3,494    7    3  

Offentlig avløpsledning over privat eiendom uten tinglysning - hva gjelder?

 77     Trondheim     0
Over eiendommen vår ligger det ett Ø160mm betong avløpsrør fra ca 1960 som eies av kommunen. Dette røret finnes det ingen tinglysning på. Det ligger nå i veien for utbygging av boligen vår. Hvilke retttigheter har kommunen til å legge rør over privat grunn uten tinglysning? Hvor er eventuelt dette hjemlett i lov? Røret ligger mest sannsynlig meget dybt, ca 4-5m så kostnaden med å få det flyttet vil bli ganske stor da det er ett strekk på ca 40m som nok må flyttes. avløpet er stiplet med rødt til vesntre for vår bolig. Heltrukket blå er naboens private vannledning. 
Offentlig avløpsledning over privat eiendom uten tinglysning - hva gjelder? - Avløpsledning.jpg - Sonus

   #1
 1,728     1
Hei.
At kommunale ledninger går på kryss og tvers av private tomter er ganske vanlig.
Retten til vann og avløp står sterkere enn privates utbygging, og mange ganger lå ledningene der før tomtene ble bebygd. Ta kontakt med kommunen og hør om de har lyst å være med på et spleiselag.
Lykke til !
   #2
 24,668     Akershus     0
Kan en ikke bare bygge over?

Så lenge røret er i orden kan det i prinsippet bygges over, men en får neppe lov med argument: Blir det feil må det kunne graves opp, eller graves ny trassé.

Dersom en ikke får lov å bygge over, må en grave nytt for å få lov til å bygge.

Hvorfor kan en ikke utsette denne nye gravingen til feil faktisk oppstår?
Det forutsettes at der forblir mulig føringsvei etter bygging.
Signatur
   #3
 1,728     1
De fleste kommuner krever 4 meter eller dobbel ledningsdybde fri sone fra ledninger. Dette er for å sikre drift/utskifting i fremtiden. Ser at det er en AF ledning (avløp felles) Den skal sikkert separeres i fremtiden.
   #4
 24,668     Akershus     0
Kan en bygge kulvert over eksisterende ledning og deretter hus over?
Signatur
   #5
 1,728     0
Det er en løsning som må tas opp med den enkelte kommune. Men jeg vet at det er gitt tillatelser for kulvert eller varerør enkelte steder.
   #6
 3,587     0
Trondheim kommune godtar absolutt ikke at du bygger over et rør som kanskje må graves opp. De krever at du ikke bygger nærmere røret enn at de kan grave opp (eller ned, etter som man ser det) uten at det medfører noen risiko for skade på ditt hus. Hvis du ikke skal ha kjeller under utvidelsen av huset stiller de enda mer krav enn om du bygger med kjeller - en mur som går to-tre meter ned i bakken er mer stabilt enn løsmasser.

Rett borti veien her fikk en mann lov til å bygge garasje nesten helt inntil fortauet, på betingelse av at han også gravde ut for kjeller med full takhøyde under garasjen. Sjansen for at kommunen (eller andre) må grave i fortauet er stor, og da vil de at garasjen skal stå støtt. Jeg kommer selv til søke om å få sette opp garasje nærmere veien enn den normale byggegrensa, og regner med at det krever at også jeg bygger den med kjeller.

Men hvis avløpsrøret er fra 1960 er det en ikke ubetydelig sjanse for at det om få år uansett tas ut av bruk eller fornyes: Trondheim kommune er godt i gang med å skille kloakk og overvann i separate avløpsnett, og det betyr i svært mange tilfeller at det legges helt nye rør, og da ofte langs en (for kommunen) mer tilgjengelig trasé. Har du flaks, så forteller de deg at det skal legges nye rør neste sommer, og hvis du kan vente til da, går det greit. Selv om det legges ned nytt rør etter omtrent den samme traseen, kan det godt hende du får dem til å forskyve den nye ledningen mer over mot tomtegrensa di så du får plass til utvidelsen av huset. Ring Trondheim Kommune, Kommunalteknikk, og de vil enten kunne svare direkte eller fortelle hvem som har de konkrete planene for modernisering av kloakk og overvannsavløp i ditt område.
   #7
 230     1
Kommunen kan kreve avstand fra ledningene både på et privatrettslig og offentligrettslig grunnlag.

Normalt i slike sammenhenger er det regulert privatrettslig, hvor ledningseier (kommunen eller privat eier av stikkledning) har tinglyst rett til å ha ledningen liggende samt at den ikke må bygges over Mtp vedlikehold. For gamle ledninger er det nok ofte mer uklart og ikke alltid tinglyst slik som her.

I tillegg kan kommunen hindre deg i å bygge på et offentligrettslig grunnlag. Normalt står det i kommuneplanens bestemmelser at det ikke skal bygges så så nært ledninger, ellers kan dette hjemles i plan-og bygningslovens 29-4, som sier at kommunen eksplisitt skal godkjenne plasseringen av tiltak. I praktiseringen av 29-4, som generelt er en mye brukt avslagshjemmel i byggesaker, er det såvidt jeg vet fullt akseptert å avslå en søknad om tiltaket kommer for nært vannledning. Dette fordi avstand til og sikring av vedlikehold for samfunnskritisk infrastruktur er et klart hensyn som skal ivaretas i plan-og bygningsloven.