431    6    0  

Trykktesting enebolig

 6     0
Spørsmål rundt dette med trykktesting av ny enebolig.

Det nærmer seg  enden på oppføring av enebolig.

"Byggherre" nevner til meg at jeg er ansvarlig å trykkteste huset, altso finne et egnet firma til dette. Dette fekk jeg vite no knappe 2 uke før huset skal være ferdig, han nevner også at jeg må belage meg på at dette koster rundt 10000,-

hvem har ansvaret her for trykktesting av enebolig, jeg eller byggefirma(byggherre).

Slik jeg har forstått det er den ansvarlige for tømrer arbeidet ansvarlig for dette?

Om dette stemmer, noe link,lovverk og referere til?

Takk!:)
HSt
   #1
 36,574     Lillestrøm kommune     0
Ansvarlig søket må vel ha oppført ansvarlig kontrollerende ? Hvis TS kun har en hovedentreprenør så kan da ikke TS ha noe ansvar her ?
  (trådstarter)
   #2
 6     0
Ansvalig søker for "søknad om tillatelse til tiltak" er byggefirmaet, som har søkt. Han har også nevnt et navn i ansvarområde i gjennomføringsplan for luftetthet.

så hva er rett?

Byggefirma mente dette burde jeg vite. Jeg bygger ikke hus og dette er ikke midt fagområde.
HSt
   #3
 36,574     Lillestrøm kommune     0
Da er dette hans ansvar og hans kostnad tror jeg, jeg tipper målet var å få deg til å betale ekstra for dette
   #5
 2     Furuset     0
Selve formålet med en trykktest er å finne lekkasjepunkter i boligen. Det er selv byggherre som skal betale for dette når han selger en bolig. Det er ikke ditt ansvar å betale for å sjekke at boligen holder stand.

TEK17 § 14-3, sier at minstekravet for oppførte bygninger (utenom de bygninger som har laftede vegger) skal ha en gjennomstrømming på < 1,5.

Hvis han ikke overholder det kravet så er det hans problem.

Og at det skal koste 10.000 å utføre en slik test høres hinsides mye ut. Det er vanlig at små firmaer bruker det vi kaller for en forenklet metode. Det innebærer kun at man blåser luft inn i huset med en stor vifte, og deretter måler lufttrykket.

At det skal koste 10K virker veldig rart.
Signatur
TDJ
   #6
 1,627     Asker      0
Er flere forståelser av "byggherre" rundt på byen; se følgende link: https://jusleksikon.no/wiki/Byggherre.

Slik jeg forstår dette vil TS rolle i "prosjektet" avgjøre hans ansvar i forbindelse med godkjenning/overtakelse. Er TS "byggherre" (som i "kjøper", "bestiller", "oppdragsgiver" osv)  for et nøkkelferdig og innflytningsklart hus, dvs TS har bestilt og skal motta et 100 % ferdig hus, mener jeg leverandør (entreprenør) må være ansvarlig for trykktestingen.

Har derimot TS også hatt en "byggherre-rolle" som koordinator, prosjektleder osv så ville jeg tro at organisering og bestilling trykktestingen måtte utføres av TS ? Trykktestingen tester i realiteten arbeidene til tømrere, isolatører, elektrikere, rørleggere og ventilasjon - altså ikke bundet til ett spesifikt fagområde og er derfor en naturlig oppgave for koordinatoren, byggeleder, prosjektleder...

Forøvrig virker det som tetthets-krav til et normalt "småhus" iht byggteknisk forskrift / Tek17 er < 0,6 (m3/m3h ,  eller < 1,5 dersom omfordeling pga energitiltak feks balansert vent.) og måles enten ved å sette boligen i overtrykk eller undertrykk.  Ser ut til at en slik tjeneste kan koste mellom 5 og 10k i markedet.
Signatur