459    0    2  

Innvendig eller utvendig Solskjerming? Slik velger du riktig.

 16     Fredrikstad     2
Markiser, Persienner, Screens, Zipscreens, Plisse- eller Duettegardiner, innvendig eller utvendig solskjerming.  De aller fleste av oss har naturlig nok begrenset kunnskap om de forskjellige solskjermingsproduktene som finnes, og kanskje enda mindre kunnskap om hva som skiller disse, og hva som er riktig valg i hvert enkelt tilfelle.

Håkon Renskoug, daglig leder i Solskjerming AS, vil her forsøke å gi en kortfattet oppsummering og forklare forskjellene og fordelene ved de forskjellige solskjermingsproduktene.
Håkon forteller at han startet Solskjerming AS i 2012 etter å selv ha forsøkt å navigere i jungelen av markiser, persienner, Zipscreens osv. og ikke minst de forskjellige tilbyderne av Solskjerming.

Min opplevelse den gangen var at det var nær sagt umulig å finne priser og god informasjon om de forskjellige produktene innen Solskjerming, uten å måtte takke ja til «Gratis befaring, og uforpliktende tilbud». Når man så fikk tilbudet var fristen for å akseptere kort.
Spesielt det å i ro og mak kunne sitte og vurdere priser og solskjerming, hjemme, uten å måtte forholde meg til en pågående selger, var noe jeg ønsket og savnet. Dette var årsaken og drivkraften bak oppstart av Solskjerming AS. Det første vi gjorde etter å ha valgt leverandører, var å starte nettsiden Solskjerming-AS.no og legge ut så mye informasjon som mulig om de forskjellige produktene, samt prislister og tabeller, slik at det var lett å se hva en Markise, persienne eller Zipscreen ville koste. Dette fikk såpass god respons, fra folk over hele landet, at vi bestemte oss for å gjøre vår Solskjerming tilgjengelig for alle via nettbutikker. Vi opprettet da i første omgang sidene Terrassemarkise.no og Zipscreens.no .
Innvendig eller utvendig Solskjerming? Slik velger du riktig. -  - Solskjerming AS
Det viktigste når vi valgte å åpne nettbutikk for utvendig solskjerming var å lage og publisere så mye relevant informasjon som mulig om Terrassemarkiser og Zipscreens, og gjøre denne lett tilgjengelig fra nettbutikkene.
Innvendig eller utvendig Solskjerming? Slik velger du riktig. -  - Solskjerming AS
Det var viktig for oss å sørge for å ha svar på de spørsmål kunder måtte ha om Markiser eller Zipscreens åpent og lett tilgjengelig. Det neste viktige punktet var å vise hvordan man måler opp og monterer selv, og å også her gi så god informasjon at det ble tydelig at det er helt ufarlig å montere selv. Vår påstand om at «alle» kan montere de produktene vi selger i våre nettbutikker, står så langt uimotsagt. Zipscreens, som er det produktet vi selger klart mest av, har få deler og er veldig enkelt å montere. Så har vi selvfølgelig mye informasjon liggende ute om både oppmåling og montering. I mange tilfeller veileder vi også kunder på forhånd når det gjelder riktig oppmåling. Veldig vanlig at kunde f.eks. sender oss bilde av ett av vinduene han/hun vurderer Zipscreens på, så tegner vi og forklarer litt på dette og sender tilbake. Selv om vi selger utvendig solskjerming via nettbutikker er vi i mange tilfeller godt involvert i prosessen, slik at kunden har tryggheten om at dette blir riktig til slutt, med seg hele veien. Fordi det tross alt er noe lavere kostnader forbundet med å selge produkter på denne måten, mot det å reise rundt på befaring og montering, har vi også hatt mulighet til å holde prisene i våre nettbutikker lave, sammenlignet med resten av markedet.

Etter hvert har vi også åpnet nettbutikk for utvendige Persienner, Utvendigepersienner.no. Også her har det vært helt avgjørende for oss å sørge for å ha så mye relevant informasjon som mulig, åpent og lett tilgjengelig fra nettbutikken.

Mange har lite kunnskap om forskjellen på Persienner, Markiser, Zipscreens osv.? Håkon trekker på smilebåndet og svarer at «ja, de aller fleste skal ha markiser, enten det er Zipscreens, persienner eller markiser de faktisk er ute etter». Dette er fullt forståelig, og f.eks. Zipscreens er jo heller ikke et norsk eller selvforklarende navn.

Zipscreens er enkelt forklart utvendige rullegardiner med motor. Duken på disse er laget av PVC-belagt glassfiber, og en mørk duk stopper ~90% av solenergien samtidig som du bevarer mye av utsikten. På dukens sider sitter det glidelås. Denne går i en pvc-list inne i sideskinnene, slik at duken holder seg stram til enhver tid. Pga. dette er Zipscreens veldig robuste mtp. vær og vind.
Innvendig eller utvendig Solskjerming? Slik velger du riktig. -  - Solskjerming AS
Den vanligste måten å styre Zipscreens på er med fjernkontroll. Her er det også mulig å få motorer som er kompatible med smarthus som KNX, Z-Wave ol., eller også å bestille med nettverksbaserte styringsenheter, slik at du kan styre Solskjermingen via app. Alle våre produkter på utvendig Solskjerming leveres med motorer fra Somfy. Somfy er Europas største leverandør av motorer og styringssystemer for utvendig solskjerming, og alle seriøse aktører i markedet har Somfy-motorer i sine produkter. Zipscreens har på mange måter tatt over for det som tidligere var den vanligste formen for utvendig solskjerming på vinduer, vindusmarkiser. Zipscreens er pga. blant annet glidelåsmekanismen i en helt annen liga når det gjelder å tåle vind, og glassfiberduken overgår naturlig nok markiseduken når det gjelder levetid, med god margin. At du i tillegg kan se ut er jo selvfølgelig også et stort pluss. Zipscreens selger vi i vår nettbutikk Zipscreens.no. Her legger du enkelt inn mål, velger motortype og farger, og får pris direkte. I neste trinn legger du inn postnr. Og får beregnet frakt og de forskjellige fraktalternativene.

Når det gjelder markiser skiller vi på Vindusmarkiser og Terrassemarkiser. Vindusmarkisen er den klassiske duken som er festet i to armer på sidene og heises opp/ned enten med snor eller motor, montert på utsiden av ett eller flere vinduer. Her anbefaler vi isteden Zipscreens. Terrassemarisen er montert enten på vegg eller mot tak eller takstoler, og skygger mot solen på en uteplass, typisk på terrasse el. Vi tilbyr 2 typer terrassemarkiser. Palladio er en kassett terrassemarkise. Det vil si at stoffrullen ligger godt beskyttet mot støv og nedbør når markisen ikke er i bruk. Palladio er en robust markise med et delikat design.
Innvendig eller utvendig Solskjerming? Slik velger du riktig. -  - Solskjerming AS
Jamaica terrassemarkise er markise uten kassett og kan leveres med nedsenkbar frontduk som kan heves og senkes ved behov for skjerming mot lav kveldssol. Jamaica kan også leveres med toppdeksel, som beskytter duken mot støv og regn, når markisen ikke er i bruk. Jamaica er noe rimeligere enn Palladio, og er et godt alternativ der markisen skal monteres oppunder f.eks. et takutstikk. Skal Terrassemarkisen monteres åpent på vegg uten noen form for beskyttelse over, anbefaler vi Palladio for å bevare duken lengst mulig.

Utvendige Persienner er et godt alternativ der man ønsker å blokkere sola helt, eller også vinkle sollyset inn i rommet uten at det blir sjenerende. Typisk er kontorer med Pc-skjermer eller stue med Tv, hvor sollyset gjør det vanskelig å se hva som vises på skjermen, steder der persienner er et godt alternativ. Her er Persienner unike i den forstand at man ved å vri lamellene kan enten blokkere sola helt, eller vinkle lyset inn i rommet slik at det blir lyst, men ikke sjenerende. Om du velger utvendige eller innvendige persienner er avhengig av hva du ønsker å skjerme deg mot. Ønsker du kun å skjerme deg mot sterkt sollys gjøres dette like godt på innsiden som på utsiden. Er det sol og varme du ønsker å skjerme deg mot, er det naturlig å velge utvendig Solskjerming. Varmen stoppes naturligvis best på utsiden av vinduet.

I tillegg har vi jo innvendig Solskjerming. Håkon smiler igjen. «Ja, i den jungelen er det fort gjort å gå seg vil.»  Det første du bør avgjøre når det gjelder om du skal ha utvendig eller innvendig Solskjerming, er hva det er du ønsker å skjerme deg mot. Er det varmen som er hovedproblemet, stopper du den mest effektivt med utvendig Solskjerming. Er det innsyn eller sollys du ønsker å skjerme deg mot, er innvendig solskjerming vel så effektivt.

På innvendig Solskjerming har vi 4 hovedgrupper: Innvendige persienner, Rullegardiner, Lamellgardiner og Plisse/Duettegardiner. Vi skal gi en kort forklaring av forskjellene og fordelene ved de forskjellige løsningene.
Innvendige Persienner er horisontale lameller i tre eller aluminium. Fordelen med Persienner er som nevnt tidligere at du ved å vinkle lamellene kan enten blokkere sola, eller vinkle sollyset inn og f.eks. opp i tak, og på denne måten få sollyset inn uten at det blir sjenerende.
Rullegardiner er vel kjent for de fleste. Her kan du velge om du ønsker helt lystett tekstil, eller om du vil at noe lys skal slippe inn, samtidig som du hindrer innsyn. Rullegardinene kan leveres med motor eller forskjellige manuelle betjeningsløsninger. De kan også leveres med sidelister som overlapper lysåpningen mellom duk og vindusforing, slik at du får en nesten lystett løsning.
Lamellgardiner er nok også kjent for de aller fleste. Dette er vertikalt hengende tekstillameller som betjenes typisk med en vendestang. På samme måte som ved persienner kan lamellene vinkles slik at ønsket mengde lys slipper inn. Stuer og kontorlandskap er typiske steder hvor Lamellgardiner passer godt.

Plisse- og Duettegardiner er betegnelser mange kjenner, men ikke like mange vet hva som skiller de to. Kort forklart er Plissegardiner, brettede tekstiler som kan heves og senkes til ønsket posisjon, og som gir et noe mykere inntrykk enn f.eks. persienner eller rullegardiner.
Innvendig eller utvendig Solskjerming? Slik velger du riktig. -  - Solskjerming AS
Plisse- og Duette er i all hovedsak det samme. Det som skiller de to er at mens Plissegardinen består av ett lag med tekstil, består Duettegardinen av to lag. Plissegardinen har derfor noe mer synlige tråder, hvor alle styretråder for Duettegardinen går mellom de to tekstillagene, og på denne måten er mer skjult. Pga. luftlommen som oppstår mellom de to lagene med tekstil i Duettgardinen, har disse også en god isolerende effekt. Sommer som vinter. Når det gjelder hvordan disse festes og betjenes, finnes det mange forskjellige løsninger og her er det en løsning for ethvert behov. Solskjerming AS selger også alle disse produktene i nettbutikk.
www.innvendig-solskjerming.no velger du enkelt produkt, legger inn mål etc. og får opp pris.

Håkon avslutter med å si «Vi har selvfølgelig full forståelse for at det kan være vanskelig å avgjøre hvilket produkt som er det riktige i ethvert tilfelle. Her er vi i Solskjerming AS veldig opptatt av å bistå og hjelpe, slik at du som kunde får svar på det du lurer på, slik at du er trygg på at du velger riktig».

Kontakt oss gjerne på post@solskjerming-as.no eller besøk oss på www.solskjerming-as.no
Siste redigering: 10. januar 2018 15:04:17 av Solskjerming AS