26,593
39
6
Coop tilbud. Fujitsu design premium 6,5kw.
10
Trondheim
1
Hei. Er på utkikk etter ny pumpe til huset. Skal varme bare 80kvm TEK10.
Vil brukes til både varme og kjøling. Har kikket på Mitsubishi og Panasonic som jeg har gode erfaringer med fra før.
Lurer på om noen av dere har erfaringer med denne pumpen? Har aldri sett fujitsu har hevdet seg i tester men det virker som en god pris ferdig montert og den ser i tillegg grei ut.
Bor i trøndelag med til tider kuldeperioder ned mot 15-20 blå så den vil bli brukt i kombinasjon med vedovn.
Tilbudet går til 17.august.
Vil brukes til både varme og kjøling. Har kikket på Mitsubishi og Panasonic som jeg har gode erfaringer med fra før.
Lurer på om noen av dere har erfaringer med denne pumpen? Har aldri sett fujitsu har hevdet seg i tester men det virker som en god pris ferdig montert og den ser i tillegg grei ut.
Bor i trøndelag med til tider kuldeperioder ned mot 15-20 blå så den vil bli brukt i kombinasjon med vedovn.
Tilbudet går til 17.august.
Har leverandøren godt renomme?
Be om referanser og sjekk dem!
Be om pris inkludert montering.
Er etterkontroll inkludert i prisen?
Er leverandøren sertifisert kjølemontør, helst med godkjenning fra
Norsk Varmepumpeforening (NOVAP)?
Sjekk at pumpen er stor nok til ditt behov. Det er dedre å kjøpe en pumpe som er for stor,
enn en som er for liten.
Sjekk at varmepumpen er tilpasset norsk vinter. Den må ha varmekabel i
bunnpanne/dreneringskanal.
Få spesifisert at pumpen passer til klimaet der du bor. Noen produsenter skriver at
pumpene deres ikke tåler saltholdig luft. Saltholdig luft er vanlig langs hele vår kyst.
Sjekk at pumpen har trinnløs regulering/inverter.
Pumpen bør ha R410A som kjølemedium.
Inngå skriftlig kontrakt og ta med alle løfter fra leverandøren.
Omtalte kjølemiddel er kanskje ikke aktuelt i dag og en del av det ovenstående er vel selvfølgeligheter for oss som har skrudd på varmepumper.
I mitt arkiv finner jeg kun en brosjyre med data om pumper fra Fujitsu General Ltd.
Jeg finner heller ingen artikler om Fujitsu. Derfor er det vel ingen grunn til å kjøpe Fujitsu!
Da sitter man igjen med mange andre, så som Mitsubishi Kirigame og Daikin Ururu Sarara.
(For et forferdelig navn). Sistnevnte reklamerer med en "bærekraftig, selvrensende og energieffektiv varmepumpe, som trekker inn friskluft utenfra, samtidig som fuktdelen sørger for at huden din ikke tørker ut og inneklimaet blir så naturlig og godt som mulig".
Tja, kan man tro på dette skrytet?
Selv hadde jeg nok endt opp med en Mitsubishi eller Toshiba ...
http://www.energimyndigheten.se/Templates/Public/Pages/ProductGroupPageCompare.aspx?pageId=12421&productGroupId=130&productTypeVersionID=334&productCompareList=1279,1277,1276,1337&extended=true
Når det drar seg til med kulde er fujitsu 09 maskinen i testen hakket bedre i COP enn Mitsubishi FD25. Så på maks er de like.
Kvalitetsmessig *(inntrykk) så har jeg lagt merke til er at Fujitsu de siste år er blitt bedre.
Alt i alt så vil du være tjent med maskinen tenker jeg.
Coop benytter i allefall her i strøket "proffe" i installasjon, og COOP skal sikkert ikke legge ned i nærmeste fremtid, så garanti har du.
Kjølemediet R410A er aktuelt også i dag.
dkt850 skriver at "Fujitsu de siste år er blitt bedre". ALLE varmepumper er naturligvis blitt bedre.
COP (varmefaktor på norsk) er Q (varmen som tilføres eller fjernes fra reservoiret) dividert på W (energien tilført varmepumpen). Denne verdien varierer med ute- og innetemperaturene og andre ting. Ikke stol blindt på reklamemakernes bruk av COP-verdier. Her er det mye fjolleri og feilinformasjon!
Jeg har igjen søkt i mitt arkiv og bare funnet en brosjyre fra Fujitsu, der har de angitt en COP-verdi i kW, hvilket er feil.
Jeg ender opp med å anbefale Toshiba, vel å merke en model for nordiske vintre.
Søk for øvrig rundt her på ByggeBolig.no og les om andres erfaringer med varmepumper ...
Nå har ikke jeg sett tester foretatt over tid på produktene deres, men alle date som foreligger sier at dette er meget bra pumper.
Hvis man sammenligner fujitsu design premium med kirgamine hara vinner fujitsu på Mer eller mindre alle punkter.
Fujitsu har mindre støy i drift, høyere luft sirkulasjonskapasitet, "mister" mindre effekt da gradestokken kryper nedover, mye bedre programmert for avriming(stopper ikke på langt nær så ofte som andre konkurrenter)
Utifrå tall som foreligger er fujitsu sin pumpe en bedre pumpe!
Og som tidligere skrevet dekker jo garantien det aller meste som eventuelt skulle dukke opp av feil med pumpen(personlig fortsatt tilgode å oppleve feil på de!)
Jeg har likevel kommet i tvil, for når jeg søker etter pumpa på nett, får jeg mange treff fra norske leverandører som reklamerer med at Fujitsu har kommet med en ny pumpe som er spesialtilpasset nordiske forhold, og er godkjent for temperaturer ned til 25 minus. Denne går vanligvis under navnet Extreme Premium eller ASYG12LTCN. Den pumpa OBS selger heter Design Premium og har modellnummer ASYG12LTCN. Jeg frykter derfor at den mangler nordiske spesifikasjoner og programmering. Dette vet de jo selvsagt ingenting om på OBS..
Jeg ringte derfor Fujitsu sin varmepumpetelefon og spurte. Selgeren der mente den eneste forskjellen var at Extreme-pumpa har varmekabel i utedelen for å hindre isdannelse. Han kunne ikke som om programmeringen var annerledes. Er derfor litt i tvil om jeg kan stole på produktet og vurderer å legge på 3000,- ekstra for Mitsubishien. Noen som vet mer om dette?
Kan du russisk så ser du forskjellene her: http://www.nevacon.spb.ru/catalog/Fujitsu%202013.pdf
-N er "Nordic" pumpe, og de gir varme ned på -25, mens -A er std maskinen som virker ned til -20.
Hva er Nordic tilpasning? Varmekabel har også -A maskinen, i allefall selger COOP sin med det.
Det kan (bør) også være slik at Nordic modellen er isolert enda bedre, samt at den rett og slett tilltater å kjøre ned til -25.
Til sist tillater kanskje -N modellen å kjøre et max-turtall på kompressor som er noe høyere enn på -A modellen, men det er spekulasjon. Dog kan det stemme da det i den russiske manualen står at -N maskinen har 1 dB høyere støy på utedel enn -A, selv om -A har noe mer luftgjennomstrømning som gir mer støy.
Andre manualer jeg har sett i tyder på at det mekanisk er like komponenter, og varmelæren/termodynamikkens lover er like om det heter si eller så. Så, en N går ned til -25, støyer noe mer, og bruker en tanke mer strøm enn hva en -A ville gjort om den gikk/går ned på -25. Med mindre du bor i en kuldegrop i Alvdal eller de traktene, så overlever du med en pumpe med -A.
Derimot, er det så at det i månedsvis gjennom vinteren ligger ned på -20 tallet så bør du vurdere en -N. Varmere enn -15, er det marginalt, i allefall ikke noe å miste nattesøvnen av tenker jeg.
Den største utfordringen knyttet til Fujitsu varmepumpene har fra min egen erfaring vært at det har vært mange useriøse forhandlere. I det høckertfirmaet som solgte varmepumper er opphørt og det er grunnlag for reklamasjon, viser det seg at installert vare er parallellimportert utenom norsk forhandler. Dessverre er det en del slike historier hva angår Fujitsu.
Hva angår COOP pumpene, er dette gjennom leverandør og importør. Eventuelle reklamasjoner går da uavkortet via forhandler, til installatør Grønn Energi firmaet i Fossegrenda. All tid jeg kjenner styreleder i FJ klima personlig (han er styregrossist), har jeg ikke hatt problemer med å anskaffe tilsammen tre stk for installasjon på en og samme dag. Eneste aberet, etter hva jeg kan se, er at det er litt dårlig kommunikasjonsløsning mot smarthus (krever spesialbus og vanskelig å finne dokumentasjon på denne).
Ellers virker det som om de største forskjellene mellom modellene er programmeringen. Er det slik på varmepumper som på annen teknologi at den kan oppdateres med ny firmware eller eventuelt "nordisk" koding på et senere tidspunkt?
Må ellers si at det er nesten håpløst å navigere seg rundt i dette området for en uinnvidd, når det virker som om de samme maskinene har ulike navn, betegnelser og modellnumre ettersom hvem som selger.. Det er også vanskelig å skaffe datablader.
Ved slump kom over de tekniske data. Ser ut til at jeg har rett med min "spekulasjon". En får ikke mer varme ut uten å dytte mer energi inn.
Det er samme kompressor, men de lar den kjøre hardere på N modellen. Maks strøm på N er 10,5A, mens A er på 7,5A i varmemodus, og da blir det +40% mer ut.
Innedelen ser ut til å være noe større også, for å bli av med varmen.
Så ikke noe "hokus pokus". Nå går det ikke å bytte software på en sånn uten videre, men det som er gjort er mer det samme som Chip-Tuning på en turbo-diesel bil. Det mekaniske er kompetent til mer enn hva som er tatt ut. Så en lager bare ny "modell" med litt annen logikk, og kan ta seg mer betalt.
Innedelen er større for å takle å bli av med den ekstra varmen som kan lages.
-N modellen trekker 3A mer på maks (660W). Rundt minus 15 er COP omlag 2, så den kan da levere 1300-1400W mer effekt enn en A-modell.