11 811    13    0  

Bygge passivhus: Betong? Mur? Element?

 18     møre og romsdal pluss telemark     0
Heisann godtfolk,
vi ønsker å bygge lavenergi/passiv Smile Har forstått fra en aktuell entreprenør som har sett tegningene våre (og som har erfaring med å bygge passivhus), at vårt hus kan bli vanskelig å få ned til passivhus standard pga fasong og størrelse (180 kvm noe langstrakt, med en underetg på bare halve huset). Det er ikke aktuelt å endre arkitekturen som er perfekt tilpasset tomta. Men vi ønsker å legge lista høyere enn dagens krav ifht isolasjon og vindu og øansker å legge oss på minst lavenergi.  

Uansett - vi ønsker oss et enkelt, stilrent hus av materialer det er godt å bo i. Gjerne uten plastskille. Liker å ha delvis åpne betongflater inne, men også betong på utsiden på fasaden. Altså: Hvordan få betongutseende både inne og ute? Hvilke aktuelle materialer har vi, som både egner seg som lavenergi og som gir noe av den "råheta" som betong gir? Jeg beklager at jeg kanskje spør litt "dumt", men .. ; Er det aktuelt med "massiv", stedslaga betong? Kan man få betong på "begge sider" altså utevegg og innevegg - eller må man enten fore ut på innside eller utside? (Bare et par vegger inne som vi ønsker skal ha betong utseende). Dessuten; er det bare vanlig flytende betong som gir en slik finnish, eller kan man bruke betongelement? Evt mur, eller så ser vi også på BEWI med puss utenpå. Har da sett flere hus som er "betonghus" med betong ute og inne uten at jeg har fått greie på om de har betong + isolasjon+ betong eller hvordan det er bygd opp. Dere byggelegender får bare bære over med min uvitenhet Wink

Forøvrig; et veldig aktuelt alternativ er å ha mur/betongfinnish utvendig, og hvite gipsplater inne, og så heller ta igjen betongfølelsen på gulvet. Voksede betonggulv er utrolig flott. Men - siden vi bor på kysten og det er forholdsvis varme vintre her, så har vi vurdert å ikke ha gulvvarme vbv (evt bare varmekabler på bad og i gang) - siden det kan bli altfor varmt i et lavenergi hus, jfr flere diskusjoner her inne. Det vi lurer på da er; tror dere det blir ubehagelig å gå på et betonggulv i et lavenergihus uten gulvvarme?

Til slutt; valg av totalentreprenør.. vi står mellom en entreprenør som har bygd passivhus tidligere, men som vi er usikre på ifht om han leverer det han skal til rett tid osv / litt mer blanda referanser.. Og en annen entreprenør som har fått svært gode referanser /nøye men som ikke har bygd passivhus/lavenergi før.. Har dere noen formening om at entreprenør BØR/MÅ ha bygd lavenergihus før?

takker for kloke svar Wink
 

   #1
 948     0
ville ha tatt den med best referanser, er min meining. spør utbygger om hva han mener om passiv hus og utfordringen?
   #3
 22 342     Akershus     0
Jeg har støpt en del betong og ønsker selv å bygge et hus i betong der det er betong-isolasjon-betong. Jeg føler at det gir en helt annen kvalitet enn andre hus. Helst ville jeg ha støpt det i farget betong, men jeg ser dessverre en del utfordringer med dette. Nå prøver jeg å fundere på det økonomiske og estetiske aspektet ved dette.

Når det er snakk om isolasjonstykkelse i vegger har vi kommet til et nivå der det ikke er mye å spare på å øke ytterligere. Innsparingene må tas ved tetthet, gjenvinning av varme fra ventilasjonsluft og bedre dører og vinduer for å få noe som monner. Gjennvinning av varme fra avløpsvann er også noe man kan tenke på. Man må også tenke på hva disse tiltakene koster og om de er verdt prisen.

Plast brukt riktig er det absolutt ikke noe galt med. Det er et flott materiale for å holde huset tett.
   #4
 1 749     Norge     0
Hei. Jeg bygger "passiv hus" nå, og har kommet frem til at leca isoblokk 35cm tilfredsstiller kravet til passivhus-standarden hos enova(når den er pusset er det jo betong)Søkeren kan søke støtte hos enova til dette opptil 450 kr/m2 boflate i støtte. Kontakt enova å få info og gå på kurser om dette så blir dette en bra sak.
Lykke til.
   #5
 22 342     Akershus     0
Mitt ønske er å ha et hus der en har avtrykk av forskalingen, ellers er puss fint det også. Har satt opp en del med Leca iso, men det blir litt dyrt. Hadde håpet betong blir rimeligere.
   #6
 425     0
Dersom du ønsker mye synlige betongflater bør du først og fremst velge en entreprenør ut i fra referanser og ikke pris da dette ikke er et arbeid som er lett å gjøre om igjen.

Ellers siden du vurdere passivhus i betong er det verd å spørre seg hvorfor du ønsker betong og hvorfor du ønsker passivhus. Betongproduksjon er en av verstingene av CO2 utslipp (og har en del andre utslipp også), så det er ikke sikkert at det er så miljøvennlig til syvende å sist. Men det blir jo noe en må regne på. Betong har et utslipp på rundt 189 kg CO2 per m³ betong.

   #8
 7     Sandnes     0
hvor tykke må betong veggene med isolasjon være for å oppfylle kravene til passivhus?
Jeg vet de har startet å bruke en bedre isopor type EDS.
10cm betong 40cm isolasjon 10cm betong?
   #9
 1 749     Norge     0

Mitt ønske er å ha et hus der en har avtrykk av forskalingen, ellers er puss fint det også. Har satt opp en del med Leca iso, men det blir litt dyrt. Hadde håpet betong blir rimeligere.


Hei Høvding. Billigere blir det nok ikke. Jeg hadde også den truen at betong var supersterkt(gjelder vegg). Etter å ha lest meg opp på dette, så er min påstand at leca er sterkere(når det gjelder vegg) enn betong. Og billigere.
   #10
 22 342     Akershus     0
Prismessig ser jeg det slik;

Jeg fikser forskaling selv og minimalt med overflatearbeid vil gjøre prisen sammenliknbar med Leca.

Hva mener du med at betongen ikke er sterk i vegg?