858    12    5  

Greit med skjøt på pex under kjøkkenbenk?

 1,043     Akershus     0
På første forsøk kuttet lærlingene tilførselsrørene alt for korte. På andre forsøk har den ordentlige rørleggeren skjøtet «i friluft». Dvs før det går inn i rør-i-rør. Se bilde (bildet er feil snudd vei...).

Dette er nyinstallasjon, så TEK17 gjelder. Som dere ser er det med Waterguard. 

Er slik skjøting ok eller må det trekkes nye rør fra kjeller?
Greit med skjøt på pex under kjøkkenbenk? - B082C57A-B325-4E45-84C3-0E79E891F245.jpeg - frodeolsen

HSt
   #1
 37,567     Lillestrøm kommune     1
Det er jo Waterguard som da skal klare å stoppe i tide. Jeg ser ikke om det er tetting mellom pex og innerrør. Hadde jeg som amatør gjort jobben så hadde det ikke sett slik ut. Jeg synes det er klønete å legge vannskjøt noen cm fra eksponert 230V også.
   #2
 143     0
På første forsøk kuttet lærlingene tilførselsrørene alt for korte. På andre forsøk har den ordentlige rørleggeren skjøtet «i friluft . Dvs før det går inn i rør-i-rør. Se bilde (bildet er feil snudd vei...).

Dette er nyinstallasjon, så TEK17 gjelder. Som dere ser er det med Waterguard.

Er slik skjøting ok eller må det trekkes nye rør fra kjeller?

Det er jo ikke rør-i rør lenger, når det blir skjøtet slik. Jeg mener det må trekkes nye rør fra kjeller, men min mening teller dessverre ikke. Min erfaring er at rørleggere slipper unna det meste, når det gjelder feilmontering og unødvendige slurvefeil. Hos meg så syntes takstmann at det var ok at drenering i fordelerskap var feilmontert (ikke på laveste punkt), at rør-i-rør ikke var klamret etter monteringsveiledning, og at toalett er løst. Så rørleggere vet at feil stort sett ikke får noen konsekvenser.

Signatur
  (trådstarter)
   #3
 1,043     Akershus     0
Takk for innspill. Jeg er helt enig med dere.

Noen andre som har synspunkter? Gjerne med rørleggerbakgrunn om mulig...
   #4
 2,840     0
Du har fått en ekstra skjøt i forhold til normalen (hvor innerrøret trekkes helt opp til skjøten mot blandebatteri-slanger/rør), men skjøten (både denne og den mot batteriet) er på et sted hvor lekkasje vil bli synlig, som så vidt jeg vet er selve hovedkravet/poenget. Det skal tettes mellom varerør og innerrør med en spesiell "plugg", slik at lekkasjer lenger "ned" (dvs der røret ligger beskyttet av varerøret) dreneres til fordelingsskap og ikke kommer ut i kjøkkenbenken; er det gjort?

Plasseringen av skjøt i forhold til stikkontakten er jo imidlertid ikke helt heldig.
zyp
   #5
 460     1
Jeg har en tilsvarende skjøt i kjøkkenbenken her fordi rørlegger kutta det ene røret for kort til å nå opp til slangen fra blandebatteriet. Synes den er helt uproblematisk i og med at den ikke utgjør noen større lekkasjerisiko enn de andre koblingene i kjøkkenbenken.
TSt
   #6
 14,979     1
I følge resonnementet til zip er det ikke nødvendig med RiR i et hus siden det aldri vil bli feil med noen koblinger.  

Sjekk at det er en "propp" i ytterrørret slik at vann går tilbake til fordelerskap e.l. ved evt lekarsje.  I dag er det mest vanlig med løse armatur slanger og de kan en få i forskjellige lengder.  Da slipper en en ekstra kobling.  

Men løsningen med Waterguard bør også være trygg. Men en trenger ikke stikkontakt 2 cm unna rørkoblinger som flere har vært inne på.  
zyp
   #7
 460     1
Jeg har da aldri argumentert mot RiR. Poenget mitt er at når man avslutter RiR inni oppvaskbenken før man kobler til blandebatteri og oppvaskmaskin så har man uansett en lekkasjerisiko der, som man gjerne forebygger med en lekkasjesensor. Da spiller det liten rolle fra eller til om man legger til en ekstra skjøt der.

HSt
   #8
 37,567     Lillestrøm kommune     1
Tja i sannsynlighetregning så har en økt antall lekkasjepunkt betydelig. Det er jo spørsmål om hvor vått det blir før sensoren slår ut om det blir skade eller ikke. Men kortslutter ikke strømmen så vil det ikke bli en alt for stor vannskade

   #9
 2,840     0
I følge resonnementet til zip er det ikke nødvendig med RiR i et hus siden det aldri vil bli feil med noen koblinger.

RiR er ikke, og har aldri vært en sikkerhet mot feil i koblinger, og særlig ikke koblinger som er montert åpent og synlig.
Derimot er det en betydelig sikring mot skjulte lekkasjer (frostsprekker, spiker, mm) i innebygde rør.

Lekkasjerisikoen inne i kjøkkenbenken er jo akkurat den samme om RiR avsluttes i veggboks eller åpent med plugg i varerøret. Dobbelt antall koblinger øker imidlertid lekkasjerisikoen litt. Men om det er mulig å bytte til lengre armaturslanger, så er risikoen tilbake til det samme.
TSt
   #10
 14,979     0
Jo fordi det skal ikke eksistere koblinger annet enn i hver ende. I følge sannsynlighetsregning så dobler en risiko hvis en dobler antall koblinger. Her blir det 3 istedenfor 1. Men jeg har gått god for løsningen med med avstengningsventil og så var ikke muligheten med lengre armatur slanger tatt med i tråden tidligere.