3,871
12
3
Får ikke lov å bygge garasje med ark/takløft
9
0
Tønsberg kommune har laget seg selv egne regler for bygging av garasje, garasjen jeg ønsker å bygge overstiger ikke di målene staten har satt på 50m2,møne høyde på 5meter etc etc.
Det som får meg til å rase er følgende:
Prinsippsak for garasjer – UBA-sak 213/13:
Utvalg for bygge- og arealsaker (UBA) vedtok i sak 213/13 at følgende prinsipper skal legges
til grunn der ikke annet er bestemt gjennom plan. Prinsippene innarbeides i retningslinjer til
kommuneplanens arealdel, og som bestemmelser i fremtidige reguleringsplaner:


Det må også nevnes at en nabo 500meter lengre opp i gata har samme garasje, bygget i 2014
Det som får meg til å rase er følgende:
Prinsippsak for garasjer – UBA-sak 213/13:
Utvalg for bygge- og arealsaker (UBA) vedtok i sak 213/13 at følgende prinsipper skal legges
til grunn der ikke annet er bestemt gjennom plan. Prinsippene innarbeides i retningslinjer til
kommuneplanens arealdel, og som bestemmelser i fremtidige reguleringsplaner:


Det må også nevnes at en nabo 500meter lengre opp i gata har samme garasje, bygget i 2014
At en garasje skal fremstå som nettopp det, en garasje, er ikke noe unikt med Tønsberg. Selv om det kan diskuteres i det vide og brede om hva man syntes kommunen skal bestemme på borgerne sine private tomter.
Det må også anmerkes at fristen på 3 uker ble oversteget med 5 dager.
Di nye forskriftene gjelder ikke for garasjer på over 4meter, så måtte søke kommunen. Noe som kostet meg 11.500,- siden dem bruker reguleringsplaner fra 1963...
Det er selvfølgelig interresant hva naboen din fikk lov til, og hvilket regelverk som gjaldt da. Likebehandlingsprinsippet gjelder, men sakene skal være veldig like for at den blir gyldig. Dvs faktiske like omstendigheter og likt gjeldende lovverk.
At fristen har gått over 3 uker betyr bare at du kunne lovlig begynt å bygge. Tillatelsen hadde er da gyldig så lenge du er innenfor gjeldene lovverk og planer. Siden du tydeligvis ikke er det, så faller tillatelsen bort når avslaget er vedtatt.
Etter hva jeg husker, så blir reglene endret 1. juli, slik at tillatelsen er da gitt endelig. Men er litt usikker på det punktet.
Og det røpes jo ofte av noen store hvite porter;) (mener ikke å være frekk mot deg Ebe, er myntet på enkelte saksbehandleres svar). jeg forstår heller ikke enkelte kommuners ønske om å gjøre der vanskelig å utbytte arealet oppe.
Fikk engang tegnet et anneks i samme stil som huset. Og saksbehandler syntes "det lignet for mye på huset". Den type synsing er frustrerende! Har sett utallige eksempler på hus, garasje og anneks på samme tomt i samme stil. Så da var man vel heldig og fant en saksbehandler som sa:"fint at det er i samme stil som huset".
Generelt så bunner vel det hele ut i at for å lage gjennomførbare planer for områder, så trenger man en forutsigbar forståelse av de enkelte elementene i planen. Mange planer sier f.eks at garasjer kan ligge utenfor byggegrensen. Da kan det ikke være slik at man kan bygge garasjer i alle høyder, størrelser og former kloss i grensa. Da blir det ikke sammenheng mellom f.eks utnyttelsesgrad til planen i BYA og bestemmelsene om plassering i planen.
Og en garasje med takløft og uten takløft fremstår ganske forskjellig med hensyn på hva slags bruk bygget ser ut til å inneholde. En garasje med takløft og vinduer i kneveggen fremstår i større grad som en liten bolig. Den får også et større volum, som igjen kan påvirke områdene rundt og skape uønsket fortetting og gjennbygging av området. Kommunens ønske går egentlig ikke på å begrense muligheten til bruk av garasjeloftet. Intensjonen med slike regler er å redusere størrelsen og volumet slike sekundærbygg har.
Alt dette er vurderinger kommunen gjør, etter hvordan de ønsker områdene skal fremstå. Kommunen skal være allmenhetens stemme, slik at flest mulig blir fornøyd. Det gjelder også f.eks fjernvirkning for alle som kjører forbi hver dag. Dessverre så innskrenket det ofte den enkelte innbyggers råderett over egen tomt. Så er resten politikk om hvor stor råderett den enkelte skal ha over sin egen tomt.
En saksbehandler kan egentlig ikke gjøre annet enn å håndheve det politisk vedtatte regelverket. Det er ikke så ofte byggesakskontorene finner på egne regler. Selv om de kan ha en egen praksis på hvordan lovverket skal tolkes. Da er det ofte på områder det loven legger opp til kommunens skjønn å avgjøre.
At en saksbehandler "synser" er ikke særlig heldig. Vårt kontor er veldig klare på at vi ikke skal prosjektere for søkerene, og er dermed forsiktig med å si at "du får den godkjent om du gjør det på den eller den måten." Vi informerer om rammeverket de må forholde seg til, så må de finne endelig løsning selv. Vi kan ikke godkjenne noe vi har i realiteten skapt selv.
Det er daglige diskusjoner hos oss om at regelverket er for strengt eller for snilt. Og det finnes folk på begge sider av vurderingen hos oss også. Personlig ønsker jeg de nye reglene 1. juli velkommen, da jeg er av dem som mener folk skal ha større råderett over egen eiendom og mindre råderett over naboens eiendom. Men i en saksbehandlig må slikt skyves til side.
Nå var vel dette et lite sidespor og dårlig med svar til trådstarter, beklager det!
Legg merke til at dette ble innført helt på tampen av 2013, og naboens garasje som er bygget i 2014 kan ha vært godkjent før de nye reglene trådde i kraft.