15,655    15    1  

OBS! - Biltema blandebatteri

 620     Hordaland     1
Monterte et blandebatteri fra Biltema på kjøkkenet i dag. Batteriet var ok, bortsett fra en ting man bør være obs på, som Biltema desverre ikke nevner i monteringsanvisningen. Tilkoplingsslangene som følger med har påsatt o-ringer i den enden som skal skrues inn i blandebatteriet. Denne forbindelsen blir tett så lenge man bare skrur slangeenden inn, og ikke forsøker å skru den ut igjen (Slik jeg gjorde fordi jeg oppdaget at hullet i benkeplaten ikke var stort nok til å få alle slangene gjennom samtidig). Da jeg skrudde en av slangene ut igjen av batteriet kom o-ringen ut i småbiter. Dette hadde sannsynligvis gått bra om o-ringen hadde vært smurt inn med silikon-fett eller lignende. O-ringene var helt tørre, det fulgte ikke med fett til å ha på, og monteringsanvisningen oppfordret heller ikke om å smøre o-ringene. Forbindelser med o-ringstetning skal kunne demonteres uten at o-ringen skades, så dette er ikke godt nok fra Biltema. Vær OBS på dette hvis du kjøper blandebatteri på Biltema!
Siste redigering: Tuesday, March 26, 2013 8:32:26 PM av altkanfixes

   #1
 5,432     Akershus     0
Det er 3 avdelinger jeg går langt utenom på Biltema. VVs, elektrisk og slitedeler som også har med sikkerhet på bil.

Du har forsterket oppfatningen min om VVs.
   #2
 22,342     Akershus     0
Jeg er generelt skeptisk til disse skru inn rørene. Du skal ikke fomle så mye med dem før dette skjer. Ellers er jeg enig i Biltema kraner ikke bør installeres, trolig er de fulle av bly og annet snacks også. Jeg ser ikke vitsen når du kan få Oras og andre kjente firmaers basis modeller billig.
  (trådstarter)
   #3
 620     Hordaland     0
Batteriet var godkjent etter en hel haug med forskjellige normer, så jeg tviler på om det er mer bly i dette enn i de kjente merkene. Ellers fikk jeg ikke noe dårlig inntrykk av kvaliteten på batteriet hverken i bruk eller ved montering, bortsett fra dette med o-ringen som åpenbart ikke er godt nok. Hadde de bare lagt ved en liten pose med silikonfett og indikert smøring av o-ringene før montering så hadde alt vært i skjønneste orden...
   #4
 5,432     Akershus     0
Dette gjelder en hel haug av duppedittene som blir solgt på Biltema. Hadde det vært spandert en krone ekstra her og en krone ekstra der samtidig som man hadde en viss kvalitetskontroll, hadde man hevet kvaliteten og troverdigheten. Sluttproduktet hadde antagelig kostet noen prosent mer, men slik er tydeligvis ikke politikken til BT.

Slik det fortoner seg idag er det Bingolotto om man kjøper et produkt med god og varig kvalitet eller ei. Dette kan man gamble på når det gjelder innkjøp av en murerskje, terasseskruer eller en bolt til et hageskur, men når det gjelder produkter som kan gå på sikkerhet eller som kan gi følgeskader i mange hundretusenkronersklassen styrer jeg unna.

   #6
 94     0


Batteriet var godkjent etter en hel haug med forskjellige normer, så jeg tviler på om det er mer bly i dette enn i de kjente merkene.
Tester har vist at bly/tungmetaller i batterier har vært et problem...


I og med at du poster slike påstander har du selvsagt link til testene også? (og nei, jeg jobber ikke på BT)
   #7
 5,432     Akershus     0
Siden dette gjelder produkter vi omgås med daglig, ble jeg litt nysgjerrig på om tungmetaller i blandebatterier virkelig er et problem. Fant da følgende artikkel fra Huseierne.no, også omtalt tidligere på BB.

http://www.huseierne.no/Global/Hus%20og%20Bolig%20tidligere%20utgaver/Tidligere%20utgaver/2010/Nr.2_2010/Giftig%20vann%20fra%20kraner%20uten%20godkjenning%20.pdf

Ganske skremmende lesning. Hvorvidt dette er typisk for batterier fra BT, vet jeg ikke. Som jeg har nevnt i tidligere i tråden, handler jeg uansett ikke slike artikler derfra.

   #8
 3,412     Akershus     0
Når vann får stå i lang tid i kontakt med metaller, vil noe av metallet oppløses i vannet.  Hvor mye vil avhenge blant annet av pH i vannet.  Vi ser ikke innmaten i blandebatterier, og det er vanskelig for en forbruker å vite om det er brukt bly eller andre tungmetaller i støpegodset eller i loddinger etc.  SINTEF tester blandebatterier med tanke på tungmetaller, men det er ikke alle blandebatterier som testes.

Følgelig lar jeg vannet renne et par sekunder før jeg tapper vann som skal drikkes eller lages mat av.  Da får jeg spylt vekk mesteparten av vannet som har stått lenge i kontakt med innmaten i blandebatteriet.  Med en literpris på rundt 2 øre for vann er det et billig tiltak som kanskje kan ha en positiv effekt. 
Signatur
   #9
 25,063     Akershus     0
Er det bare blandebatteriet som er fullt av bly og tungmetalller? Etter 2 sekunder får du i stedet vann som har stått i kontakt med rør, loddeskjøter, stoppekraner, ventiler, trykktanker....
Signatur
   #10
 3,412     Akershus     0

Er det bare blandebatteriet som er fullt av bly og tungmetalller? Etter 2 sekunder får du i stedet vann som har stått i kontakt med rør, loddeskjøter, stoppekraner, ventiler, trykktanker....


Jeg velger å tro at PEX-rørene mine inneholder mindre tungmetaller enn blandebatterier gjør. 

Jeg vet ikke om varmtvannstanker kan ha noe tøys i seg nå for tiden.  Tidligere var det mange som anbefalte at man ikke skulle bruke varmtvann fra varmtvannsberederen til matlaging; man skulle heller bruke kaldt vann og varme det opp selv.  Jeg gjør fortsatt dette av gammel vane.

Du har rett i at vannet skal forbi stoppekraner og lignende.  Det skal vannet uansett.  Den risikoen kommer man ikke unna hvis man vil ha innlagt vann.  Dette er ikke en "i stedet"-problemstilling, det er en "i tillegg"-problemstilling.  Hvis jeg kan velge mellom fare A eller (fare A pluss fare Cool, velger jeg fare A.  Jeg har valgt å gjøre dette ekstremt enkle tiltaket for å redusere tilsetningen av tungmetaller fra blandebatterier, selv om det uansett finnes noe annet i vannet.  Det tar meg to sekunder og to øre, og reduserer sannsynligvis langt på vei risikoen med tungmetaller fra blandebatterier.  Vannet som har stått i timer og løst opp stoffer fra metall-omgivelsene sine spyler jeg unna, og bruker i stedet vannet som nesten utelukkende har vært i kontakt med plast så lenge det var inne hos meg. 

Andre kan gjøre hva de vil for min del.  Jeg har ikke noe bevis på at det jeg gjør er fornuftig, men det høres tilstrekkelig sannsynlig ut for meg.
Signatur