12 171    23    5  

Orker ikke ENOVA

 27     Sunnmøre     0
Holder på i disse dager å skal bygge meg et nytt hus, hadde store planer om at lavenergibolig måtte jo være fornuftig.  Men etter å ha brukt masse tid på å prøve å finne ut hva enova mener er et lavenergihus,? gir jeg nå opp. rett å slett drittlei av det byråkratiske kommunist skjema velde som denne møkka organisasjonen styrer etter.  Denne tungrodde sovjet-stat organisasjonen koster sikkert mer å administrere en den deler ut hvert år.


Jeg foreslår staten legger ned enova, og heller fjerner moms på varmepumpe,solfanger,isolasjon og trelags vindu.  ingen søknad, ingen skjema, ingen byråkrati.

   #1
 172     1
Det vil nok være lurt å utdype litt mere enn det du har gjort her =)

Gikk foresten inn på enova.no og søkte på lavenergi, fikk opp denne siden http://www.enova.no/finansiering/naring/programtekster/program-stotte-til-passivhus-og-lavenergibygg/245/281/denne der står det beskrevet alt du må gjøre for å søke støtte, samt link til Standard Norge hvor du også kan kjøpe en bok som beskriver alle krav.

Men disse kravene vil jeg tror firmaet som setter opp huset ditt(ansvarlig søker) kan(?), det er uansett de som må søke støtte for deg.
   #2
 5 550     0
Eg fekk tilskudd til varmepumpe fra Envoa, og det var enkelt, raskt og ubyråkratisk. Pæng rett på konto!
   #3
 28     0
Jeg fikk støtte for passivhus for 2 uker siden, ganske enkelt å greit spør du meg.
   #4
 333     Buskerud     0

Jeg fikk støtte for passivhus for 2 uker siden, ganske enkelt å greit spør du meg.


Var det du eller din ansvarlige søker som søkte for deg? Jeg har sett litt på dette, men syns det virker som veldig mye byrokrati, samt at det kan bli vanskelig å bevise merkostnaden for oppgraderingene jeg har gjort i forhold til TEK10-standard. Når de i tillegg vil at man skal søke før man avgjør om man skal oppgradere eller ei, så begynner det hele å bli ganske komplisert.
Signatur
   #5
 1 749     Norge     0
Hei. Jeg er enig med TS her. Enova stiller krav til alle ledd i søknaden. Som gjør ting enormt byråkratisk. Da går nok brorparten av de eventuelle pengene som gis i støtte til byråkratiet. Og hva er vitsen da? Mitt hus var ferdig prosjektert men jeg hadde ikke startet byggingen da jeg kontaktet Enova. Da firmaet mitt(ansvarlig søker, prosjektering og kontrollerende) har viktigere ting å gjøre, så gir jeg opp. Jeg mener att Enova forverrer byråkratiet mens nå har faktisk regjeringen gitt signaler om å få ned byråkratiet.
Det første de bør gjøre er å legge ned ENOVA!(STATLIG ORGAN SOM LAGER HÅPLØSE REGLER.
Hvorfor kan ikke alle søke på lik linje som varmepumpe osv. Og heller ha krav til dokumentasjon i etterkant da er man jo ferdig og har mere tid til å dulle med statlige organer.  Shocked >Sad :-\
   #6
 234     0
Heilt eni med deg Tippman og bluesman! Selv om at eg kan få mye igjen, orker eg bare ikkje alt dette  byråkratiet med 50 skjema med utrekninger ihht til masse forskjellige standarder som må kjøpes og finleses. Det koster meg meir å sette meg inn i all den informasjonen som enova ønsker, enn det eg sparer...
   #7
 105     Sørum     0
Jeg hadde også positiv erfaring med ENOVA ved søknad om støtte til varmepumpe. Ingen utfordringer der.
Men, jeg hørte på et foredrag om energieffektivisering med en person fra ENOVA. Og denne personen var veldig klar på at ENOVA ikke var spesielt interessert i privathus. De gikk mot næringslivet. Grunnen var noe sånn som at det er 1 initiativtager pr privathus, mens i næringslivet er det færre initiativtagere, og dermed lettere å få gjennomført prosjekter.  Merkelig tankegang synes nå jeg..

HCF
   #8
 106     0
I Sverige har de en ordning der du kan legge dokumentasjon ved selvangivelsen. Enkelt og greit og støtte til energieffektivisering med inntil 250.000 så vidt jeg har forstått.
Signatur
Tom
   #9
 1 545     Sørlandet     0
Enova fortjener strykkarakter!

Er dere klar over at Enova bruker mange flere penger på fancy kommunikasjonsrådgivere, som fremstiller Enova som flinke og nyttige i media, enn det de gir til husholdningene?

Enova brukte hele 422 millioner på sine flotte PR- og kommunikasjonsrådgivere de siste 10 årene, mens husholdningene har fått totalt 451 millioner i enøk-støtte i samme periode.

Og hvor mange boligeiere har fått støtte? 0,6%! D.v.s. skarve 6 av 1000, hvorav de fleste får noen få tusenlapper til varmepumpa si og noen får litt mer til andre ting.

99,4% har fått null og nada, men betalt inn 1 øre pr. kWh til byråkratiet.

Og byråkratiet? 635 millioner kostet driften i denne perioden. Legg til lønn for PR-rådgiverne og så passerer man milliarden.

Supperåd i milliardklassen.
Konklusjonen fra Huseiernes Landsforbund er at Enova ikke har hatt betydning for energisparingen i norske husholdninger.

Kilde: Huseiernes landsforbund/Vestlandsforskning

For egen regning:
I media har det med jevne mellomrom kommet opp artikler om at Enovas Enøk-råd ofte er dårlige og ikke tar hensyn til ebn normal inntjeningshorisont for tiltaket. Andre ting har vært kampen mot glødepærer der disse erstattes med lavenergipærer men der panelovnene skrus opp tilsvarende minst 8 av årets 12 måneder.

Andre har vært av typen skru av TV'en med bryteren fordi TV'en bruker noen watt i standby også. Noen watt som Enova mente var bortkastet men som andre påpekte at var med å varme boligen. Store annonsekampanjer for bagateller, sparedusjer riktig lufting, nattsenikg og kjekke ting de trodde de dumme husholdningene var fullstendig blanke på.


Hva med støtte til etterisolering? Hva med støtte til skifting av gamle vinduer? Helt korrekt! Finnes ikke! Man kan få støtte til passivhus eller oppgradering til passivhus etter en rigid og forhåndsdefinert prosess der tiltaket ikke kan være påbegynt i forkant. Videre kan man få støtte til vannvarmepumpe, solfanger, styringssystem og pellets, men ikke til sanering av gamle oljefyrsystemer. Maks støtte er 10.000 eller 20% alt etter hva som blir laveste støttebeløp.


Av de 0,6% som får støtte, gjør vel enovaavgiften på 1 øre pr. kWh at man kommer ut i null for varmepumpas levetid. For de 99,4% andre husholdningene som ikke får et øre i støtte, er dette en ren skatt til å drive milliardbyråkratiet Enova.
Signatur
   #10
 3 109     Norge     0
Enig i at det går maange pengar i byråkratiet hos Enova, men eg fikk 10K i støtte til varmepumpa mi, og arbeidet eg hadde var kanskje 2 timar med søknad og dokkumentasjon når pumpa var kommet i drift.