699    16    0  

Takstmannen noterte aldri noe spesielt ang. varmtvannsbereder - den er skjult bak fliser

 10     0
Hei,

Vi kjøpte en leilighet i feb. Bad pusset opp i starten på 2014.
Vi hadde en person innom for å gi prisoverslag for å flytte på stoppekranen.

Då noterte han att varmtvannsberederen er skjult bak fliser.
Han ble overrasket over att varmvannsberederen er bygd/dekt over. Skulle sikringen på den gå eller noe annet gå i stykker, så kommer man ikke til og får fikset det uten at deler av badet rives. Det ville i praksis bety at hele badet må rives og settes opp på nytt mente han, fordi det ikke ville være mulig å bare fjerne delen hvor varmtvannsberederen står og så få det fint igjen etterpå. 

I prospektet står det att varmtvannsberederen er på 200L, inget annet.

Burde ikke en takstmann notert dette? Dette er ju veldig rart...

Vi har selvfølgelig sendt dette til boligkjøpsforsikringen, og de sendte noe form av reklamasjon
"Varmtvannsbereder som ikke er bygget inn forskriftsmessig"

Motpartens advokat svarte og refererte til «Som den er»-klausulen. 
"Selger har gitt opplysninger om at alle de forhold som reklameres over fra deres side, er tilknyttet
renoveringen av baderommet i 2014. Arbeidet ble utført av ..., som nå er konkurs.
Selger har da naturligvis ikke hatt kunnskap om at varmtvannsberederen som er plassert på badet ikke er
forskriftsmessig."

Er det då inget å gjøre? 
Dette er ju noe som kan koste oss 250-300k hvis varmtvannsbereder går i stykker eller så enkelt som att sikringen på den går.

   #1
 1 445     Trondheim     0

så kommer man ikke til og får fikset det uten at deler av badet rives. Det ville i praksis bety at hele badet må rives og settes opp på nytt mente han, fordi det ikke ville være mulig å bare fjerne delen hvor varmtvannsberederen står og så få det fint igjen etterpå.

Litt vanskelig uten bilder, men jeg må jo si at jeg er skeptisk til denne påstanden.
Jeg vil tro det burde være mulig å gjøre en litt nøye skjærejobb for å åpne opp, også legge nytt, for eks i en annen stil i akkurat den nisjen tanken står, eventuelt lage en dør eller noe annet som skjuler den.
Men en vvb er jo ikke pen, så reduktatet blir uansett verre enn i dag.

Jeg ville nok vært mest bekymret for fukt, eksempelvis fra sikkerhetsventilen.
Høres ikke ut til at vann har noe sted å dra.

Men ja - det var en underlig ting å gjøre.
Dere må jo vurdere om dere vil ta tak i dette nå, eller avvente til dere står uten varmtvann - om en dag eller om 20 år.
Ett argument for å vente er at dersom dere er heldige så må dere pusse opp badet før berederen svikter...

Men ett annet spørsmål er jo hva reglene sier - er det liv å lukke inne en vvb, eller stilles det krav til inspeksjonsmuligheter?
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 10     0
...


Takk for svar!

I dette hjørne er det en varmtvannsbereder - lagt ved noen bilder.
Han mente att hvis man har flaks kan kan fikse det uten å skade membranet, men hvis man har uflaks så må man opp med nytt bad.
Det betyder ju att leiligheten er i mye verre stand er vi ble forespeilt.

Det står inget i takstvurderingen om varmtvannsberederen. Men megleren har skrevet 200L i teksten.

Takstmannen noterte aldri noe spesielt ang. varmtvannsbereder - den er skjult bak fliser - photo5767076098893525421.jpg - JohanBTakstmannen noterte aldri noe spesielt ang. varmtvannsbereder - den er skjult bak fliser - photo5767076098893525422.jpg - JohanB
Stoppekran, till höyre om doTakstmannen noterte aldri noe spesielt ang. varmtvannsbereder - den er skjult bak fliser - photo5767076098893525424.jpg - JohanB
Skap mitt på veggenTakstmannen noterte aldri noe spesielt ang. varmtvannsbereder - den er skjult bak fliser - photo5767076098893525425.jpg - JohanB
På veggen sitter en liten rund plastdeksel. Inne i den er ett hull.Takstmannen noterte aldri noe spesielt ang. varmtvannsbereder - den er skjult bak fliser - photo5767076098893525426.jpg - JohanB
DekselTakstmannen noterte aldri noe spesielt ang. varmtvannsbereder - den er skjult bak fliser - photo5767076098893525427.jpg - JohanB
TSt
   #3
 5 379     0
Dette kan være bare drenering av RiR skapet. Siden dette er plassert foran varmtvannsbeholder må den evt ut via badekar veggen. Er mest bekymret for hva de har gjort med ventilen på varmtvannsbeholderen, er denne i "rommet" med  stoppkranen ?   Denne kan jo skvette vann uten at noe er galt. En 200l beholder tar heldigvis ikke hele takhøyden slik at den kan vippes ut av et hull litt opp på veggen. Da bør en klare å lage noe som ikke skader membran  overgang gulv vegg etc. så jeg hadde fått til noe uten å ødelegge hele badet.

Men enig at dette burde stått i papirene men også at en burde ha spurt om hvordan huset får varmtvann. Da hadde en fått vite dette.
   #4
 1 445     Trondheim     0
Ser for meg ut til å være lagt belegg slik at vann kan renne ut via den lille luken ved gulvet.
Ikke umulig at det er mulig å nå sikringen på vvb derfra heller.

Nei, jeg ville latt den stå i fred og ro der, også tatt problemene hvis de kommer.
Virker ikke som om dette er noe slurvarbeid, inspeksjonsluker er på plass osv - så lenge vvb ikke får alvorlige feil virker det på meg som om den står greit inni der.

Men jeg er dog ikke hverken rørlegger eller noen annen type håndverker...
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 10     0
Dette kan være bare drenering av RiR skapet. Siden dette er plassert foran varmtvannsbeholder må den evt ut via badekar veggen. Er mest bekymret for hva de har gjort med ventilen på varmtvannsbeholderen, er denne i "rommet" med stoppkranen ? Denne kan jo skvette vann uten at noe er galt. En 200l beholder tar heldigvis ikke hele takhøyden slik at den kan vippes ut av et hull litt opp på veggen. Da bør en klare å lage noe som ikke skader membran overgang gulv vegg etc. så jeg hadde fått til noe uten å ødelegge hele badet.

Men enig at dette burde stått i papirene men også at en burde ha spurt om hvordan huset får varmtvann. Da hadde en fått vite dette.Jag skall sjekke litt mer nøye når jag kommer hjem. Men har ikke sett noe ventil ennå.
Enig att vi burde kontrollert dette mer nøye, men usikker på om vi hadde tenkt på det når likevel. Nå efter att noen har nevnt det, så er det veldig enkelt å tenkte "dette burde vi selvfølgelig tenkt på"
Att det er en varmtvannbereder og hvor vet vi, det har megleren informert om på visning og det står i prospektet. Men att det skal være "litt" enklere å sjekke vann, elektrisitet og eventuell bytte varmtvannbereder tenkte vi ikke på.

Men ja, den står greit der så lenge som det ikke skjer noe.

Det finnes nok en god tanke bak dette. I tillegg er det veldig vanskelig å få kommet åt stoppekranen som er i hullet nede til høyre om doen. På overtakelsen viste forrige eier oss stoppekranen til varmtvannsberederen og trodde det var hovedstoppekranen.
   #6
 1 445     Trondheim     0
Alternativet her (og kanskje riktig løsning) er vel å ha vvb stående åpent i rommet, noe som neppe vil være veldig pent.
Så nært badekar ville skap sannsynligvis være vanskelig å få til pga fare for vannskade.

Men joda, jeg tror kanskje jeg ville lagt flis/membran bak berederen, også forsøkt å satt opp en løs (flis)vegg som kunne løftes bort ved behov.
Men litt sent nå...

Du får krysse fingrene for at vvb’en holder.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 10     0
Jag har litt vanskelig å finne noe fra loven/tek10.

Er det noe mer enn dette som
https://dibk.no/byggeregler/tek/3/15/ii/15-6/
Det skal legges til rette for enkelt vedlikehold av vanninstallasjon. Vanninstallasjonen skal være lett utskiftbar. Lekkasje skal kunne oppdages enkelt og ikke føre til skade på installasjon og bygningsdel. Det skal være tilfredsstillende avstengningsmulighet. Stoppekran skal være lett tilgjengelig og merket.

Hva med det "tek73" skrev om tidligere:
"Jeg ville nok vært mest bekymret for fukt, eksempelvis fra sikkerhetsventilen.
Høres ikke ut til at vann har noe sted å dra."

TSt
   #8
 5 379     0
Er det tett gulv under og åpning til luken nede så vil det vel ikke skje noe galt. Forhåpentligvis holder denne i mange år. Forstår også at det er vanskelig å oppdage ting. På salg av leilighet fikk jeg beskjed av takstmann at vi skriver bare hvordan det er at det ikke er en heldig konstruksjon trenger vi ikke ta med så da ble det slik. Badet i leiligheten var glassfiber med topcoat og fliser oppå dette. At dette somregel sprakk viste jeg ikke før samtalen med takstsmann men at fliser kunne løsne siden det ikke var så stivt hadde jeg erfart. Fikk forespørsel om skade på bad via eierskifte forsikring senere men her hadde ikke kjøper vært på visning så de kom ingen vei.
   #9
 907     Nordpolen     0
Du skal jo ha lett tilgang til det elektriske(element og termostat og stikk) og har du ikke det så er det vel ikke helt etter forskriftene/montasjeanvsining for berederen
  (trådstarter)
   #10
 10     0
Jag vet ikke ens om det er riktig att det er 200L bereder som det står i prospektet.

Her er noen oppdaterte bilder
Fant ett rør som ikke har ett stopp i skapet med røren.
Takstmannen noterte aldri noe spesielt ang. varmtvannsbereder - den er skjult bak fliser -  - JohanB


Ovre luke, ovanfor varmtvannberedvaTakstmannen noterte aldri noe spesielt ang. varmtvannsbereder - den er skjult bak fliser - overste_luke.jpg - JohanB
Takstmannen noterte aldri noe spesielt ang. varmtvannsbereder - den er skjult bak fliser -  - JohanB

Nedre luke, hovedstoppekran
Takstmannen noterte aldri noe spesielt ang. varmtvannsbereder - den er skjult bak fliser - stoppekran.jpg - JohanB
Nedre luke, fotet upp mot taket inni, litt vanskelig å se noe..Takstmannen noterte aldri noe spesielt ang. varmtvannsbereder - den er skjult bak fliser - stoppkran_fotat_upp.jpg - JohanBTakstmannen noterte aldri noe spesielt ang. varmtvannsbereder - den er skjult bak fliser -  - JohanB
Takstmannen noterte aldri noe spesielt ang. varmtvannsbereder - den er skjult bak fliser - nedre_luke_stoppekran.jpg - JohanB