#11
 567     bare ett av gangen, helst     0
Forresten, glemte denne. Slik kommer du deg ut av fastrentelånet.
http://www.dn.no/privat/privatokonomi/2013/03/17/slik-kommer-du-deg-ut-av-fastrentelanet

Bankene kan også ta gebyr. Tror min tar 500,- for å gå fra fast til flytende. En relativt lav kostnad hvis man velter om på livet og selger og flytter.

  (trådstarter)
   #12
 22     Landsdekkende     0
Er det egentlig "vanskelig" å bytte bank i fastrenteperioden? Det er jo i prinsippet bare en beregning av gevinst og tap i forhold til hva du allerede har vunnet eller tapt, men jeg vet ikke hvor enkelt dette er for kunde i praksis. Det er jo et problem for den som ikke har likviditet, selvsagt.

Det er ikke så enkelt å finne fram til informasjon om hvordan bankene faktisk beregner overkurs/underkurs. Forskriften forteller hvordan det skal gjøres:
http://lovdata.no/forskrift/2010-05-07-654/§9
I prinsippet veldig enkelt: om du har et femårslån og ønsker å gå ut etter to, så har du en kontrakt på hva du skal betale for "det gjenværende treårslånet". Da ser banken i prislisten sin og finner treårslån. Om det er billigere, så skal du betale differensen.
Men det er ikke veldig transparent for menigmann. Du vil ut av en tiårskontrakt etter fire, hvor har bankene syvårslånene sine? De har ingen? De skal da bruke gjennomsnitt av kortere og lengre, men om det ikke finnes relevante priser, så skal de bruke statspapirer + spread, og hva gjør de i virkeligheten og ...

Jeg har bæretillatelse på lommekalkulator, men her er det ikke enkelt å finne tallene jeg skulle regne på.

Du er langt ifra den første som lurer på dette, og nettopp fastrenter er trolig en av de områdene hvor det er mest myter og spørsmål rundt.

For å svare på spørsmålet ditt om det er vanskelig, så er svaret nei. Det er ikke sånn sett vanskelig å bytte men siden det ofte medfører en kostnad så vegrer mange seg for å gjøre dette. Det kan jo være kjedelig å måtte betale 20.000 kroner for å spare 1.500 kr pr mnd. Som du videre påpeker forutsetter det jo at man har likviditet (eller sikkerhet så nytt lån kan ta høyde for dette) er på plass.

I forhold til hvordan man beregnet overkurs/underkurs på et 6-års lån benyttes det en kombinasjon av 5 og 10-årsrenten om jeg ikke tar helt feil. Vet ihvertfall at det er kombinasjon av 3 og 5 års-renten som legges til grunn om det er 4 år igjen men her skal jeg være forsiktig med å være for bastant da det er noe jeg har vært relativt lite borti.

Skulle du noengang vurdere å gå ut av en fastrenteavtale ville jeg spurt banken om hva det eventuelt ville kostet, men også beregningsgrunnlaget og hva disse tallene er basert på.

Håper det gav noen oppklarende svar i det minste
Signatur
  (trådstarter)
   #13
 22     Landsdekkende     0
Forresten, glemte denne. Slik kommer du deg ut av fastrentelånet.
http://www.dn.no/privat/privatokonomi/2013/03/17/slik-kommer-du-deg-ut-av-fastrentelanet

Bankene kan også ta gebyr. Tror min tar 500,- for å gå fra fast til flytende. En relativt lav kostnad hvis man velter om på livet og selger og flytter.

Jepp, en god artikkel. Viktig som det påpekes her at det ikke nødvendigvis er et tap selv om det selvsagt kan føles kjipt å måtte betale en solid overkurs når man går ut.

At man kan overføre fastrentelånet til ny bolig er også noe ikke alle vet, så godt dette belyses. Viktigste å unngå er vel egentlig samlivsbrudd da man fort risikerer å måtte "Kjøpe seg ned" til en billigere bolig. Da kan fastrenten fort bli en hodepine da det ikke nødvendigvis er like enkelt å overføre til ny bolig.

Signatur