4 972    21    5  

Bytte 16 år gammel varmepumpe med en ny?

 344     Rælingen     1
Hei.
I huset vårt fra 1981 har vi i dag en Mitsubishi varmepumpe (luft-luft) som ble montert i 2001. Den er da snart 16 år gammel. Fant ut at den i 2001 kostet 25-30.000,-. Huset har nye 3-lags vinduer fra Gilje, nye ytterdører, etterisolert loft, gulvvarme på nesten alle rom bortsett fra stue.

Vi har bodd her siden 2008 og de siste årene har jeg blitt mer var for støy fra varmepumpa, spesielt om natten. Den suselyden er j*vlig irriterende. I tillegg våkner vi ofte til tørre luftveier. Når pumpa ikke står på om natten er dette ikke noe problem.

Pumpa er godt vedlikeholdt, demonterer det som kan demonteres og vasker/renser alt minst 1 gang i året. Hadde service med gasspåfylling sist i 2010. Filterne blir renset ca. 1 gang pr. mnd, så disse er som nye.

Problemet er også at jeg ikke helt stoler på en 16 år gammel varmepumpe. Har lagt merke til at rørisolasjonen på utvendige rør (som ligger i kanal) har blitt morken og sprekker opp. Det kommer også innimellom lyd fra innedelen som høres ut som lagrene på vifta er på vei til å ryke snart. Vibrasjonslyder kommer da oftest når pumpa/vifta jobber for fullt. Suselyden har jeg målt til ca. 55 db på minste viftehastighet og ca 65 db på full styrke. Dette er målt på 1 m avstand med mikrofon vendt vekk fra utblås. Lyden er enda høyere når ulyden fra lagrene kommer. Dytter jeg på innedelen holder den fred i noen minutter. Dette er verst når det virkelig er kaldt ute med temperaturer ned mot -20 grader. Da er det ofte den ikke klarer å holde temperaturen gjennom natten. 
Den står sentralt plassert i spisestuedelen av huset, med enkel fordeling til flere rom via dører. Soverommet vårt er plassert som nærmeste rom til pumpa.

Med tanke på at v.p. fra den tiden har en forventet levetid på 10-12 år er jeg meget fornøyd med kvaliteten på Mitsubishi da min har vært på veggen i snart 16 år. Jeg har derfor ikke lyst til å bytte merke.

Jeg har i dag spurt 3 leverandører om pris på demontering/avfallshåndtering av den eksisterende v.p. samt pris på ny Kirigamine 6,6.
Foreløpig har jeg fått pris fra en leverandør på kr. 20.450,- inkl mva. Og demontering og montering av ny pumpe. Venter på pris fra de 2 andre.

Bør jeg bytte varmepumpe, eller kjøre på med full overhaling/rep av den gamle? Ser for meg kostnader på 5-8.000,- for å fikse opp den gamle og da har jeg fortsatt en gammel v.p. Jeg liker at ting er nytt og gir meg 0 bekymringer, samt lave driftskostnader endel år frem i tid. I tillegg tror jeg nyere varmepumper har kommet betydelig lenger med tanke på støy og COP. Teknikken ligger vel også minst 16 år foran varmepumper fra 2001.

Så hva mener dere? Dere som har Kirigamine, er disse støysvake?
Signatur

   #1
 254     0
Kjøp ny. Jeg har Kirigamine Hara 6,6 og er fornøyd med den. (Vær obs på at strømtilkoblingen kan ha forandret seg på 15 år. Du trenger en stikkontakt ved utedelen.)

Når det gjelder støynivå er den nok ikke verre enn annet på markedet. Skal du ha mye effekt må mye luft beveges, og da blir det støy.
  (trådstarter)
   #2
 344     Rælingen     0
Kjøp ny. Jeg har Kirigamine Hara 6,6 og er fornøyd med den. (Vær obs på at strømtilkoblingen kan ha forandret seg på 15 år. Du trenger en stikkontakt ved utedelen.)

Når det gjelder støynivå er den nok ikke verre enn annet på markedet. Skal du ha mye effekt må mye luft beveges, og da blir det støy.

Er det jeg tenker også. På tide med ny. Den gamle traveren burde få hvile...
Ny stikk på utsiden er ikke noe problem. Jeg la ny kurs til varmepumpa med jordfeilautomat for et par år siden, så jeg kan bare videreføre den til utsiden.
Sikker på at jeg ikke kan velge om jeg ønsker stikken ved innedelen eller utedelen? ...Mener å ha lest at det er mulig et eller annet sted mens jeg har gjort 100 google-søk i dag.
Signatur
   #3
 254     0
Tja, det går kanskje an å trekke kabelen fra utedelen og inn, hvis det ikke er for langt. Ville i så fall hørt med leverandøren.
TSt
   #4
 7 014     0
Jeg følger opp 4 Kigamine varmempumper der kabel er koblet på innsiden på 2 av de og på utsiden på de to siste (fikk spørmål om hva som vi ønsket ved montasje) Det er samme kabel mellom delene men koblet litt forskjellig på utedelen når en har strøm inne fra. Inne har de satt på ordentlige polsko (ikke bare slike som klemmes på leding men den utgaven som krympes på) og satt de under skruen som klemmer fast strøm kabelen mellom enhetene. Jeg har ingen betenkeligheter hvis de lager en slik løsning. Har en mye kapasitet å gå på så kan en kjøre vifte (fan) på auto, men har en store rom som evt ikke er veldig godt isolert så må en ha mere vifte på og dette gir noe støy. Siden el opplegg i kjeller nå blir gjort om flytter vi strøm til utedel på alle, da får en mindre belastning eksisterende stige ledninger i huset.
  (trådstarter)
   #5
 344     Rælingen     0
Om kabel må ut, er det ikke noe problem. Tar meg 15 min. å fikse om jeg må gjøre det.
Signatur
   #6
 162     0
Hei RemiWM,

Det er nok muligens på tide å bytte ut den gamle traver'n ja :p
Levetiden på disse pumpene er anslått til 10-15 år. Du har gjort en god jobb med vedlikehold, så at den har gjort jobben sin kan man jo konkludere med.

Alle våre pumper skal ha strøm til utedel fra utvendig stikk (for å oppklare det Laughing

Mvh

Anette
Teknisk Support/kundeservice

Mitsubishi Electric B.V Norwegian Branch
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 344     Rælingen     0
Da har jeg bestilt ny varmepumpe!
Det ble en Kirigamine 6,6. Har også bestilt MelCloud MAC-557iF wifi grensesnitt, så jeg kan styre herligheten via app.
Installatøren demonterer den gamle traveren og kaster den. Jobben blir mest sannsynlig gjort fredag 18. november. Jeg gleder meg.
Signatur

   #8
 483     1
Hvor kjøpte du pumpe fra? 20500,- var en fin pris for pumpe, montering og demontere gammel pumpe 😊

Ser lokale Elkjøp her hos meg tar.20000 for pumpe med montering. men som deg så har jeg en pumpe fra før som må demonteres. var det stor jobb og demontere gammel pumpe?

Hvordan er det og montere pumpe i minusgrader?
http://www.dinside.no/bolig/montere-varmepumpe-i-kulda/61871739

Hva mener dere i Mitsubishi om dette hva er deres råd?
HSt
   #9
 24 837     Lillestrøm kommune     0
Høy %RF en fin sommerdag gir jo betydelig mere fukt som skal ut av røret. At røret er kaldere tror jeg ikke har noe å si hvis jobben gjøres riktig.
   #10
 162     1
Starcluster spm om å montere i minusgrader:

Så lenge de rette forholdsreglene blir tatt er dette ikke noe problem.
Rørene bør lagres tørt, inne, og fylles med nitrogen under transport.
Når det gjelder selve monteringen bruker de fleste montører en varmepistol under vakumering for å tine eventuelle vanndråper som har frosset fast i rørene. Mange bruker også et montasjetelt for å stenge kulden ute.

Så altså; stort sett ingen begrensninger for montering i minusgrader så lenge man gjør tiltak som nevnt over for å forhindre fukt i rørene.


Mvh
Anette
Teknisk support/kundeservice

Mitsubishi Electric B.V Norwegian Branch
Signatur