6 684    9    0  

Oversikt over produsenter med erfaring med lavenergiboliger

 17     Oslo     0
Heisan allesammen! Jeg er ny her, men forsto raskt at dette er stedet å henge når jeg nå skal bygge hus. Kortversjonen av dette innlegget er at jeg lurer på om noen har en god oversikt over produsenter som har erfaring med oppføring av lavenergiboliger?

Vi har nettopp funnet drømmetomta, problemet er (nær sagt selvfølgelig) at den er så dyr at jeg er redd jeg har råd til å bygge på den.  Sad Jeg har allerede bestemt meg for at jeg vil bygge en lavenergibolig (eller muligens et passivhus, men jeg tviler litt på at det er vits å gå helt dit), med ymse teknologiske duppeditter som jeg kan kose meg med sånn etterhvert.

Dessverre må jeg bestemme meg for om jeg skal kjøpe tomta ganske snart, og jeg har null oversikt over hus-markedet. Jeg trenger derfor oversikt over i første omgang produsentene, sånn at jeg kan begynne å spørre om priser. Huset jeg tenker meg vil ha 4-5 soverom, og være på 200-230 m2, inkludert kjeller (hvor jeg planlegger kontor, teknisk rom, lager, kjølerom og vaskerom).

Jeg har ringt Enova, men de hadde ikke en slik oversikt, men jeg har sett at Norgeshus, Mesterhus, Nordbohus og Jadar har noe erfaring (selv om dagens ringerunde tydet på at kunnskapen sitter hos veldig få mennesker).

Så må jeg skaffe meg oversikt over grunnarbeidet som trenges. Det ser ut til at vann, kloakk og strøm lett kan føres fram. Tomta skråner mot nordøst, og jeg ser for meg at det vil trenges sprengningsarbeider for å lage en kjeller.

Er det noen som har klart å få seg en oversikt over dette markedet, eller tilogmed har noen tall å kaste ut på hvor mye penger jeg må regne med å bruke på et slikt hus?

   #1
 483     trondheim     0
vil du ha noen som har kommet litt lengre med dette så er sverige plassen å henvende seg. vet det kan høres pesete ut men de har brukt mye ressurser på dette feltet. kan ikke gi deg noen bestemte produsenter men ringer du noen der nede så får du nok hjelp med en gang Smile
Signatur
   #2
 9 677     Kysten     0
De du nevner har erfaring med dette. Men det finnes flere, og de fleste store produsenter kan nok hjelpe deg med dette. Kunnskapen er der, men ikke sikkert hos alle forhandlerne ute i distriktene. Skal du gå for et passivhus i full skala vil det koste mye. Men jeg vil tro du kommer langt med å plukke ut det som er viktig i det klima du bygger. Jeg går utfra at det skal være økonomisk forsvarlig og lønnsomt å bygge en oppgradert bolig.
Litt av problemet for dem som sitter og prosjekterer er at de ikke klarer å oppdatere seg, vil jeg tro. Det kommer rett og slett for mange nye byggevare produkt på markedet som skal hjelpe til å spare energi. Er dette en tomt du virkelig har lyst på er det vel bare å fleske til og heller tilpasse hva en har økonomi til å bygge når så langt kommer. Men uansett, lykke til.
   #3
 3 387     0
Jeg har ikke stor tillit til at dagens passivhusstandard er den som vil bli videreført.

Jeg ville bygget etter dagens tek men fokusert på noe bedre vinduer og fokusert mye på vindtetting.

bra balansert ventilasjon. Gå for de beste du får på markedet. Vannbåren varmedisrtibusjon kan du ikke gjøre feil med.

Ikke spare penger på varmesystemet og satse på skikkelig styring av varmen slik at den blir jevn med nattsenking og dagsenking (dvs at du bør ikke støpe ned varmen annet enn på slik som bad hvor en likevel holder ekstra varme hele tiden)

gode dører som er tette.

Da er du allerede ned på et lavenergihus. Men det er utrolig viktig med riktig ventilasjon og oppvarmingssystem. Der bør du legge ned mye tid på å finne den kombinasjonen som blir riktig for akurat din bolig. Der finnes det få standardsvar.
   #4
 5 112     Troms     0
Systemhus har også standarder for lavenergihus i sine kataloger. Det som er viktig er at de firma, snekkerlag du velger har erfaring og vet hva det vil si å bygge slike hus. Gjerne at de har erfaring med det fra før.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 17     Oslo     0
Takk for svar og råd, allesammen!

Nå har dessverre drømmetomta allerede gått i vasken. Jeg ga et tilbud som allerede ville vært rekordpris for området, men selger ville ikke gå noe ned. Så da, så...

Jaja, det finnes mange andre fine tomter også, så vi finner vel noe snart... Jeg snakket akkurat med en megler som foreslo en svenske som også skulle ha godt med erfaring.

Ellers er planen min omtrent som følger: Gå for en lavenergibolig men ikke passivhus. Legge opp til bergvarme og varmepumpe som forer inn i vannbåren gulvvarme. I tillegg vil vi ha peis for kosen, og da slenger jeg på en vannmantel som også går inn i samme varmepumpe.

Planen er videre at all permanent installert belysning skal være LED-basert. Dessuten skal jeg ha en haug med dingser, som får strøm via Power over Ethernet. Begge disse tingene skal være delvis basert på solceller, dimensjonert slik at det skal være nok energi 95% av tiden i 8 av årets måneder. Hvis det ikke finnes noe bra har jeg tenkt å skrive styringssystemet selv (er stipendiat i informatikk).

Så har jeg tenkt en del på å bruke gråvann, både til å drive en liten dynamo og i en enkel varmeveksler. Det ser nå ut til at det koster mer enn det smaker, så det er mulig jeg dropper det, men skal iallfall se om det er mulig å legge gråvann og, eh, brunvann (?) inn i forskjellige avløp.

Høres dette ut som en grei plan?
   #6
 9 677     Kysten     0
Det er noen tråder på forumet om å gjenbruke varme fra gråvann. Jeg synes du også skal tenke på hvordan du best, og på en økonomisk forsvarlig måte, kan redusere varmetap. En av de i Norge som kanskje har best kunnsakp om lavenergi/passivhus er Tor Helge Dokka, han jobber i Sintef Byggforsk. Du kan google hva han har skrevet så finner du mange tips.
   #7
 24     0
Hei.
Du kan prøve noe som heter Folkehuset (www.folkehuset.no). Jeg har selv vært i kontakt med Norleif og han virker som en hyggelig og hjelpsom kar med den rette kompetansen og erfaringen på området passivhus/lavenergi bolig.

Lykke til! Grin

   #8
 4 148     Oslo Vest     0
De fleste produsenter kan nok levere lavenergihus. Men det er et kostnadsspørsmål og hvor nærme kravene til passivhus man ønsker å være. Plassering av hus og ikke minst hustype er viktige kriterier for å kunne bygge et lavenergihus/passivhus, dimensjonering av varmegjenvinning og varmekilder er andre viktige kriterier. På sikt er jeg redd for at man må investere i energibesparende tiltak som man ikke klarer å spare inn igjen på mange år.

Jeg synes også Sintef er en god kilde for å skaffe seg saklig informasjon rundt spørsmålene rundt lavenergi/passivhus.
Signatur
   #9
 492     Trondheim     0


bra balansert ventilasjon. Gå for de beste du får på markedet. Vannbåren varmedisrtibusjon kan du ikke gjøre feil med.
Mulig OT, men Hva er det beste på markedet?? Er det noen som har et objektivt eller subjektivt svar på det? (holder på med ventilasjonsanbud nå)

Ang å ta vare på varmen fra gråvann så har jeg kjempetro på det. Så mye varmvann som ellers går rett i avløpet må det være fornuftig å ta vare på energi fra.
Selv håper jeg å få innstalert Oso ES i mitt nye hus. Oso selv sier den er nedbetalt på 6år, og jeg velger å ha troen på det.