versjonen med frittstående kjøl ved siden av døren vil jeg advare mot.
Kjøleskapet står som en enslig søyle uten en god sammenheng med resten av innredningen, det blir ingen "flyt", og du lager en trang passasje til døren (føles som en trakt du må gjennom).
Om denne veggen har ett 40cm skap, eller ikke, spiller ingen rolle (men trenger du mere plass i inngangspartiet bør du prioritere dette, kjøkkenet blir stort nok uansett).

Trenger du integrert micro (5000+), eller kan du putte en liten frittstående (500+) sak inn i et overskap (kan "frigjøre" et høyskap og spare noen tusenlapper) ?

Overskap på bare en vegg er også en veldig god løsning, har sett mange potensielt flotte kjøkken som bare ble "fine kjøkken" fordi folk skal fylle på med så mange overskap som mulig.
Vurder også om du vil løfte disse overskapene for å få større avstand mellom benk og overskap (har gjort dette på mitt kjøkken ved å bruke "standard" 70cm overskap montert som "takhøye" og har derfor ca 65cm åpning istedenfor ca 50cm).
Dette gir en veldig luftig og åpen følelse og gjør det praktisk når kaffemaskin/trakter/kjøkkenmaskin skal betjenes.

Som "alle" sier er det skuffer som gjelder (evt bakker/uttrekk i høyskap), men hvor mange høye skuffer trenger de fleste av oss? Et typisk kjøkken som jeg monterer har fire- seks skuffeseksjoner, hvorav (kanskje ) en av disse har fire skuffer ( en høy og tre lave) resten har to høye og en lav.... I de fleste av disse høye skuffene ligger det lag på lag med ting som man må grave i for å finne det man skulle ha, vurder derfor mange lave og få høye skuffer.

Plassering av koketopp er ikke det enkleste på dette kjøkkenet. Det er jo veldig i tiden med plassering på øy....
Ventilator og komfyrvakt blir da utfordringen, en ventilator som henger i ansiktshøyde (som du ikke vil) trekker ut  matos, samler fett (som den skal)og har løsning for komfyrvakt. Men stenger for sosialt samvær med de som er på andre siden av denne og nettop sosialt samvær med disse er jo oftest begrunnelsen for å ha koketoppen på øya.

Ventilator som er klistret oppunder / innfelt i tak som fjerner matrosen (etterhvert) hindrer ikke sosialt samvær, men har kanskje en utfordring med komfyrvakt og den samler ikke opp fett (det ligger igjen på benkeplate, møbler og gulv i en viss omkrets av koketoppen...

Vask foran vindu ser jeg ingen betenkeligheter med, og dersom du kan/skal/vil flytte det og ha et liggende vindu med overskap over kan dette bli "berre lekkert" 

Huff, alle disse valgene......
Signatur
  (trådstarter)
   #42
 310     Karmøy, Rogaland     0
KEDu kan helt sikkert ha den stående i høyskap men da ville jeg kjøpt noen kraftige uttrekksbeslag og montert en del av en benkeplater der. Det er ikke noe praktisk å bruke maskinen uten å komme til toppen.
Dette er noe jeg skal tenke litt mer på. Nå blir riktignok plasseringen litt dum, da den kommer i veien for "gangveien", men så er heller ikke dette noe som brukes så veldig lenge om gangen.

Ville ikke hatt vindu så lavt rett bak vasken. Det kommer til å få høy fuktbelastning og du risikerer at det blir skadet/stygt etter en stund. Det blir også mye vinduspussing.

For øvrig ville jeg tatt stilling til om "dimensjoneringsgrunnlaget" skal være julemiddagen hvor det skal preppes, kokes, stekes og serveres femretters til 15pers med plass til alt skittenbestikk, eller om det skal være hverdagsbruk med baking, smøring av matpakke og hverdagsmiddag. Evt begge deler kombinert.

Vindu bak vasken er relativt vanlig for tiden, og har vært dette i flere år uten at jeg har hørt at noen har problemer med dette (har flere i familien som har dette). Jeg "må" også ha et vindu her et sted, og da syns jeg det er penest å midtstille dette mest mulig.

Ang. bruken så er det nok sistnevnte som er vår bruk. Smile Jeg har aldri spist en femretters i hele mitt liv, og om det først skulle skje er den nok ikke selvlaget. Grin

Du har gjort en grundig jobb med forberedelsene så langt, det skal du ha kred for !
Veldig mange gode innspill har du også fått, smak og behag kan diskuteres men det er du som tar avgjørelsen.

Tusen takk for et veldig grundig og forseggjort innlegg. Mange av "bekymringene" dine er ting jeg har tenkt (og tenker fortsatt) veldig mye på, så setter veldig pris på meninger her. Jeg skal derfor prøve å svare etter beste evne. Smile

Vedr. forberedelsene ønsker jeg at jobben skal bli gjort på kortest mulig tid, og da er det greit man har en viss anelse om hvordan ting skal bli før man begynner (har tabbet meg ut her før...).

Jeg liker veldig godt den høyskapveggen din, og der ville jeg plassert kjøleskapet (frittstående/integrert), den (sålangt) siste versjonen med frittstående kjøl ved siden av døren vil jeg advare mot.
Kjøleskapet står som en enslig søyle uten en god sammenheng med resten av innredningen, det blir ingen "flyt", og du lager en trang passasje til døren (føles som en trakt du må gjennom).
Om denne veggen har ett 40cm skap, eller ikke, spiller ingen rolle (men trenger du mere plass i inngangspartiet bør du prioritere dette, kjøkkenet blir stort nok uansett).

Dette med et "enslig" kjøleskap har jeg tenkt veldig mye på frem og tilbake. Både på grunn av at det ser litt malplassert ut, og det at det blir en trang og trist inngang.

En annen bekymring jeg har når det kommer til å plassere det her er tilgang til "avlastningsbenk", dette vil være bedre om det plasseres i nærheten av øyen. Man har riktignok benk rett ved siden av, men et side-by-side-skap vil åpne døren mot denne benken, slik at man må gå rundt døren.

Grunnen til plasseringen er:

- Vi har kjøkkenbenk på nøyaktig samme sted i dag, og her havner automatisk alt av nøkler, post, varer og annet rot vi har i hendene når vi kommer inn. Selv om vi har prøvd å bli bedre på dette området havner vi alltid tilbake på gamle vaner. Med et kjøleskap her håper jeg at vi blir tvunget til å legge tingene der de skal ligge med en gang.

- Jeg har "prøvegått" inn på et kjøkken med tilsvarende åpning (her var det riktignok fra vaskerommet), og det var langt fra så smalt som jeg hadde sett for meg på forhånd. Jeg har også prøvd meg litt frem med å plassere forskjellige ting her i dag for å få et inntrykk hvordan dette vil bli. Likevel er det ikke en optimal løsning, det er jeg enig i.

- Et side-by-side-kjøleskap (som fortsatt frister) er malplassert uansett hvor det plasseres, så om det står et sted ensomt og alene ødelegger det muligens ikke resten av kjøkkenet, noe jeg føler det gjør om det er "integrert". Dette vil nok heller ikke virke like "søylete" ut som et vanlig kjøleskap.

- Et side-by-side-kjøleskap er endel dypere enn resten av innredningen. Plasseres det her møter det kun innredning et sted, evt. kan innredningen flyttes litt ut. Høyskapsrekken ønsker jeg ikke å flytte ut tilsvarende om det plasseres der, da det spiser for mye av rommet.

- Og sist, jeg har lyst på fullstørrelse kjøleskap, samt frysemulighet. Jeg ønsker i utgangspunktet ikke å ofre to høyskap for å få til dette, og da krymper mulighetene. Rent utseendemessig kunne det likevel gått med integrerte enheter, men vi har også veldig lyst på vanndispenser, noe som ikke lar seg kombinere med integrerte enheter.

Jeg vurderer derimot sterkt et frittstående enkelt kjøleskap med vanndispenser (Siemens har slike) som plasseres helt til venste i høyskapsrekken. Isåfall vil ovnene flyttes et hakk til venstre slik at disse blir sentrert. Utfordringen her er frysemuligheter, men her finnes det integrerte fryseskap som kan plasseres under benk, noe som absolutt kan være aktuelt. Man får ikke isbitdsipenser på denne måten (med mindre man kjøper tilsvarende fryseskap), men det er heller ikke et must.

Det er vel egentlig bestemt at vi tar 40cm til inngangsparti, og da forsvinner muligheten til å plassere et side-by-side-skap her slik jeg egentlig hadde tenkt, og som viser i første innlegg.

Edit: Legger ved et bilde som viser hvordan det vil bli med et side-by-side-skap:

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  -  - awt

Trenger du integrert micro (5000+), eller kan du putte en liten frittstående (500+) sak inn i et overskap (kan "frigjøre" et høyskap og spare noen tusenlapper) ?

Ikke i det hele tatt. Smile Jeg synes likevel det ser mye bedre ut med integrert mikro, og sett i den store sammenhengen er ikke merkostnaden så veldig stor. En integrert mikrobølgeovn kan riktignok monteres over ovn uten problem, men jeg synes det ser bedre ut på en "lang" vegg når disse står ved siden av hverandre. Det frister også litt med to ovner, da en med damp og en med mikrofunksjon, og i så tilfelle må de stå ved siden av hverandre.

Jeg har også forsket litt på å ha ovn/mikro over hverandre der kjøleskapssøylen er (da med koketopp her i tillegg), men da synes jeg det ble for lite plass til overs rundt koketoppen.

Overskap på bare en vegg er også en veldig god løsning, har sett mange potensielt flotte kjøkken som bare ble "fine kjøkken" fordi folk skal fylle på med så mange overskap som mulig.
Vurder også om du vil løfte disse overskapene for å få større avstand mellom benk og overskap (har gjort dette på mitt kjøkken ved å bruke "standard" 70cm overskap montert som "takhøye" og har derfor ca 65cm åpning istedenfor ca 50cm).
Dette gir en veldig luftig og åpen følelse og gjør det praktisk når kaffemaskin/trakter/kjøkkenmaskin skal betjenes.

Det med å løfte overskapene var igrunn ikke så dumt, men vi er relativt kortvokste begge to, så jeg er redd det vil bli for upraktisk. Ettersom disse også er på veggen over vasken er det begrenset hvor mye i veien de vil være, men jeg skal ta det med meg videre.

Som "alle" sier er det skuffer som gjelder (evt bakker/uttrekk i høyskap), men hvor mange høye skuffer trenger de fleste av oss? Et typisk kjøkken som jeg monterer har fire- seks skuffeseksjoner, hvorav (kanskje ) en av disse har fire skuffer ( en høy og tre lave) resten har to høye og en lav.... I de fleste av disse høye skuffene ligger det lag på lag med ting som man må grave i for å finne det man skulle ha, vurder derfor mange lave og få høye skuffer.

Takk for tips, det skal jeg definitivt ta med meg videre.

Plassering av koketopp er ikke det enkleste på dette kjøkkenet. Det er jo veldig i tiden med plassering på øy....
Ventilator og komfyrvakt blir da utfordringen, en ventilator som henger i ansiktshøyde (som du ikke vil) trekker ut  matos, samler fett (som den skal)og har løsning for komfyrvakt. Men stenger for sosialt samvær med de som er på andre siden av denne og nettop sosialt samvær med disse er jo oftest begrunnelsen for å ha koketoppen på øya.

Ventilator som er klistret oppunder / innfelt i tak som fjerner matrosen (etterhvert) hindrer ikke sosialt samvær, men har kanskje en utfordring med komfyrvakt og den samler ikke opp fett (det ligger igjen på benkeplate, møbler og gulv i en viss omkrets av koketoppen...

Vask foran vindu ser jeg ingen betenkeligheter med, og dersom du kan/skal/vil flytte det og ha et liggende vindu med overskap over kan dette bli "berre lekkert"

Huff, alle disse valgene......

Dette er også det som er den største utfordringer her. Jeg har spurt veldig mange folk som har både den ene og andre løsningen, og de fleste har veldig gode argumenter for akkurat sitt valg. Mitt største ankepunkt med å ha koketopp på øyen er å miste store deler av funksjonen til øyen, mens det på den andre siden kan være greit å ha oversikten om barna sitter å gjør lekser, tegner e.l. på spisebordet. Det heller likevel mot å ha koketopp på øyen pr. dags dato. Dessverre er det vi som bestemmer dette, det hadde vært veldig mye enklere om ting sa seg helt selv. Smile

Hva som er inn i tiden bryr jeg meg ikke så veldig om (til en viss grad, man blir jo naturligvis påvirket), men jeg ønsker å få et godt og funksjonelt kjøkken, der jeg ikke angrer på noe i ettertid (i den grad det er mulig). Vi er heller ikke av den typen som pusser opp et rom hvert syvende år, så jeg ser for meg å ha kjøkkenet en god stund.
Siste redigering: Saturday, January 16, 2016 7:54:10 PM av awt
   #43
 3,674     Hordaland     0
Det er ganske stilig med lave brede vinduer under overskap, har inntrykk av at du vil sette inn nytt vindu her. Det so derimot ikke er så stilig er om dette er eneste veien lyset kommer inn på, da vil du kun få opplyst den nedre delen av kjøkkenet og det vil føles trangere. Da ville jeg heller valgt ett bredt høyt vindu som slipper inn mye lys, spesiellt hvis dette er med utsikt. Flytt heller overskapene til enden av rommet, rommet blir "større" på alle måter og du mister bare 1-2 overskap. vi har også vasken vår ved vinduet nesten likt som hos deg og har ingen betenkeligheter med det, vi har vinduskarmene helt nede ved benken og benkeplate som går inn i vinduene slik at det er 15cm ekstra benkeplate her, hvis madamen liker å pynte på benken, noe jeg er sterkt imot, så er det bedre at det står inne i vinduskarmen.

Ett annet tips jeg kan komme med er å forsøke å ha like løsninger på alle høyskapene, egentlig benkeskapene også, skape litt symetri og linjer som går på tvers av alle skapene. Hvis en sier at alle høyskapene har skuffer nederst, gjerne to eller 3 stykker. Finnes innvendige skuffer også hvis du ønsker to fronter istedet for 3. Så har man en skapdør over dette samt ovner i denne høyden, da får du like skuffer på hele raden. En annen gevinst du får med dette er at du senere kan kappe en av de høye dørene, eventuellt kjøpe en ekstra dør slik at du kan sette inn en ekstra integrert hvitevare. Vil du for eksempel vente litt med ovn nummer to kan du ha høy skapdør her, det kommer en god del nytt på ovn-fronten og jeg tror at jo flere som lanserer for eksempel kombidamp i full størrelse jo lavere blir disse priset.
   #44
 877     Østfold     0
Hvis du "på liv og død" skal ha et sånn monsterkjøleskap ( ja,jeg liker de ikke..... ) så tenk over muligheten av å " felle" det inn i veggen ..... ( slik at det bare er veggplatene på baksiden som stå igjen). Har gjort det for en kunde med relativt brukbart resultat Smile

Signatur
  (trådstarter)
   #45
 310     Karmøy, Rogaland     0
Det er ganske stilig med lave brede vinduer under overskap, har inntrykk av at du vil sette inn nytt vindu her. Det so derimot ikke er så stilig er om dette er eneste veien lyset kommer inn på, da vil du kun få opplyst den nedre delen av kjøkkenet og det vil føles trangere. Da ville jeg heller valgt ett bredt høyt vindu som slipper inn mye lys, spesiellt hvis dette er med utsikt. Flytt heller overskapene til enden av rommet, rommet blir "større" på alle måter og du mister bare 1-2 overskap. vi har også vasken vår ved vinduet nesten likt som hos deg og har ingen betenkeligheter med det, vi har vinduskarmene helt nede ved benken og benkeplate som går inn i vinduene slik at det er 15cm ekstra benkeplate her, hvis madamen liker å pynte på benken, noe jeg er sterkt imot, så er det bedre at det står inne i vinduskarmen.

I dag har vi et relativt stort vindu (150x120) der det lave vinduet er tiltenkt. I spisestuedelen har vil to vinduer på ca. 80x60 (har aldri giddet å målt) på samme vegg som kjøkkenvinduet. I tillegg til dette er det en dobbel verandadør på kortveggen.

Jeg har ingen gode bilder av dette, men fant dette:

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  -  - awt

I tillegg til å bytte ut det store vinduet ønsker jeg å bytte ut de to vinduene i spisestuedelen (som altså blir endel av kjøkkenet) med to høye tynne. Enten plassert helt inntil hverandre, eller et i hver ende slik jeg har tegnet her:

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  -  - awt

Vinduet helt til høyre vil komme inn i det nå utvidede inngangspartiet.

Vi har ingen utsikt, og det eneste vi ser fra det store kjøkkenvinduet er kjøkkenet til naboen, så det gjør meg ingenting at både utsyn og innsyn blir litt mindre her. Jeg vil tro den doble verandadøren kombinert med de to høye vinduene vil gi tilstrekkelig med lys.

Grunnen til at overskapene er der det er er for å få kortest mulig vei mellom oppvaskmaskin og der tallerkener og slikt vil bli oppbevart. Jeg har også litt sansen for slike smale vinduer må jeg innrømme.

Ett annet tips jeg kan komme med er å forsøke å ha like løsninger på alle høyskapene, egentlig benkeskapene også, skape litt symetri og linjer som går på tvers av alle skapene. Hvis en sier at alle høyskapene har skuffer nederst, gjerne to eller 3 stykker. Finnes innvendige skuffer også hvis du ønsker to fronter istedet for 3. Så har man en skapdør over dette samt ovner i denne høyden, da får du like skuffer på hele raden. En annen gevinst du får med dette er at du senere kan kappe en av de høye dørene, eventuellt kjøpe en ekstra dør slik at du kan sette inn en ekstra integrert hvitevare. Vil du for eksempel vente litt med ovn nummer to kan du ha høy skapdør her, det kommer en god del nytt på ovn-fronten og jeg tror at jo flere som lanserer for eksempel kombidamp i full størrelse jo lavere blir disse priset.

Når det gjelder symmetri og like linjer er dette noe som vil bli tenkt på. Jeg har ikke brydd meg noe særlig om det på disse tegningene, da det fortsatt er mye som ikke er avklart (noe som kanskje er ganske tydelig Laughing Jeg ser likevel for meg at høyskapene vil ha hele dører (evt. delt i to i linje med ovnene), og at det blir skuffer under ovnene. På resten av innredningen er det begrenset hvor mye jeg kan gjøre med dette, men det vil likevel bli gjennomgått før en evt. bestilling.

Problemet med å vente med å kjøpe f.eks. ovn nummer to er at det er stor sannsynlighet for at designet også er endret når man endelig får fingen ut, noe som er litt kjedelig. Man kan selvfølgelig argumentere med dette om en av ovnene ryker også, men det føler jeg blir en litt annen sak. Tanken er likevel ikke dum.

Hvis du "på liv og død" skal ha et sånn monsterkjøleskap ( ja,jeg liker de ikke..... ) så tenk over muligheten av å " felle" det inn i veggen ..... ( slik at det bare er veggplatene på baksiden som stå igjen). Har gjort det for en kunde med relativt brukbart resultat Smile

Jeg er helt enig i at de ikke er pene, så det er om å gjøre å finne det som er minst stygt. Smile

Å felle inn i vegg er noe jeg har tenkt på, men jeg ønsker skyvedør mellom gang og kjøkken, og da havner denne bak kjøleskapsplasseringen, så det er dessverre ikke mulig.

Det kunne muligens vært mulig på den andre plasseringen (om man ser bort fra at dette er en bærevegg, noe som gir litt merarbeid), men om det blir kjøleskap her blir det ikke et slik.
   #46
 3,674     Hordaland     0
Hvordan ser rommet ut videre innover da, der med spisebordet? Kanskje du kan få plass til ett fryseskap i enden av det rommet, halvt integrert med vegg kanskje? Eller at du har fryseskapet bygget inn i gangen på en eller annen måte, det vil jo øke plassen i kjøkkenet ditt.
Jeg liker også slike avlange vinduer, men vårt hus fra 87 ville neppe kledd det, mulig det blir annerledes når flere av vinduene byttes ut. På vår spisegruppe er det 3 vinduer på 60 bredde og 150 høyde, de går ned til knehøyde og jeg synes det er tilstrekkelig, iallefall hvis du har innsyn. Hadde vert morro å sett hvordan du vil løse spisebordet ditt i resten av rommet.
   #47
 877     Østfold     0
Skyvedør er tingen, den døra kommer skjelden å være lukket. Tenkte mest "på den andre" veggen, altså i kombinasjon med høyskapene, da vil det stikke lite ut i rommet. Det er neppe en bærevegg, for den stopper vel ved pipa ? Og det er ingen drager i taket ? Mistenker at du har et hus med selvbærende W-takstoler, som gjør at du kan fjerne/ flytte alle veggene i hele huset uten at det skjer noe?
Signatur
  (trådstarter)
   #48
 310     Karmøy, Rogaland     0
Hvordan ser rommet ut videre innover da, der med spisebordet? Kanskje du kan få plass til ett fryseskap i enden av det rommet, halvt integrert med vegg kanskje? Eller at du har fryseskapet bygget inn i gangen på en eller annen måte, det vil jo øke plassen i kjøkkenet ditt.
Jeg liker også slike avlange vinduer, men vårt hus fra 87 ville neppe kledd det, mulig det blir annerledes når flere av vinduene byttes ut. På vår spisegruppe er det 3 vinduer på 60 bredde og 150 høyde, de går ned til knehøyde og jeg synes det er tilstrekkelig, iallefall hvis du har innsyn. Hadde vert morro å sett hvordan du vil løse spisebordet ditt i resten av rommet.

Slik ser resten av rommet ut:

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  -  - awt

Det kommer en vegg mellom døren og vinduet til høyre for å separere kjøkken og stue litt (sikkert mange som er uenige i det, men jeg ønsker ikke en helt åpen løsning).

Da denne delen fortsatt skal være "spisestue" ønsker jeg ikke fryseskap her. Jeg har heller ikke muligheter (eller ønske) om å plassere det andre steder enn på kjøkkenet i hovedetasjen. Vi har som nevnt tidligere et vanlig fryseskap i kjelleren, så vi trenger ikke et fullstørrelse fryseskap oppe.

Et slikt kan derimot være ganske aktuelt, og i så tilfelle kan dette plasseres der kjøleskapet er plassert over her, om kjøleskapet flyttes til høyskapsrekken.

Skyvedør er tingen, den døra kommer skjelden å være lukket. Tenkte mest "på den andre" veggen, altså i kombinasjon med høyskapene, da vil det stikke lite ut i rommet. Det er neppe en bærevegg, for den stopper vel ved pipa ? Og det er ingen drager i taket ? Mistenker at du har et hus med selvbærende W-takstoler, som gjør at du kan fjerne/ flytte alle veggene i hele huset uten at det skjer noe?

Dårlig med W-takstoler her gitt Smile (heldigvis). Det er nok en bærevegg, akkurat det er det liten tvil om. Huset har valmtak, der takbjelkene går de aller fleste veier. Akkurat i dette området møtes de på midten av huset. For å komplisere det ytterligere kan jeg jo nevne at veggen til venstre for døren på bildet, inkl. 50cm av døråpningen her er bærevegg, mens resten er ikke. Grin

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  -  - awt

I praksis betyr vel det at hele veggen er bærevegg, men det er bare denne delen av veggen som faktisk bærer noe. Hele veggen til høyre for døråpningen skal forøvrig bort.


   #49
 877     Østfold     0
OK, men som du sier det er bare litt mere jobb...

Det lille fryseskapet kan jo også kombineres med høyskapene ( bare kutte ca 70 cm av et høyskap)

:)
Signatur
  (trådstarter)
   #50
 310     Karmøy, Rogaland     0
Problemet med å plassere et slikt beist der er at det kludrer til resten av høyskapene. Jeg ønsker i utgangspunktet fire høyskap for å få en viss symmetri i det, så om det blir kjøleskap her blir det seperat kjøl og frys.

Ja, jeg har tenkt på plassering i høyskap også (Ikea har et greit fryseskap jeg kunne tenkt meg i den forbindelsen), men vi har følgende ting jeg ønsker å plassere i det ene høyskapet:

- Toastjern
- Vaffeljern
- Juicemaskinting
- Brødrister
- Kaffetrakter (vi drikker ikke kaffe, nå står den bare i veien)
- Kjøkkenmaskin (med tilbehør)
- Stavmikser
- Liten kuttemaskindings

...og helt sikkert andre maskiner/dingser som jeg har glemt, og da er jeg redd for det begynner å bli fullt. Smile

Jeg tror jeg heller vil ofre et benkeskap enn et halvt høyskap til akkurat dette.

Mye av dette kan naturligvis plasseres i skuffer og skap andre steder, men jeg har et ønske om å samle slike ting på en plass i den grad det lar seg gjøre.
  (trådstarter)
   #51
 310     Karmøy, Rogaland     0
Et forsøk med kjøleskap i høyskapsrekken og et imaginært benkfryseskap i enden av den lange benken.

Kjøleskapsplasseringen er grei nok, men jeg er ikke fornøyd med den lange benken uten "funksjon". Denne kan riktignok kortes ned litt, slik at døren kan flyttes litt og skapdøren dermed ikke kommer like mye i døråpningen, men jeg føler likevel at det er noe som ikke helt stemmer her.

Det er mulig det ville hjulpet om jeg flytter overskapene til den andre veggen slik KE foreslo, men jeg er likevel redd for at denne delen av benken stort sett vil samle rot. Jeg er vel egentlig skråsikker...

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  -  - awt

Nok en "hjelp til planlegging av kjøkken" - tråd  -  - awt