#21
 1,103     Oslo / Østfold     0
Har fritthengende ventilator over min kjøkkenøy. Denne er løftet 80cm over koketoppen. I monteringsveiledningen sto anbefalt minimum 75cm ved gasstopp. Da trakk jeg konklusjonen at jeg i allefall kunne ha den så høyt selvom jeg har valgt induksjon. Prøvet meg frem og fant ingen merkbar dårligere effekt ved 80cm., men jeg fikk bedre oversikt over kjelene. Og ikke minst, disse få centimetrene gjør at jeg ikke skaller hodet i ventilatorkanten. Nå kan jeg røre i de bakre kjeler uten å legge hodet på skakke eller vri overkroppen. Jeg valgte en 90cm bred ventilator til tross for at koketoppen bare er 60cm. Men dette gir at jeg fanger inn mer damp.

   #22
 141     Oslo     0

50cm er absolutt minimum ved keramisk/induksjon (men det er LAVT) og 70-75cm er anbefalt med gasstopp. Det er egentlig ikke mulig å gi noe enkelt svar på hva som er maks, for ventilasjonsteknikk er et utrolig komplisert fag (det er nevnt overtrykk/undertrykk og andre ting her), og kommer helt an på systemet du monterer.. men det man KAN si er at det viktigste er at du fanger opp svevefett slik at det ikke får legge seg på vegg og benkeplate.. og skal du gjøre det bør du egentlig sette ventilatoren så lavt du føler du kan tåle uten at den kommer i veien for deg når du skal jobbe der.

Jo mer "pipeeffekt" du kan klare å lage jo bedre. Lang avstand til ventilator og åpent på alle kanter (type koketopp på kjøkkenøy) er ugunstig, men har store fordeler på andre områder.. så man må velge!).
Signatur