427    16    2  

Utleiebolig og depositum

 167     Froland     0
Litt usikker på om dette er riktig kategori, men garantert noen i dette forum som har tanker/erfaringer.

Vi har en liten leilighet som vi leier ut, og siste leieboer var en "støvofob" ut av en annen verden. Det var i alle fall inntrykket han gav. Han var også sensitiv mot røyklukt.
Og i forbindelse med hans opphold det var en del ting som skjedde som var ekstraordinært.

En av tingene var (på sin plass) for det var noen som bodde to etasjer under ham som var veldig til å røyke, og ikke av den sorten du handler over disk i dagligvaren Smile

Leieboeren var primus motor for å få ham kastet ut. Og det var egentlig greit, for denne aktiviteten gjorde at det var en del skumt som skjedde i blokka, og det var også ukentlige raid av politi der. Så nettoeffekten var positiv.

Så begynner moroa. Han sa at han kjente fortsatt at røyklukta satt i leiligheten, så jeg avtalte med ham om å utføre en sanering av leiligheten der alle tekstiler ble vasket, og så brukte jeg en oson-generator som kjørte to dager - det vil si - to behandlinger. Resultatet ble (for meg) en gnistrende ren luft og en ny-leilighet-lukt.

Han reagerte enda på lukten, og sa at han likte å bo der grunnet diverse årsaker, faktorer og fakta. Han ville dermed male leiligheten til egenkost - om det var var greit for meg.  "Ja selvfølgelig, kjør på!" var mitt svar.

Lang historie kort. Jeg har nå malt 30 timer i leiligheten for å rydde opp i det han hadde gjort.
Alt så greit ut på overflaten, men da jeg skulle vaske noe flekker på en av veggene når han hadde flyttet ut, så løsnet denne "malingen" hans bare med en fuktig klut - UTEN vaskemiddel!!

Han må ha malt med melk! Vannet i vaskebøtta, som måtte byttes etter få kvadratmeter, hva i seg selv som hvit maling :( Heldigvis så slapp jeg å skure av alt, for jeg tok et gamble, og testet en kattevask av en av veggene, og malte over med en god interiørmaling, og det hold fint - så da gjorde jeg det med resten av veggene også.

Etter at jeg oppdaget dette så har jeg tilbakehold depositum og ikke utbetalt denne før jeg hadde fått et inntrykk av skadeomfanget. Hadde det vært en mindre greie og slitasje en kan regne med, så hadde det vært "greit" - men dette har spist 30 timer av mitt liv og fra min familie-tid. Det var annet der også som måtte fikses som kanskje har kostet meg 10-12 timer i tillegg, men det var mer på min kappe og fordi jeg bare ville gjøre det (nytt garderobeskap, slipe benkeplate).

Så hvordan skal jeg nå ordlegge meg og formidle denne utgiften/tort og svie jeg har utholdt?
Hvordan sette pris på det?
Det har gått med mesteparten av et 10-liters spann med interiørmaling (tror det var 899,-) og noe småtteri av ruller, pensler og maskeringtape og diverse. Men det er tidsbruken, den totalt unødvendige tiden som nå har gått til denne vaskingen og malingen som jeg ønsker å ha trekt fra depositum.


   #1
 371     Rogaland     0
Jeg forstår at dette er en vanskelig situasjon. Det som går mot en erstatning er at du har gitt tillatelse til å male, og hverken han eller du har diskutert hvilken type maling som skal brukes. Det er også et poeng om du ikke har satt noen krav til hvilke farger som skal brukes. Ville du også ha krevd erstatning hvis han hadde brukt helt crazy farger?

Har du spurt han hvilken type maling han har brukt? Hvis det er et dårlig produkt kan dere kanskje bli enige om en mellomting.
HSt
   #2
 34 631     Lillestrøm kommune     0
Problemet er at du sa ja uten å gi instruksjoner, er du sikker på at dette ikke er kalkmaling eller noe slik (nå har jeg ikke brukt et slikt produkt men flere malingstyper er knapt vaskbare om det gjelder kalkmaling vet jeg ikke).

I studietiden skulle vi reparere en malt vegg med strukturmaling, vi måtte gi en lengre beskrivelse til malerbutikken før vi fikk lov å kjøpe, de var lei av illsinte huseiere som kom etter st de hadde gitt utleier studenter lov å male.

Når jeg ser hvor slurvete noen maler ville jeg ikke gitt noen blanko fullmakt i min leilighet

Ellers vil jeg være redd for å bruke ozon renser i en blokk som har luftlekkasjer og naboer hjemme

Så jeg tror du har fått deg en utleie erfaring men usikker på om du får noe på depositum, skrevet i parallell med han over

  (trådstarter)
   #3
 167     Froland     0
Hm. Hadde skrevet et svar her nettopp, men det er borte.

Ordlyden i det var nettopp det du spekulerte på, at dette var noe miljø/kalk maling som knapt tåler at en kan se på det.
Og at det i tillegg er slurvet med forarbeidet der en som minimum burde vasket veggen før maling.

Jeg så ikke for meg at jeg skulle få tilbake kostnader sammenlignbare med hva profesjonelle ville tatt for en 30 timers malerjobb, men som minimum det som var mine reelle utlegg for denne jobben, og kanskje en tusenlapp for den tiden jeg har brukt.

En annen ting jeg har vært litt usikker på om jeg orket å følge opp på, var den benkeplata som jeg har nå slipt og oljet pånytt. Den så %¤#$ ikke ut og hadde slike koselige sorte ringer etter hermetikkbokser på overflaten og tydelig tegn etter å ha hatt en varm stekepanne lagt rett på seg.

Men nå tror jeg kanskje det er veien å gå for å få "noe" igjen for dette var i alle fall helt unødvendig påført skader.
Men skjønner jo nå at leieboere gir blanke i å behandle andres eiendom sivilt Smile

Allerede begynt å se etter en benkeplate i granitt for disse dukker opp av og til på finn.no når folk river - skulle likt å se den leieborene som klarer å ta livet av en 2 til 3 milliarder år gammel skive av stein Grin
HSt
   #4
 34 631     Lillestrøm kommune     0
Igjen slår ting litt tilbake på deg, hvis du ikke gir noen guide til vedlikehold så er det ikke sikkert at du kan si noe, jeg kasserer oljet heltre benkeplate på hytta når jeg bygger om, vi brukte bivoks behandling til ikea mulig det holder hvis en behandler ofte nok, men vi orker ikke denne jobben. Så kan det hende at en annen type behandling hadde holdt bedre, men vi går for laminat plate og grundig behandlet kutt flater som sikkerhet.

Mht maling kunne du gitt instruks om hvilken malingstype de skulle bruke og hvilken måte de skulle vaske før maling. Jeg ville kanskje også sett resultat på en mindre malerjobb før han evt fikk friere tøyler til maling.
  (trådstarter)
   #5
 167     Froland     0
Ellers vil jeg være redd for å bruke ozon renser i  en blokk som har luftlekkasjer og naboer hjemme


Dette er helt uproblematisk for ozon er så reaktivt at det ikke eksisterer i formen O3 mer enn få sekunder og bakterier og organisk materie som inneholder oksygen umiddelbart oksideres.
Og eventuell lekkasje ut via dører- og vindusprekker vil møte frisk oksygen og dermed gjøre den harmløs.
Konsentrert ozongass over lengre tid, det er noe annet Smile
Dører låst, ingen kommer til, og brukte en timer for å kjøre den i ca. 1 time (overkill, men det gjorde susen).
30 minutter skal være nok, men jeg ville ha valuta for pengene jeg la ut for leie av maskinen.

Det var så effektivt, at jeg kjøpte innmaten for en slik generator fra ebay samme dagen jeg merket effekten av første runde med sanering.  Det var nærmest som svart magi!

Betalte kun 350kr dagen for å leie den maskinen, men nå som jeg har kjøpt innmaten fra ebay for knapt 300kr inkl frakt (dette var før de nye momsregler) så har jeg den for resten av livet tilgjengelig når jeg trenger den.

Brukte den jeg kjøpte på bilen min og et kjellerrom som luktet litt uggent her hjemme, og det er helt fantastisk effektfullt.
HSt
   #6
 34 631     Lillestrøm kommune     1
Nei, ozon er styggfarlig for mennesker og kan lekke over til naboer så du tar feil her. Men du har rett at venter en noen timer etter at maskinen har stoppet er det trygt å gå inn. Så i flermannsbolig vil jeg enten sørget for at naboer også er borte eller så må lekkasjer kontrolleres på annen måte. Men du har rett i at det er utrolig effektivt.
   #7
 3 681     Sørlandet     0
Hvor lenge bodde leieboeren hos deg da? Jeg mener det er litt vesentlig. 30 timer etter flere års greit leieforhold må du nesten regne med.

At benkeplaten er blitt brukt må du nesten også regne med.

Du leier ut husrom, han leier ett hjem;)

Snakker vi noen måneder så stiller saken seg annerledes.

  (trådstarter)
   #8
 167     Froland     0
Hvor lenge bodde leieboeren hos deg da? Jeg mener det er litt vesentlig. 30 timer etter flere års greit [...]

Snakker vi noen måneder så stiller saken seg annerledes.


Det er nettopp det.
Dette dessverre etter bare 10 mnd-er - og grunnen er at han er lege som pendler mellom norge/danmark (han er dansk og bor i DK ca, 50% av tiden) og nå i koronatiden så måtte han gjøre et valg og bli i et land grunnet karantenetider.

En kjedelig sak. Får ta lærdom.
Og nå som det er fresht og nymalt med en vaskbar overflate så vil det bli bedre fremover.
Må bare bli kvitt denne idiotiske eikebenkeplata.
Den var et godt valg og fungerte fint så lenge jeg hadde forsiktige og ansvarsfulle kvinnelige leieboere, men det skulle bare en mann til for å destruere den Sad
  (trådstarter)
   #9
 167     Froland     1
Nei, ozon er styggfarlig for mennesker [...]

Ja jeg vet dette.
Jeg vet hva ozon er.
Og i omgivelser som er avgrensede er de potensielle harmfulle effekten begrenset til elementer i direkte kontakt med gassen, den lekkasjen som kommer ut er umiddelbart nøytralisert ved kontakt med ren oksygen.
Orker ikke inn på en lang diskusjon om dette for vi blir bare ikke enige.

Mitt idol Hans Rosling sa det best:
"Jeg har rett og du tar feil"! Grin
   #10
 371     Rogaland     0
Nei, ozon er styggfarlig for mennesker [...]

Ja jeg vet dette.
Jeg vet hva ozon er.
Og i omgivelser som er avgrensede er de potensielle harmfulle effekten begrenset til elementer i direkte kontakt med gassen, den lekkasjen som kommer ut er umiddelbart nøytralisert ved kontakt med ren oksygen.
Orker ikke inn på en lang diskusjon om dette for vi blir bare ikke enige.

Mitt idol Hans Rosling sa det best:
"Jeg har rett og du tar feil"! Grin

Dette er direkte feil, ozon reagerer ikke med oksygen og blir nøytralisert. Har du ozonert et rom vil ozon som ikke har reagert med andre kjemikaliser, være aktivt og være en fare for helsen for personer som går inn i dette rommet. Rommet skal ventileres før man går inn.

Les f.eks. om det som står på wikipedia:
https://no.wikipedia.org/wiki/Ozon