5,387    2    0  

Thermocold

 369     Østfold     0
Hei medlemmer på Byggebolig.no

Jeg finner dette forumet som et interessant og et spennende sted å skaffe seg informasjon. Jeg vil delta litt på dette forumet og håper jeg både kan få og gi god informasjon.
Jeg jobber på Thermocold som er en kjølefabrikk som produserer kjøleaggregat og kjølerom til privathusholdning og proffmarked. Selv er jeg utdannet kulde og varmepumpe mester og jobbet med montering, teknisk salg og service. Jeg håper at jeg kan komme med nyttige tips og nye løsninger for de av dere som tenker og bygge nytt kjølerom, modifisere det gamle eller har problemer med eksisterende kjølerom uavhengig av merke, modell og typer. 
Jeg svarer gjerne på alle spørsmål om kjølerom eller kjøleløsninger.
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 369     Østfold     0
Til de av dere som er interessert i Norsk Kjølehistorie har jeg samlet litt informasjon her..
Første kjøleskapene i Norge lignet på en mellom ting mellom en safe og en kommode, de var bygget i treverk med en skuff i toppen for isblokker og en større skapdør under for matvarer. Veggene var ofte isolert med jernplater så det var tunge greier.


Kjøleskap med kompressor ble først vanlige i norske hjem fra ca. 1960, før det var det felles fryserier inne i byene som du kunne leie plass til mat og pelskåper.

Kjølerom slik vi kjenner det i dag, kom for fullt rundt ca. 1980 da ble det vanlig og lage kjølerom hjemme i eneboliger til storfamiliene, etter vært som tiden har gått, har markedet endret seg litt, kjølerommet har blitt i snitt noe mindre en det var på 80tallet, da bygget folk store kjølerom i husene sine med potet binge og plass til pelskåper, og hjemmelaget syltetøy.

Nå er kjølerommene mindre og smidige med litt mer variert størrelser, før lå kjølerommene på rundt 8m3 +/- i dag ligger snittet på «kalkulert gjetning» 3m3 +/-.
Bruksområdene er like store om ikke større i dag, men mengdene med matvarer er sterkt redusert.

Mange bruker kjølerom i dag som før til lagring av epler, poteter, grønnsaker, honning, hjemmelaget syltetøy, mørning av slakt under jaktsesongen og vin. Den største endringen i markedet innen bruksområde de siste årene, er at det snart er like vanlig å ha kjølerom eller et kjølehjørne på hytta eller sommerhuset, det er der familiene samles i ferier og høytider da er behovet er stort for kjølerom.

Verdens Historie..
Mekaniske kjøling til Kjøleskapet ble oppfunnet i 1876 av den tyske ingeniøren Carl von Linde Oppfinnelsen av mekanisk kjøling ble først utprøvd på et bryggeri i München, hvoretter øl ikke lenger var en sesongvare.
I 1902 ble det første moderne aircondition designet for industrien, men i 1925 kom den første airconditionen som vi kjenner det i dag i en Amerikansk kino med navn Rivoli som lå i Times Square, oppfinneren het Willis Carrier. Kundene strømmet til, men mest for å kjøle seg ned i den varme sommeren, det ble i det minste en meget lønnsom sommer det året for kinoen.

Jeg har registrert mange linker om varmepumper her på byggebolig.no, for de som er interessert kan jeg også nevne at varmepumper ikke er noen ny oppfinnelse, Thomson Kelvin presenterte varmepumpeprinsippet allerede i 1852 og den første industrielle varmepumpen ble montert i Norge så tidlig som 1918. Det vil si at varmepumpen kom før kjøleskapet..
Signatur
   #2
 2     0
Hei har en Thermocold TL6 som jeg synes kjøler dårligere nå enn før. Er elektriker og har sjekket strømtrekk. Effekten ligger på ca 240W under full drift. Filter er rengjort med jevne mellomrom. Vifter gå fint. Er strømtrekket normalt på dette aggregatet? Tips for videre sjekk? Mvh Jan