1,517    7    1  

Dødsbo, hjemmelserklæring og dokumentavgift

 2,297     Ski     0
Kan man vente med å sende inn hjemmelserklæring til man har solgt ett dødsbo slik at man slipper dobbelt opp med dokumentavgift? Man kan iflg kartverket ikke selge ett dødsbo uten at det står på arvingene før det selges, men det vil jo ikke bli avkrevd mer enn en dokumentavgift hvis det leveres inn to hjemmelserklæringer på samme dag. Hvor lenge kan ett hus f.eks stå på avdøde?

   #1
 2,857     1
Skjønner ikke helt problemet, ettersom det (normalt sett) ikke er dokumentavgift på arv til å begynne med...
  (trådstarter)
   #2
 2,297     Ski     0
Skjønner ikke helt problemet, ettersom det (normalt sett) ikke er dokumentavgift på arv til å begynne med...

Iflg Kartverket som tinglyser så er det dokumentavgift. De skriver at "Testamentsarvinger må som hovedregel betale full dokumentavgift når de overtar fast eiendom ved privat skifte"
   #3
 2,857     0
Ved testament, ja. Derfor jeg skrev "normalt sett" i forrige innlegg. Da forstår jeg bakgrunnen for spørsmålet bedre... Smile

Så vidt jeg vet er det ingen tidsfrist for når et dødsbo må skjøtes over på arving(ene) -dette er et voksende problem med diverse skogs- og landbrukseiendommer ute i distriktene som ingen av arvingene egentlig "vil" overta (med tanke på bo- og driveplikt osv...), men hvor de heller ikke (av forskjellige ukjente grunner) vil selge...
   #5
 20     0
Hei,

Når arveavgiftsloven ble opphevet er det nå ingen formell frist for å føre over hjemmel til arvingene. Det betyr som Inge er inne på over her at det kan ta svært lang tid før hjemmel blir overdratt.

Men det er jo absolutt å anbefale å rydde opp i dette slik at en av arvingene overtar eiendommen, eventuelt at eiendommen selges til en utenforstående.

Når hjemmel skal overføres sendes skjøte og hjemmelserklæring til Kartverket for tinglysning samtidig (i samme brev). Da slipper dere dok avgift for tinglysning av hjemmelserklæring.

Lykke til.
   #6
 25,367     Akershus     0
Noen detaljer jeg ikke husker, noe med inngangsverdi. Vær obs på at å sette lav verdi kan gi en "skjult bombe" senere.
Signatur
   #7
 20     0
Hvis du er i skattefritaksposisjon (for eksempel av du har oppfylt bo og eietid for å få skattefritak) så trenger du ikke tenke på skatt.

Hvis du ikke er i skattefritaksposisjon, må du skatte av verdistigningen som da er differansen mellom inngangsverdi og salgsverdi. Hvis det er en lav inngangsverdi (her var det nok mange som tenkte det var smart å sette ned verdien for å spare arveavgift, men som glemte at de måtte skatte av overskuddet når de solgte eiendommen videre og oppdaget at det ikke var så smart likevel) blir jo skatten tilsvarende høy.

Hvorvidt du er i skattefritaksposisjon må vurderes konkret, og for de som er usikker anbefales følgende:

http://www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/tema-og-fradrag/Bolig/Kjop-og-salg/Salg-mv-av-fast-eiendom/?chapter=3833

Husk også at hvis arvelater ikke var i skattefritaksposisjon, blir arvingene skattlagt for differansen mellom avdødes inngangsverdi og salgsverdi.

Håper dette var forståelig.