9,378    8    2  

Om plassering av stikkontakt og veggmateriale.

 22     Trondheim     0
Hei!

Jeg hjelper svigermor med å bygge nytt kjøkken. Nesten ferdig nå, og elektrikeren var der for ordne med det siste av strøm. Men ble mildt sagt overrasket når jeg kom i dag å skulle gjøre ferdig resten. En venn av svigermor hadde begynt å montere en kjøkkenvifte, og håper noen kan svare meg på disse to spørsmålene.

Dette er en kjøkkenvifte fra IKEA. Svigermor har IKKE ventil og benytter derfor kullfilter. Det jeg stusser på er:

1. Elektrikker har plassert stikkontakten INNE i luftsjakten. - Vil ikke dette vær å be om å få fukt i stikkontakten? (Les: dette er uten ventil - kun kullfilter, så luften skal jo tilbake i rommet).

2. Det er benyttet strie på veggen. Sjakta på avtrekksvifta har tre vegger (så det er åpent mot veggen). Er dette heldig? Igjen med tanke på fukt?

Håper noen kan svare meg på dette. Har vedlagt et bilde. Sjakten er todelt, på bildet er nedre del av sjakten fjernet.
Om plassering av stikkontakt og veggmateriale. - IMG_20130220_132407.jpg - Spectre

hro
   #2
 1,574     Trondheim     0
Selvsagt kommer det luft opp gjennom toppen. Men husk at det også skal være en ventialsjonsslange der også. Om denne er forsvunnet i rotet, finnes et billig eksempel her http://www.biltema.no/no/Bygg/VVS/Ventilasjon/Ventilasjonsslange/Kjokken-ventilasjonsslange-87380/

Altså - Hverken luft eller fukt skal eksponeres i kanalen. Og husker jeg ikke helt feil, er det en Y-sak som skal monteres på toppen av sjakta - slik at lufta kastes ut i utforingene. Mener dette er standard på billigventilatorer av denne typen.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 22     Trondheim     0

Kommer det luft opp av toppen på denne ventilatoren?


Klart det. Dampen blir sugd inn i ventilatoren, kullfilteret vil ta seg av matosen, men fuktigheten vil jo følge oppover denne sjakta og så bli blåst ut igjen på toppen, også vil ventilasjonen i rommet ellers ta seg av resten.

Forstår at det ville kunne gjøres slik, om ventilatoren var tilkoblet ventil. Da ville jo et rør ledet utluften gjennom et rør avskillt fra omgivelsene i sjakten forøvrig. Men i dette tilfellet er det jo ikke noe ventilasjonsrør... Utluften blåser rett ut i sjakten (og dermed også rett på stikkontakten.
  (trådstarter)
   #4
 22     Trondheim     1
I hennhold til installasjonsmanualen, står det ikke noe om at det skal benyttes rør i denne om man benytter kullfilter. På toppen av sjakta er det ventilasjonsriller på hver side, og toppen er blendet av (så det som ventileres spres ut av disse tilbake i rommet).

Det er i henhold til bruksanvisningen ikke med noe rør, heller ingen "Y sak", men jeg forstår poenget ditt. Det høres absolutt fornuftig ut at utluften fraktes isolert frem til utkastpunktet.

Det som følger med til bruk av ventilasjonsslangen er i hennhold til bukermanualen kun ment å benyttet når den skal tilkobles direkte til en ventil.

Sjakten er i rustfritt stål.

Sjekk her fra side 18:
http://www.ikea.com/no/no/assembly_instructions/luftig-ventilatorhette__AA-574575-1.pdf
   #6
 212     Oslo     0
Jeg har montert drøssevis av stikkontakter til ventilator og alle som en har blitt skjult inne i hetta som i alle tilfeller kun har hatt 3 sider. Nå har jeg jo ikke vært hos noen av disse 10 år etter, men det var nå instruksen den gang jeg holdt på.
  (trådstarter)
   #7
 22     Trondheim     1

Jeg har montert drøssevis av stikkontakter til ventilator og alle som en har blitt skjult inne i hetta som i alle tilfeller kun har hatt 3 sider. Nå har jeg jo ikke vært hos noen av disse 10 år etter, men det var nå instruksen den gang jeg holdt på.


I disse tilfellene du beskriver, har det blitt benyttet ventilasjonsrør forbi stikkontakten? Eller har det vært sånn på bildet (at stikkontakten står midt luftstrømmen? En ventialtor med kullfilter gjør jo ikke stort med dampen, bare forflytter den. Jeg kan ta feil, men syntes det høres uklokt ut med tanke på plassering av kontakten?

Merk at på bildet mangler kun nederste rørdel. Ellers er alt installasjonsferdig.

   #8
 212     Oslo     0
I de fleste tilfellene var det som på bildet da jeg forlot stedet (og heller ingen mulighet for ordentlig avtrekk slik at kullfilter var eneste mulighet). Jeg har faktisk aldri vurdert at damp fra kjelene skulle utgjøre noen fare for stikkontakten og jeg har heller aldri blitt gjort obs på at det var noe jeg måtte tenke på av de langt mer erfarne jeg jobbet med. Nå er jo ventilatoren åpenbart ment for formålet, men om damp var et stort problem tror jeg nok at disse ville vært meget godt isolert noe jeg ikke fikk inntrykk av da jeg engang monterte en midlertidig bryter til lyset i en ventilator fordi den innebygde hadde kutta ut.