1,695    5    1  

Råtomtverdi

 1     0
Jeg fikk i forskudd på arv en råtomt i 1985 i Kristiansand og har tinglysingspapirer på at jeg har fått den i gave til en verdi på kr 50 000,' som skal gjøres opp ved arveoppgjør. 
Jeg brukte ca kr 250 000 på vei, hugging, sprenging og klargjøring så vi kunne bygge.
De andre arvingene mener at det ikke er verdien som skal gjelde.
De har hatt enn megler som har gått rundt huset og takstet den til 1,5 millioner.  Uten å vite hva jeg fikk.
Har prøvd å finne ut råtomteprisen uten hell.
Kan dere hjelpe meg.
Har pratet med andre som kjøpte tilsvarende tomter på drn tiden. 
De har kjøpt ferdige tomter til ca.300 000.
Mvh. Kirsti 

TSt
   #1
 14,509     0
Det må jo være verdien på det som er gitt i sin tid som er verdi hvis eiendom er overført til deg da. Har du bare avtale om at du skal ta den over i fremtiden så vil verdistigning pga tid men ikke pga dine bidrag legges til grunn. Men siden du har tinglysningspapirer så regner jeg med at den er overført til deg og da skulle det være relativt greit.

Det du kan oppleve som negativt er at regler for arveavgift benyttes det året en har fått det første, og i 1985 var det arveavgift mens i dag er det fritt. Dvs hvis andre arvinger får det i dag uten arveavgift kan det hende at du må betale det siden du fikk noe i 1985. Mor og onkel var ute for dette, min onkel hadde fått forskudd på arv mens mor hadde kjøpt hytte av morfar på samme tidspunktet. Siden det siste var kjøp og ikke arv så var det regler med arveoppgjøret som gjaldt for henne mens onkel måtte betale etter satser på tidspunkt forskudd ble gitt. Men reglene kan ha blitt endret i ettertid.
   #2
 5,432     Akershus     0
Vanskelig situasjon. Kunne vært i samme situasjonen, selv om det aldri har kommet til problemer. Kjøpte en tilsvarende tomt rundt 1975, av mine foreldre. Den gang var det ikke spesielt attraktivt strøk, forholdsvis lav tomteverdi, jeg vil tro et sted rundt 25.000, som forsåvidt var i nærheten av en normal årslønn den gang. Råtomt, med vann kloakk 50 meter unna. I dag går tilsvarende tomter for over 2 mill, da området er blitt meget populært, i et pressområde rundt Oslo.

Jeg mener økningen i verdi er helt uinteressant for arveoppgjøret, da prisen ved overtagelse bør legges til grunn, ikke dagens verdi. Hva om situasjonen var omvendt, at stedet var rammet av fraflytting og lite attraktivt med dertil verditap, skulle arvingene betale deg for denne tapte verdien?

gil
   #3
 121     0
Helt grei situasjon. Levende foreldre kan drikke opp formuen sin, gi den bort til fattige barn i Afrika, eller forfordele barn, helt etter eget ønske. Det er først ved dødsbo eller umyndigjøring at andre kan gripe inn i disposisjoner.

Når verdien dengang vart satt til 50 000 er det som gjelder i dag. Du har fått et forskudd på 50 000 av arven.
Husker ikke reglene for arveavgiftene i 85 men uansett er det et så lite beløp at det ikke er noe å bry seg med.

Det er godt mulig at det var arveavgiftsreglene som var årsaken til verdsettingen, men det er uvesentlig i dag
   #4
 3,277     I huset mitt     0
Høres ut som en sjekk med advokat på selve texten i Tinglysingen/avtalen er lurt.Wink

Høres ikke ut som om de andre arvingene kan ta noen del i den tomta så lenge den ble gitt som gave i 1985, men noen ganger så er det slik at der jussen starte stopper fornuften.
   #5
 5,111     Sørnorge     1
Jeg tenker de 50.000 burde indeksjusteres til dagens verdi i et arveoppgjør. SSB gir svar på hvordan prisene har utviklet seg. At tomteverdien har steget mer enn indeks spiller ingen rolle i denne sammenhengen.