#21
 2,840     0
Egentlig er det vel vel så viktig å henvende seg til en (landbruks-)takstmann, for som sagt tidligere: Odelsloven i seg selv regulerer ikke det økonomiske forholdet mellom to ektefeller/samboere som eier en odelseiendom i sameie med en viss eierbrøk -men den regulerer til en viss grad hvilken pris man vil kunne forvente å få for eiendommen, om det skulle bli nødvendig å dele verdiene.

En odelstakst på eiendommen, og en pekepinn på hvordan den taksten vil endre seg etter endt oppussing, er derfor å anbefale.

   #22
 317     0



Det kunne ikke være et alternativ å heller skille ut en egen tomt fra gården og bygge et nytt hus på den som ville følge vanlige regler for deling...?

Det er langt fra en selvfølge at man får innvilget en slik fradeling i et LNF-område.


Det er mitt inntrykk også. Besteforeldrene til samboeren min kom for 10-12 år siden til det punktet at de ville flytte ut av hovedhuset på gården, la sønnen overta huset og flytte inn i et nytt og mindre hus på samme eiendom. Det var helt umulig å få til en fradeling av tomt, dermed endte de vel formelt sett opp med å bygge en kårbolig og fortsatt ha samme gårds- og bruksnummer. Tror ikke dette er er LNF-område, men det er jeg ikke sikker på.


Da er det veldig forskjellig praksis ute og går i dette landet, her hvor jeg bor (sørlandet) er slikt sjelden noe problem. Flere bekjente av meg som sitter på vesentlig større landbrukseiendommer enn meg har fått tillatelse til dette. I ett tilfelle er det tilogmed gitt tillatelse til å fradele over 30 hyttetomter. Og uansett; det koster ikke noe å spør.... på kommunen?