721    7    0  

Hva er fellesareal for en tomannsbolig? Hvordan sikre seg bruksrett?

 138     0
Kanskje dumt spørsmål, men gjelder en tomannsbolig oppført i 2008 hvor det er usikkerhet rundt hvem som har rett på å bruke hva av tomtearealet. Boligen er horisontaldelt, med innganger på motsatt sider av boligen, og hver eier har da hver sitt lite område på sin side.

Når jeg går på norgeskart og markerer eiendomen, viser jo den bare én markering for hele eiendomen.

1. Betyr det i praksis at alt av uteareal er felles? At jeg kan finne meg en stol og slappe av på plenen ved naboen sin inngang om jeg vil?

2. Hvordan går en frem om en vil lage en avtale om eierskap til deler av tomten? Det er et ganske åpenbart skille over hva som burde tilhøre hvilken enhet, og begge er enig i det. Men en avtale mellom eierene er vel ikke så mye verdt om ene parten skulle selge. Hvordan er det vanlig å sikre "eierskap" til en del av tomten, slik at det ikke blir noe problem i fremtiden, og at eier kan f.eks. bygge garasje på sin del?
Hvor mye vil noe slikt koste omtrent?

jaf
   #1
 6,305     tromsø     0
Sameie er veldig sosialt. Her kan du ha fest i naboens hage, utenfor stuevinduet hans. Sameie kan ofte oppløses og eiendommen kan gjøres om til vanlig selveier. Da får du eget gårds og bruksnr. Nå har dere felles gårds og bruksnr. Naboens lån står på ditt gårds og bruksnr. Du er kausjonist for naboen. Kjedelig.
   #2
 24,668     Akershus     0
Ad garasje. Det kan være begrensninger i bebyggbart areal. Først til mølla får dobbelt garasje, naboen ingenting.
Signatur
TSt
   #3
 14,509     0
Selveier er ikke så lett med horisontalt delt hus. Da er en nok mest tjent med sameie.

En kan i sameie lage regler for disponering av tomt, hvis begge er enige mener jeg at dette skulle være Ok.
Da kan en også ha med krav om at en skal være enige ved økning av bebygd areal f.eks.

Jaf tar nok feil, det er jo seksjonsnr i et sameie og det er bare det som de har pant i. Hvis en har felles gjeld så er det sameiet sin del de har pant i men den er "dårlig" så derfor får en ikke beste lånevilkår på slike lån.
   #4
 5,432     Akershus     0
Familiemedlem bor i horisontaldelt rekkehus, som samtidig er et sameie. Både 1 og 2 etasje har uteplass, de i 2 etasje i form av en balkong på ene siden og en "balkong" på innganssiden der trappen kommer opp, i form av en platting i enden av trappen. De i første etasje har ganske stor platting, langt større enn naboens balkong og har også en liten platting på inngangssiden. Utenfor den store plattingen er det en liten gressplen i et par meters dybde. Noen har faktisk ganske mange meters dybde på plenen, hvor det dyrkes grønnsaker og bærbusker, beror på plassering på hovedtomten. Egentlig er disse plenarealene utenfor hver leilighet fellesareale, men etter en del år, er de godtatt som privat.

Disse fra små til store gressplenene er stilltiende oppfattet som tilhører de i første etasje, da andre etasje har den fordel at de kan bygge ut loftsarealet. Sameiet har også egen stor plen og lekeplass utenom disse grøntarealene og jeg har aldri hørt om noen som er misfornøyd med ordningen. Har aldri sett eller hørt om noen som har tatt en stol og satt utenfor naboens vinduer. Like lite som det er tenkelig at noen tar med stolen og setter seg på "naboens altan", som er den plassen der trappen til 2 etasje ender. Tror ikke dette arealet er beregnet inn i leiligheten i 2 etasje, men vil si det hadde virket rimelig suspekt om Olav Femte fra 1 etasje hadde kommet med stolen sin opp i 2 etasje, foran inngangsdøren til Karlsen, for å dra nytte av kveldssolen.

Alt dette kommer selvsagt an på hvilke andre muligheter man har til uteplass og om det eventuelt finnes noen fordelingsnøkkel. Hvem disponerer f.eks loftet, hvis det finnes, eller kjelleren? Hos familiemedlem er det ikke kjeller og 2 etasje disponerer loftsetasjen, mest antagelig fordi det ikke er noen naturlig trapp opp, vet ikke om det er en generell eiendomsrett for de i 2 etasje.
TSt
   #5
 14,509     0
Ville jo aldri gitt bort hagen kun til 1 etg. Men at en kan lage visse deler som er "private" slik at en kan disponere de litt mere selv forstår jeg godt det kan være ønske om.
   #6
 5,432     Akershus     0
Det må jo ikke nødvendigvis gis bort, men noe skjønn kan utvises før man tar med hagestolen og setter seg foran vinduet til naboen. Er det ingen annen mulighet, f,eks andre fellesarealer, stiller saken seg annerledes. Det meste beror på hvilke arealer som er til disposisjon og hvordan avskjerming kan foregå.

Hos familiemedlem må man gå fra inngangspartiet, videre rundt huset og krysse en stor gressplen som ingen bruker, for å kunne komme på baksiden av huset hvor nevnte plenstripe ligger. Hadde sett rimelig suspekt ut om naboene hadde tatt seg bryet verdt å gå så langt kun for å hevde sin rett foran vinduene til de i første etasje.

For en tomannsbolig synes jeg det er rart at det ikke finnes retningslinjer eller avtaler som regulerer bruken. Har Geliussaken i friskt minne, det virker som hovedregelen i Norge er krangler som tas til retten.
TSt
   #7
 14,509     0
Normalt er enten alt felles eller at en har deler f.eks. like store som tilhører hver del. Men geometri kan gjøre at det ikke er så lett å dele, bodde selv i seksjonert 4 mannsbolig der eneste adkomst til hage var langs kortside på bygget, Heldigvis litt høyde på kjeller så en så ikke alt til oss i 1 etg når en gikk forbi. Der var det derfor ikke naturlig å dele noe opp siden den var lang og smal ut fra huset slik at hele hagen ble benyttet felles mens jeg bodde der.