441    13    0  

Anbefaling varmepumpe

 345     Rett utenfor Oslo     0
Hei.

Jeg har planer om å anskaffe varmepumpe til min enebolig, dels for å få jevnere oppvarming og dels for å kunne kjøle om sommeren.

Huset ligger rett utenfor Oslo, er bygget i 1962 og er på de fleste områder helt originalt (det ble gjort et påbygg og skiftet vinduer i 1984 😊 ).  Jeg er farlig nær en etterisoleringsrehab, for det et par hjørner hvor vinteren blåser rett inn, men det blir ikke i høst 🙈.  Huset har krypkjeller, og det er ganske gulvkaldt.  Gang og kjøkken har gulvvarme, og planen er å legge dette i stua også ved en nært forestående oppussing.

Jeg er relativt blank på dette med VP, og søker både råd om konkrete modeller og også tips og triks rundt prosessen.

Jeg har lagt ved en plantegning.  i Underetasjen er det stue på ca 60 kvm, samt kjøkken (20 kvm) og hall (15 kvm).  I overetasjen er det soverom, hjemmekontor og bad.  Formålet er primært å varme underetasjen, hjemmekontoret klarer jeg å holde varmt med en liten oljeovn.  Om sommeren hadde det vært digg å kjøle soverom, men det er blir helt annet ballgame.

Jeg har en ide om at innedelen bør plasseres i den innerste delen av stua. Da vil noe av lufta fra vifta sirkulere inn på kjøkkenet og i gangen, og så vil noe av den stige opp i 2.etasje.  Veggen i stua er i mur, og utedelen kan således også plasseres på mur.  Tenker jeg riktig eller finnes det smartere plasseringer?

Er det sånn at varmepumpa trenger en dedikert 16A-kurs (eller kan den deles med en kurs som også benyttes til noe enkel belysning)?  Kobles strømmen til inne eller ute?

Når det gjelder modell så har jeg betalingsvillighet for en utgave som er støysvak, og så er det et pluss om den er diskret uten at det nødvendigvis går ut over funksjonaliteten.  Fint om den har ok med funksjoner, selv om jeg ikke akkurat vet hvilke funksjoner jeg trenger 😂

Alle mulige tips og triks tas imot med takk!


   #1
 83     0
Hvilket budsjett har du er nok det mest førende Smile Toppmodellene inkludert installasjon kommer rundt 30 000 til 40 000 kroner. De fleste der gir mye de samme effekttallene, og det eneste som virkelig skiller blir utseende på innemodellen.

Angående plassering er det bra i nederste etasje ja, hvis du kan bør du plassere den et sted hvor viftene uansett ikke treffer akkurat hvor du sitter. Det røde området du har markert virker ikke som en bra plass med tanke på komforten, det mest naturlige kan virke å være i tilbygget, muligens helt oppe til venstre for det høye vinduet, da vil du sitte greit skjermet i sofaen når pumpen jobber.

- Det finnes for øvrig noen modeller man kan ha 2 innedeler på, og dermed at du kunne installert en av dem oppe i andre etasje også for kjøling. Meg bekjent er det ikke alltid like god forventet varmeeffekt på slike, men det kan leverandør av pumpen sikkert brette ut mer om.

Noen av modellene kan man velge ute- eller innestikk, andre er det utelukkende ute. Teoretisk er det slik at en pumpe egentlig skal ha en dedikert kurs med direkte kobling uten stikkkontakt (15a) og altså at man må ha elektriker, men installatør av pumpen kommer til å plugge stikkkontakten inn i det som er tilgjengelig. Det betyr at du kan plugge den i hva som helst, og den vil fungere. Noen modeller kommer også med modus som begrenser strømbruken avhengig av hva annet du har koblet til kursen. Det skal litt til at en toppmodell varmepumpe bruker så mye strøm at sikringen går, men det finnes jo galninger som kobler hele huset til en og samme kurs, og det kommer jo også an på hvor godt isolert hus man har. Ut fra det du skriver om huset, antar jeg det er skikkelig kaldt, og dermed at du nok bør tenke egen isolert kurs til varmepumpen før vinteren treffer, eventuel forsikre deg om at du ikke har andre varmeovner eller lignende som drar godt med strøm på egen hånd koblet til samme kurs.
TSt
   #2
 14,881     0
Gå til Obs bygg f.eks. da får en topp modeller iallefall på tilbud godt under priser i innlegget over.

Splitt modeller med to innedeler fordeler omtrent bare den effekten en har på en på to enheter og koster omtrent det samme som 2 single. Når denne evt går i stykker er det i praksis 2 som har gått i stykker. Så derfor kom jeg til konklusjonen at en heller skulle velge 2 enheter på tilbud. Ofte har de to modeller som likner der en er litt rimeligere med noe lavere effekt. Jeg valgte derfor et slik "par" for å begrense strømtrekket ved maks og siden den ene pumpen har noe mindre areal å varme opp. ( 6300 modell og 6600 modell er ofte vanlige)
   #3
 359     Sandnes      0
Bare vær obs på at "Ferdig montert" ikke er så enkelt som ferdig montert.

Utdrag fra OBS bygg for Mitsubishi Kaiteki 6600, ferdig montert for 26.000,-

Levering og montering:

Prisen er inkludert montering, kr. 6.562,50 . En standard montering med inntil 4 meter rør. Tillegg for boring i betongvegg og kjøring over 5 mil. El. arbeid er ikke med i prisen, må tilkobles utvendig jordet kontakt.


Det blir fort noen ekstra lapper hvis du skal plassere den på en kinkig vegg og må trekke litt lengre rør, 4 meter er ikke langt.
Det kan være lurt å lese gjennom kommentarene på denne spesielt der flere har betalt mer enn kun 6.562,50,- i montering.

Megaflis har god oversikt hva standard montering inkluderer, samt prisliste for tillegg.
https://www.megaflis.no/installasjon-av-varmepumpe

Vi kjøpte en Daikin Emura på boligmessen i år og da kostet den 32.000,- (helt) ferdig montert og da tok dem med den gamle varmepumpen. Ble vel en 7-8 meter rør.
Siste redigering: Tuesday, August 13, 2024 6:01:35 AM av Fantomtegningen
  (trådstarter)
   #4
 345     Rett utenfor Oslo     0
Takk for tilbakemeldinger, veldig nyttig!

Tanken med å ha den der jeg har angitt i rødt er at varmen da blåses normalt ut fra veggen og gjennom dørene til kjøkken og gang Ute i påbygget så blir det litt mer kronglete vei. Men jeg ser poenget om at det kan være ubehagelig å sitte i "trekken" Smile. Jeg vil anslå at tid brukt i salong vs spisestue er fordelt 95/5, så dette kan være relevant å tenke på.

Det svarte i påbygget er kun en gardin som er hengt opp for å bryte veggen litt, så på høyre side av vinduet er også en ide. Der vil den være mest diskret i og med at den er halvveis skjult av drageren i taket (som kanskje også vil tøyse til litt av luftstrømmen?

Vil dere si at luftmassene finner veien til kjøkken/gang selv om jeg monterer innedelen i påbygget?

Når det gjelder montering så er hele veggen bakveggen i salongen i mur, mens påbygget er i stenderverk med panel på utsiden. Hele utsiden er på en del av huset jeg aldri befinner meg på, så utedelen kan stå hvor som helst på den veggen uten å være sjenerende.

Når det gjelder strøm har jeg en 16A-kurs som går i krypkjelleren og forsyner stikkene i påbygget. Det er litt kronglete å komme fra sikringsskapet til krypkjelleren med flere rør, så jeg har et håp om at jeg kan bruke samme kurs til VP og lett belysning i påbygget. Jeg vil etter dette ikke trenge noe mer oppvarming i stua (bortsett fra at det skal komme litt parkettvarme i gulv ved neste oppussing, men dette er en dedikert kurs.

Jeg har et romslig budsjett, men som de fleste andre er jeg opptatt av å verken betale for noe jeg ikke trenger eller betaler overpris. Når det gjelder konkrete modeller så finnes det jo dusinvis å velge mellom, men jeg leser mye om Mitsubishi electric kaiteki 6600 og Panasonic flagship hz25zke, og så nevnes Daikin Emura i denne tråden. Det er ikke lett å bli klok på fordeler/ulemper, kapasitet og funksjonalitet. Puh.

Jeg leser jo også litt om gulmodeller. Det er god plass til en gulvmodell under vinduet i påbygget, men det er kanskje unødvendig å begrense fremtidig møblering når det er såpass mye plass tilgjengelig oppe ved taket.


   #5
 83     0
Vedrørende plasseringen: Både med tanke på lyd (selv 19 desibel vil du irritere deg over hvis du sitter der hele tiden), men den varmen som skal komme ut er ekstrem, over 60 grader, du blir fort syk av å være i det hele veien.

Selv har jeg et 70 tallshus med en Toshiba Signatur 35 montert helt i ene enden av stuen, selv uten hard viftegang bidrar den godt til varme i andre enden, selv via trang gang osv. Jeg kan anbefale den ut fra utseendet, men ser at toppmodellene allerede har fått bedring i effekt (den er svært god til tross for dette, er bare at den er en modell som nå er 3-4 år gammel på markedet).

Det er for det meste avhengig av hvor godt isolert boligen er, både med vindu, men også isolasjon i taket i etasjen du har pumpen. Det er også veldig avhengig av god ventilasjon, hvis du stenger alle ventiler blir det lite bevegelse i luft, selv om du forsøker å tvinge det med ekstra viftehastighet (og det bråker). Så lenge du er bevisst på slike ting, og har godt med ventiler åpne i de ulike rommene, vil varmen fra stuen blande seg innover i resten av boligen. Da står det altså bare på isolasjonen og hvor mye pumpen må supplere hele tiden. Det kan virke selvmotsigende, men jeg opplever huset som vesentlig kaldere hvis jeg stenger av ventiler for mye på vinteren.

Det du bør se på i produktdatabladet er kapasiteten som kan leveres i vintertidgradene i ditt område, samt effektiviteten til pumpen i den temperaturen (siden det styrer strømforbruket). Dessverre er det mange av pumpene som ikke oppgir sistnevnte.





De er lure og oppgir den generelle "scop" er det vel det kalles, ut fra klimaområde som ikke er norden, altså, ikke relevant så mye for oss.

For min del er det f.eks. info ved -15 grader, og noen ganger viser de også effektiviteten ved 7+ grader, som er mer hva vi har over lang tid utenom sommer. Da kan man lese av at pumpen har god nok kapasitet på det verste på vinterstid til at man slippe å supplere for mye, samtidig må man prøve å se på hvor effektiv den også er i bruk. Som du nevnte har panasonic en kjempegod flagship modell som jeg har limt inn databladet til ovenfor. Du kan se at ved -25 klarer pumpen å levere 3,7 i stedet for 5 ved -15. Det fremgår derimot ikke klart hva slags effektivitet som er gjeldende, altså hvor mye strøm den bruker kontra hva den leverer i varme.

Her ser du samme info for Daikin Emura:




I kontrast har du min toshiba signatur 35, hvor man får bedre informasjon enn i de andre, legg merke til at her oppgis både kapasitet og effektivitet. I de ovenfor, som jeg fant i hvert fall, oppgis ikke effektiviteten, kun kapasiteten. Ved -15 grader leverer Signatur 35  2.2 ganger mer effekt ved å bruke 1 kw/h (er ikke helt stødig på alt dette, men det tallet er viktig, siden det avgjør strømforbruket). Som du også ser, når det er varmere ute, som 7 varmegrader, leverer den 6.8 effekt mer ved å bruke 1 kw/h.  Strømforbruket mitt mesteparten av året er altså svært lavt med denne pumpen. Når det er bikkjekaldt leverer den god varme, men bruker en god del mer strøm på å levere det.

Så man kan altså la seg lure av å lese at den ved -15 grader har god kapasitet (4,32 kw), men glemme å se hvor mye strøm den bruker for å oppnå kapasiteten.





Toshiba Ask 35 gir også mye detaljert info, her ser du at pumpen annonseres som A+++ pumpe, men at det er i klima utenfor norden. Den er "kun" A++ pumpe i vårt klima:



Detaljene for denen pumpen forteller meg også at jeg kanskje burde vurdere å oppgradere etter hvert:

Den har høyere kapasitet enn min pumpe ved -15 grader, og bedre effektivitet også på strømmen ved så kald temp:




Den ser også ganske lekker ut i forhold til plastmonstrene ( det var også årsaken til at jeg gikk for signatur, designet var viktig for meg).



Her er det jeg fant om Kaiteki som du nevner, som du ser har de misvisende markedsføring:




Kaiteki er "kun" A+ pumpe i norden.



Min anbefaling er altså å finne ut hva du tenker om utseende, og sjekk datablad/etikketer nøye for de reelle verdiene som gjelder for deg i ditt område. Ikke la deg lure av misvisende markedsføring om effekten som de har målt etter spaniaklima.
   #6
 83     0
Tillegg: forhåpentligvis kan noen med mer peiling enn meg gå dypere inn i dette, men jeg tror kanskje at hvis databladet gir følgende informasjon:



Så kan man dele inngangseffekt for oppvarming maks (her 2,25) på varmekapasiteten ved gradeområdet for å finne effektiviteten (?).
Altså at det her ved -15 grader er 5 / 2,25 = 2,22. Det virket lavt for denne modellen sammenlignet med Ask, så jeg antar jeg bommer hardt.

Det beste er så klart om du klarer å finne alle detaljene på modellen du velger i produktdatabladet.
HSt
   #7
 37,301     Lillestrøm kommune     0
Det er ikke noe ideel virkningsgrad med 19dB på vifte inne i hverfalll

Høy temp ut kan kanskje være for liten hastighet nå er min VP liten og gammel men noe 60C kommer ikke ut av ev VP med riktig viftehastighet

   #8
 83     0
Ideell virkningsgrad er vel maksimal viftehastighet. Det tviler jeg er noen som helst som ønsker å være i nærheten av, og dermed litt rart å ta opp som tema.

60 grader og mer kommer nok ut av din varmepumpe også, når den varmer opp rommet. Ellers ville jeg tilkalt service pga defekt pumpe. Vedlikeholdsvarmen er derimot lavere enn dette. Jeg ville ikke vært foran pumpen uavhengig av dette.

Nyere varmepumper stanser heller aldri viftene, ettersom god oppvarming skapes av kontinuerlig bevegelse av luften. Derfor vil viftene på det minste gå i "silent", som er ca 19 desibel ifølge de fleste pumpene. Derav min kommentar om lydnivået man minst må forvente.

Selv har jeg god effekt av vifter på auto, da vedlikeholdsvarmer den på laveste trinn, og trør til med trinn 2, kanskje trinn 3, når kulden slår til ekstra i en liten stund.

Men nå hopper vi fremover, vedkommende har jo ikke spurt oss hvilken viftehastighet han bør ha varmepumpen på, heller hvor den blør plasseres og hvilke kriterier man bør se etter i pumpe.

HSt
   #9
 37,301     Lillestrøm kommune     0
En VP med 60C ut har for liten luftmengde så nei det er ikke i nærheten av noe 60C ut.

Det er luftmengde X deltaT som gir energimengde
   #10
 83     0
så rart, da en defekt pumpe ble testet av servicepersonell i tidligere bolig satte man pumpen på oppvarming og maks hastighet, og målte gradene til rundt 60, da var konklusjonen at i hvert fall det fungerte som det skulle. Igjen, forskjell på oppvarming og vedlikeholdsvarme.

Det finnes vel strengt talt ikke noe som er for lite luftmengde, kun hva du selv tenker du ikke vil ha den stilt inn på. Jeg har selv hatt varme en vinter på kun silent, den holdt godt varmt i stuen den, litt ekstra energibruk så klart, men heller det enn å sitte i konstant viftesus.

Regner med de fleste vil ha lavest mulig lydnivå i et oppholdsrom.

Nå har vel tråden sporet kraftig av også.