51 073    4    22  

Demontering varmepumpe (gjør det selv - type)

 2     Husnes     12
Monterte "gjør det selv" varmepumpesystem for 6-7 år siden. Skal nå skifte denne ut. Er det noen som vet om spesielle prosedyrer som må følges ifht. gass? Ved montering var det ferdigfylte rør som bare var å skru sammen med utstyret.

  (trådstarter)
   #1
 2     Husnes     3
Har studert dokumentasjon og funnet frem til at det er en enkel sak og demontere disse "gjør det selv" varmepumpene. Anlegget har tilbakeslagsventiler som lukker systemet igjen ved flytting/demontering av anlegget. Da var det jo greit Smile
   #2
 223     1
Enkel sak dette med å kjøre gassen tilbake til utedel. For andre som kanskje lurer på det samme, kan du jo publisere dokumentasjonen/veiledningen du fant?

Mvh
Varmepumpemontør
Signatur
   #3
 171     Nord Norge     5

Enkel sak dette med å kjøre gassen tilbake til utedel. For andre som kanskje lurer på det samme, kan du jo publisere dokumentasjonen/veiledningen du fant?

Mvh
Varmepumpemontør


Panasonic CU NE 12 GKE
Innerdelen skal flyttes.

Skal demontere og flytte innerdel, montere lengere rør og kabel, så bestille vacumering av folk med slikt utstyr.
Men her er det mange forskjellige meninger om hvordan demonteringen gjøres uten å skade komp etc..
HVA ER DET RIKTIGE HER ??
alt 1.
Først må du få all kjøle medie over i utedelen, dette gjøres ved å kjøre pumpa i kjøle modus, og stenge ventilen på det tynne røret på ute delen. Inne delen vil nå ikkje bli tilført ny gass, og utedelen vil suge til seg all gassen ligger i innedel og rør.
La det gå ca.5min, før du stenger den andre ventilen også, og deretter stopper du hele varmepumpa...
Deretter kan du koble fra rørene og den elektriske kabelen.
Husk og tape endene på rørene, slik att ikke smuss og skitt kommer inni de.
Alt 2.
5 min??? Det er da alt for lenge, maskinen vil ta skade om du kjører den så lenge med stengt veskeventil. Kobl på manometer (vakumer slangene først) steng veskeventilen (den øverste) den andre ventilen stenger du for så å åpne den to omdreininger. Du vil nå ha ca 8-10 bar. Så starter du maskinen i kjølemodus, etter at maskinen har startet synker trykket, og når du har 0 bar på manometeret (evnt. det som det er kalibrert mot atmosfere trykk) stenger du gassventilen helt og brøler til personen som står inne: SLÅ AV. Det tar under et minutt etter at kompressoren har startet, til anlegget er tomt. Du kan også nappe ut kabel 3 på rekkeklemmen ute for å stanse maskinen.
Alt 3.
Det gjøres ved at du starter anlegget i cool modus(kjøling) så stenger du ventil for minste rør.

deretter lar du anlegget kjøres i noen minutter, og du vil da etterhvert høre kompressoren jobbe lett, høyt turtall!

Så stenger du den andre ventilen. og slår deretter av anlegget.

Et inverter anlegg med kuldemedie R410A kan tåle å kjøres med undertrykk i en time.

Alt 4.
Man trenger ikke å kjøre anlegget så lenge som 4-5 minutter. Når man har lukket kranen på sugesiden (det tynne) tar det ca 30-40 sekunder før anlegget har kjørt all gass inn i utedelen. Når lyden i kompressoren begynner å endre karakter, vent ca 20 sekunder. Steng kranen med det tykkeste røret. Da har du lukket begge kranene, og gassen er samlet i utedelen. Deretter kobler du i fra strømmen. Ta så å løsne rørene forsiktig. Du vil høre om den suger luft, eller om det kommer gass. Kommer det gass, må du stenge igjen og gjøre operasjonen om igjen, ved å slippe opp kranen med tykt rør og gjenta kjølingen. Suger den inn luft betyr det at du lagde undertrykk i rørene, noe som betyr at det ikke er gass igjen. Noe oljeklin kan det bli, men det er ikke mye.

Velger du å koble på manometersett, husk at du MÅ blåse litt gass gjennom slangene i fra maskin til manometersett. Dette for å ikke trekke inn luft i systemet når du kjører pumpdown. VIKTIG VIKTIG. Det beste er derfor å ikke koble på noen ting.
Alt 5.
For nedsuging av aircondition må du stenge for væskerøret. (Det tynneste) Kjør deretter maskinen i cooling, har du tilgang til manometersett, henger du på dette for å vite om kuldemediet er pumpet tilbake. Har du ikke tilgang til manometer, må du kjøre med stengt ventil i 4-5 minutter før du stenger treveisventilen. (Ventilen ved det tykkeste røret) Slå av anlegget umiddelbart etter at treveisventilen er stengt, be gjerne noen om hjelp til dette.