1,080    2    5  

Regulering av tomt

 1     0
Jeg og sambo er i tenkefase.. 
Vi tenker på å kjøpe bolig. Og vi kunne tenke oss å etterhvert starte en form for turisme. Bygge hytter til utleie. Kanskje etterhvert en form for møte/konferansemulighet. Tilby aktiviteter til turister etc. 

Lurer da på muligheter i forbindelse med kjøp av bolig/tomt. 
Hvordan er dette med regulering av tomt?

Alternativ 1: Kjøpe en bolig med stor tomt, hvor det er muligheter for å bygge hytter etc for utleiemuligheter. 
Hvor stor er sjansen for å få bygge til turisme på egen tomt? Må det seksjoneres for næringsvirksomhet? Er jo her redd for å kjøpe stor tomt som vi ikke får benyttet til det formålet vi tenker. 

Alternativ 2: Kjøpe kun tomt for mulighet til å bygge for turistvirksomhet. Må det kjøpes næringstomt? 

Alternativ 3: Kjøpe eldre bolig/gammelt annet næringsbygg og renovere denne for utleieformål. Hvordan er mulighetene her? 

Her høres det ut som at vi er tjukke av penger, men dette er en tidlig tenkefase, så her vurderes det opp og ned. Det er vel ikke snakk om opplegg i veldig stor skala, men kanskje mulighet for overnatting til 10-15 stk, med mulighet for utbygg etterhvert.  

HSt
   #1
 37,769     Lillestrøm kommune     0
Hus er gjerne i regulert område der det er en eller 2 boenheter pr tomt. Så en sak i avisen der vi har hytte at noen kjøpte noe område for å lage alt mulig fra camping til annen virksomhet men på meg virket det som det var omtrent i kjukkeste skogen. Usikker på hva som faktisk var av hus/eiendommer her fra før. Disse hadde kontakt med kommunen, jeg ville begynt med det når planene var litt mer konkrete
   #2
 230     5
Turisme og utleie som du beskriver går under næringsformål, og du må regulere et slikt område til næring. I noen tilfeller kan det gå under landbruksformål, dersom det er attåtnæring til en gård som ellers hovedsakelig driver med landbruk i noen grad. Slike områder er som regel avsatt til landbruk i utgangspunktet (inntil eventuell omregulering), ettersom det typisk vil være nødvendig med større arealer med skog eller gras eller annen utmark for å etablere turisthytter eller liknende.

Det er vel sjelden aktuelt å etablere slike anlegg i bebygd strøk der det allerede er bolig eller næringstomter.

Du må være meget obs på at du ikke har noe du kan kreve i en slik sammenheng, med mindre du finner en tomt ferdigregulert til formålet. Og det er sjelden, for det blir neppe gjort før bonden/grunneieren selv tar initiativet.

Det er kommunen alene som bestemmer hvilke områder som skal reguleres til et bestemt formål. For å ha en viss grad av forutsigbarhet er du antakelig nødt til å ha tett kontakt med planavdelingen over lang tid, og spille det inn som et forslag når kommuneplanen rulleres. Det er den som sier noe om hvordan kommunen ser for seg videre arealbruk og ønsker å åpne nye områder for utvikling.

Denne type prosjekt vil erfaringsmessig være enklere å få til i en distriktskommune der det skjer lite og politikerne ønsker aktivitet. I en større og mer attraktiv kommune er de som regel mer bevisst på en helhetlig planlagt arealbruk og åpner ikke for "hva som helst".

Generelt vil det være krevende å finne en egnet tomt som du faktisk får kjøpe, og få kommunen med på laget, og at alt ligger til rette. Ikke minst gjelder dette infrastruktur. Krever f eks. Dyre vann og avløpsinvesteringer for flere turisthytter hvis ikke det ligger rette fra før.

Du bør starte med å kontakte planavdelingen i kommunen og høre om områder der dette kan være aktuelt. Du bør mest sannsynlig se etter et småbruk som har nok plass, som ikke ligger for langt unna infrastruktur, som ikke ligger så nære at kommunen vil bruke det til bolig eller Anna næring, som ikke har så verdifulle landbruksverdier at jordvernet blir et hinder, og som samtidig er attraktivt for turister og som du faktisk kan få kjøpt.

Det er ingen tvil om at dette er vanskelig hvis du ikke eier grunn fra før. Det er mange bønder som jobber i årevis for å få lov til denne type utvikling, og i mellomtiden driver de med tradisjonelt landbruk på stedet.

Du vil dessverre ikke få noen garantier for å få gjennomført en slik regulering, før kommunen eventuelt gir et så tydelig klarsignal at tomta brått blir mye mer verdt i alle fall.

Men hvis alt stemmer så kan det gåSmile hilsen plan- og byggesaksbehandler, utdannet arealplanlegger, jobber i middels norsk kommune.