9,879    16    0  

Etterisolering med halm

orn
 18     Trøndelag     0
Har tenkt å bygge om en mindre driftsbygning til bolig. Med 10 cm reisverk av trykkimpregnert virke. Som bolig må nok isolasjonstykkelsen økes betraktelig samtidig som vinduer må skiftes. Etter å ha sett på husprodusent her i norge (som skal starte med halmisolerte hus) skal det brukes halm. Ettersom jeg har en forholdsvis stor grunnflate har jeg mulighet til å benytte en isolasjon som bygger ut endel. 45 cm er det som vil bli brukt innenfor den eksisterende vegg. Utvending er det isola svartpapp. Hvor diffusjonsåpen er den i forhold til vindsperre som brukes idag ? Finnes det pussmasse som "puster" som jeg kan bruke på innsiden av veggen ? 

   #1
 22,342     Akershus     0
Hvis du skal bruke dette må du ha en innvendig sperre om er minst fem ganger tettere enn svartpappen.
orn
  (trådstarter)
   #2
 18     Trøndelag     0
Ja hei ! Du er inne på noe jeg tenkte å ta opp en annen gang men ok. Ganske riktig er tanken å IKKE bruke plast innvendig. Som tidligere skrevet om her på forumet i kategorien Passivhus. Halm er jo som kjent hygroskopisk og det er ønskelig med en pustende konstrukjon av veggen. Tror nok jeg prøver å beholde pappen utv. i størst mulig grad. Men innsiden kan vel utføres på to måter : som pusset , eller ved hjelp av et innvendig stenderverk på 75 mm som man kan kle med plater eventuelt. Hullrom må vel da fylles med en annen hygroskopisk type isolasjon (hamp) der man også kan føre el-kabler. Det blir vel et merarbeid men kanskje med litt proffere utseende. Da med en diffusjonsbrems innvendig som du sier, fem ganger tettere, det sies MINIMUM tre ganger tettere så ok.

Står det noe om SD verdi på sekkene med pussmasse ?

   #3
 3,955     0
Du tenker ikke bruke bensin som isolasjon vel? Det brenner like godt og varmt som halm....
   #4
 22,342     Akershus     0

Ganske riktig er tanken å IKKE bruke plast innvendig.
Plast er faktisk et meget godt produkt når det er brukt riktig. Skal du pusse trenger du ikke plast[/quote]Som tidligere skrevet om her på forumet i kategorien Passivhus. Halm er jo som kjent hygroskopisk og det er ønskelig med en pustende konstrukjon av veggen. [/quote]Ingenting puster så godt som Glava. Hva er det du legger i pustende? Halm trekker til seg fukt, men det må ikke bli noen sovepute for en dårlig konstruksjon. Husk at en diffusjonsåpen vegg også er tett.
Tror nok jeg prøver å beholde pappen utv. i størst mulig grad. Men innsiden kan vel utføres på to måter : som pusset , eller ved hjelp av et innvendig stenderverk på 75 mm som man kan kle med plater eventuelt. Hullrom må vel da fylles med en annen hygroskopisk type isolasjon (hamp) der man også kan føre el-kabler.
Du kan sikkert gjøre dette, men som nevnt over brenner halm godt, konstruksjonen må da gjøres etter diverse brannkrav.
Det blir vel et merarbeid men kanskje med litt proffere utseende. Da med en diffusjonsbrems innvendig som du sier, fem ganger tettere, det sies MINIMUM tre ganger tettere så ok.
Tetthetskravet er det viss diskusjon om, men det som er sikkert er at desto mere isolasjon, desto bedre tetthet. Tre ganger høra lite ut.

Står det noe om SD verdi på sekkene med pussmasse ?
Nei, men maler du veggen kan den bli omtrent difftett.
   #6
 620     Hordaland     0
Tror nok jeg prøver å beholde pappen utv. i størst mulig grad.


Det springende punktet her er hvor diffusjonsåpen den utvendige pappen er. Det er et grunnleggende og viktig prinsipp at det utvendige vindtettesjiktet skal være minst like diffusjonsåpent som det invendige, og helst enda åpnere (som andre har vært inne på). Jeg ville først undersøkt veldig nøye hvilken papp som er utvendig. Jeg har sett flere eksempler på vegger der det er brukt tykk asfaltpapp som minner om takpapp, og den tror jeg er alt for tett.
orn
  (trådstarter)
   #7
 18     Trøndelag     0
Supert med artikkelen om halmhus. Har vert borti denne for en stund siden. Angående brannfaren viser jeg til side tre i dette emnet. Ikke akkurat "bensin" hvis det blir utført på riktig måte.

Pappen utvendig kan ikke være d-papp. Har sett eksempel på dette på bolighus (med porøsplate innenfor) men i å med at d-pappen ikke hadde klemte skjøter var nok dette årsak til at vi ikke kunne se noe fuktskader. Dette på en værutsatt vestervegg. Om veggen innvendig hadde plast er jeg ikke sikker på, trolig ikke da dette huset ble satt opp rundt 1950.

Pappen jeg har utv. er en utgave av isola vaflex type, tykk og stiv, i forhold til dagens smidige vindsperrer. Hvor diffusjonsåpen denne er er nok mulig å finne ut av. Den innvendige utførelsen har jeg sett blitt gjort på halmhus med en blanding av leire, halm, kumøkk og andre ingredienser. Men kan ikke si at dette er en variant som frister.

   #8
 620     Hordaland     0
Tror det er vanlig å pusse halmvegger innvendig, men at det da brukes en slags kalkpuss, som har lite sement og mye kalk, den blir visst mer diffusjonsåpen da...
orn
  (trådstarter)
   #9
 18     Trøndelag     0
Ja det er nok kalkpuss som ser ut til å ligne på det brukbare. Ser på naturlibyggeri.no at halmballene må pusses på begge sider.... Men hvordan kan man få til noe slikt hvis man skal sette halmballene imot en eksisterende vegg ? Virker litt håpløst...