31 688    51    0  

Lavenergihus

 1 943     0
Fleire her som skal bygge passivhus eller lavenergihus?

Vi har engasjert arkitekt for å teikne huset som vi har lyst på Smile Har saumfart det meste av typehus og fant rett og slett ingenting som var slik vi ville ha det. Dessutan; vi vil ha murhus! Smile Elles vil vi ha vannbåren varme og skikkelig ventilasjonsanlegg. Vegen til å tenke lavenergi er veldig kort (og straumprisane går jo uansett berre oppover).

Ein får jo husbanklån dersom ein bygger lavenergihus!

   #1
 280     0

Hvorfor i all verden skal du ha vannbåren varme i et passiv/lavenergihus. I et passivhus trenger du jo ikke varme i det hele tatt (med mindre det er sprengkaldt ute) utenom den varmen du får fra lyspærer, kroppsvarme etc.
Fullstendig bortkastet å bruke flere hundretusen på vannbåren varme når den kanskje ikke er innkoblet mer en 10 ganger pr.år.

Du nevner murhus. Hvor tjukke vegger skal du ha? Passiv og lavenergihus har jo i utgangspunktet tjukke vegger, med mur i tillegg vil jo veggene kanskje bli en halvmeter.

Så foresten en artikkel om passivhus i Teknisk Ukeblad her forleden, der stod det:

"Et rekkehuskompleks i Lindås i Sverige baserer oppvarmingen på kroppsvarme,
solstråling og restvarme fra elektriske apparater og lyspærer. Nå har
huseierne vært i gjennom sin første kalde vinter, med temperaturer ned i
15-20 minusgrader. Innetemperaturen har derimot ikke gått under 18 grader,
opplyser arkitekt Hans Eek til Ny Teknikk. Selv når det ikke finnes personer
til stede i huset, holder temperaturen seg rundt 14 grader. Husene er bygd
spesielt med tanke på lite varmetap til omgivelsene, og sto
innflyttingsklare i fjor vår. God isolering, optimal solinnstråling og en
effektiv ventilasjonsvarmeveksler sørger for gode innetemperaturer.
Varmevekslerern beholder hele 85 prosent av varmen i den brukte luften, som
igjen brukes til å varme friskluften som kommer inn. Bare 50.000 svenske
kroner har det kostet å gjøre husene mer energisparende enn konvensonelt
oppvarmede hus."
  (trådstarter)
   #2
 1 943     0
I all den info'en eg har fått om temaet har eg aldri komme over at passivhus og lavenergihus ikkje treng oppvarming i det heile tatt Smile

Eg har sjekka litt hos Husbanken og Lavenergibolig. Du har heilt rett i at ved lavenergi bolig, eller i ENDA større grad ved passivhus (som vi ikkje skal ha), så treng bygget langt mindre oppvarming. Eg syns likevel at der er så store fordeler ved vannbåren varme at eg syns det er aktuelt for oss. Vi skal også ha ein ovn, men den får ingen betydning i oppvarminga. Er nå der for kosen sin del. Dessutan trur eg faktisk ikkje det er tillatt å bygge enebolig i Norge utan pipe? Er ikkje sikker. Eg er derimot ganske sikker på at det ikkje er tillatt å bygge hus som ikkje har noko slags form for opplegg for oppvarming.

Veggene blir bygd i Leca. Isoblokk er godkjende for lavenergihus. I alle fall sist eg sjekka Grin
   #3
 280     0

Vær obs. på at du kanskje skjelden vil merke noe til gulvvarmen i et lavenergihus, alt avhengig av klimaet der du bor. Om du har på en del belysning, tv etc. i en stue så kan dette ofte være nok til å holde temperaturen om det ikke er for kaldt ute.

Isoblokk kan sikkert brukes i et lavenergihus, men hvor mye isolasjon må du ha innenfor?

Jeg ville i alle fall ikke brukte masse penger på vannbåren varme som alikevel skjelden er koblet inn. Har nok annet å bruke pengene på Smile
   #4
 171     0
Du vil ikke angre på gulvvarmen Kjersti, stå på. :D

Jeg har vannboren gulvvarme i hele huset, i tillegg til fyringsanlegget er det den beste investeringen jeg noensinne har gjort.  8)

Den dagen jeg kan besøke et lavenergihus uten gulvvarme skal jeg uttale meg om komforten og nødvendigheten av gulvvarme.
  (trådstarter)
   #5
 1 943     0
Joda, takk skal de ha begge to; Nicknack har sikkert eit lite poeng, så det får eg og mannen diskutere litt Smile

Fann forresten denne linken som seier litt om dette med vannbåren varme i lavenergihus.

Kanskje det er tingen: å ha vannbåren varme i enkelte rom? Panel på veggen vil vi IKKJE ha!
   #6
 280     0

Du vil ikke angre på gulvvarmen Kjersti, stå på. :D

Jeg har vannboren gulvvarme i hele huset, i tillegg til fyringsanlegget er det den beste investeringen jeg noensinne har gjort.  8)

Den dagen jeg kan besøke et lavenergihus uten gulvvarme skal jeg uttale meg om komforten og nødvendigheten av gulvvarme.Jeg har besøkt venner som nylig har bygd og har gulvvarme og det er overaskende hvor lite man kjenner til varmen. Særlig i stua hvor man gjerne får mye varme fra lys og elektriske artikkler. På flislagt bad føler man derimot varmen bedre.

Det som i alle fall er sikkert er at jo bedre hus blir isolert og jo varmere klima vi får jo mindre vits blir det med gulvvarme.

Apropos klima; jeg var inne på www,met,no sine sider og sjekket middeltemp. i vintermånedene på værstasjonen nærmest meg. I følge normalen (1960-90) skal det være -4,1 grader i januar. Fra år 2000 og frem til i år har januarmiddel vært -0,9 altså 3,2 grader varmere.
   #7
 1 630     Villmarkstoppen, Malvik     0

Jeg har besøkt venner som nylig har bygd og har gulvvarme og det er overaskende hvor lite man kjenner til varmen. Særlig i stua hvor man gjerne får mye varme fra lys og elektriske artikkler. På flislagt bad føler man derimot varmen bedre.
Du kjenner varmen overalt. At du sent en kveld ikke merker noe i stua er klart - du har gjerne ikke bruk for varme der da, men kom igjen en hustrig morgen med kuldegrader og drittvær.  Å kunne gå barbeint ut på kjøkkenet 06:30 og overalt hvor man beveger seg ha den lune følelsen i føttene er bare helt utrolig! Og JA, for meg er det verdt hver en krone.

Så får heller de vantro fortelle for ørtogørtiende gang at dette ikke er lønnsomt og at man heller skal isolere og kjøpe luft/luft-pumper.  :P 

   #10
 280     0


Nesten ikke isolasjon i det hele tatt.Og det er vel også svaret på hvorfor du føler varmen i beina godt.Fant ut at det ville ta mye lengre tid å spare inn varmepumpa da.   ;)Hehe, det har du rett i.

Folk må bruke så mye penger på varmepumper/vannbåren de bare vil for meg. Jeg synes bare det er greit å opplyse at det kanskje koster mer en det smaker i godt isolerte hus.