18,390    13    11  

Er Samsung varmepumpe et godt valg?

 19     6
Jeg er i markedet for å skaffe VP i høst og har bl.a. fått tilbud på Samsung Smart Exclusive 9 som er årets modell og ligger på 23.000,- ferdig montert. Brosjyre og tekn. data ligger ikke på nett ennå men jeg har fått den på mail fra godkjent forhandler.

- Effektmessig er den sammenlignbar med Mitsubishi Hara 6,3.
- SCOP er oppgitt til 5,2, mens Hara har en SCOP på 4,9 (i flg. nettsidene).
- Samsungen har også 5 års garanti.
- Den har i tillegg mulighet for styring med app men jeg legger egentlig ikke så veldig stor vekt på akkurat dét.
- Hara'en har muligens flere muligheter for å styre luftstrømmen.
- Samsung'en er oppgitt med lavere lydnivå på innedelen: 5 trinn fra 17-38dB, mens HARA er oppgitt med 20-44dB, også i 5 trinn. På utedelen er det oppgitt til hhv. 44 og 49dB.

Begge skryter med energiklasse A+++. Samsung har i tillegg oppgitt energiklassen for forskjellige klimasoner og for nordiske forhold ligger den da på A+. Jeg har trålet nettet og kan ikke finne ut hvilken klimasone HARA har A+++, men jeg mistenker at de kun oppgir den beste energimerkingen.

Så dere erfarne varmepumpeeksperter: hvilke argumenter har dere for å ikke velge Samsung'en?

HSt
   #1
 36,574     Lillestrøm kommune     1
Mitshubishi pumpa var til salgs ned mot 18k på OBS i fjor så prisen du har fått er normal men ikke noe spesielt godt tilbud.

Velge et totalt ukjent merke mot en anerkjent/testet god enhet er vurderingen jeg ville gjort.  Jeg ville ikke valgt Samsung, men kjenner det ikke så kanskje tar jeg feil.
  (trådstarter)
   #2
 19     0
Er prisen du nevner på Mitsubishi-pumpa med eller uten montering? Montering ligger vel gjerne på 4-5000,-.

Et annet spørsmål er vel om den pumpa OBS selger er parallellimport? Nå har jeg ikke undersøkt forskjellene så veldig grundig, men det føles umiddelbart tryggere å kjøpe gjennom en autorisert forhandler.
HSt
   #3
 36,574     Lillestrøm kommune     0
OBS prisen var med montering, du betalte bare i kassen og montøren kom med varene. De brukte proffe montører så her er det nok ikke gråimport.  (Men forhandlerkjeden var kanskje ikke så begeistret for prisnivået, men coop hadde sikker bestillt X-tusen enheter og fått en god pris).


Taken var bare å fortelle at det var ikke noe supertilbud du hadde fått, tilbudet på Coop var tidsbegrenset.
   #4
 1     1
Muligens er dette paralellimport, og du betaler i kassen for montering sier du. Hva betaler du for? Det er sikkert samme systemet som hos Elkjøp og Lefdal, enkel montering da får du hull i veggen, rør intill 5 meter og ferdig med det, skal du ha tetting og kanalpakke kommer dettte i tillegg pluss arbeidstiden som blir brukt for å montere dette. Som regel blir det en tilleggsregning så billig blir det ikke. Seriøse forhandlere vil gi deg en gratis befaring og utfra den valg av beste pumpe og en fast pris, som du sikkert kan prute på. Da har du etablert en forbindelse med en fagmann og direktekontakt er viktig når du skal bruke 20-25 tusen på noe som du skal ha på veggen i 15 år. Blir ikke dyrere med en forhandler. Smile
  (trådstarter)
   #5
 19     1
Nå har jeg ikke fått noe tilbud på Mitsubishi-pumpe ennå jo men jeg får besøk av en lokal autorisert forhandler i slutten av neste uke (elgjakta har begynt...). Jeg er vel ikke i tvil om at jeg foretrekker å kjøpe av en autorisert forhandler og betaler gjerne et par-1000 ekstra for det.

Men dette blir egentlig en avsporing. Spørsmålet var jo om Samsung-pumpa kunne være et like godt kjøp (forutsatt at prisforskjellene ikke er store)? Den er ikke like kjent i det norske markedet som Mitusbishi, men tekniske data tilsier at den gir like god økonomi og er bedre på flere områder.

Den har også en mer ærlig energimerking i hht. EU-normen enn de aller fleste andre merker, Mitsubishi inkludert.

Samsung er jo heller ikke noen garasjebedrift akkurat. Jeg ville vært mer skeptisk om den het Zumsang og ble solg på NetonNet...
HSt
   #6
 36,574     Lillestrøm kommune     0
Igjen, jeg skrev ikke at du får den til denne prisen nå, det var et tilbud i fjor vinter.  Og montørene var montører som monterer for flere forhandlere så jeg tror ikke de vil godta å installere gråimporterte  (vet om en som slet med å få montert varmepumpen som svensk husfirma hadde levert da ingen ville ta i enheter fra utlandet).

Poenget var bare at det er gode marginer å man må bare ta det med i beregningen.  Flere leverandører har gått på smeller rundt lagre o.l. som har måttet byttes på garanti. Jeg ville tro at en etablert produsent har fått orden på slikt etter mange år i markedet.

Men jeg er så erlig at jeg opplyser om at Samsung-pumpen vet jeg ingen ting om  :)
  (trådstarter)
   #7
 19     0
Joda, vi ser jo Mitsubishi-pumpa til salgs til den prisen du nevner. bl.a. her http://www.hitechenergy.no/?module=Webshop;action=Product.publicOpen;id=33;template=webshop;productgroupid=9, så prissammenligningen din er absolutt relevant.

Men jeg tviler på at de maskinene man kjøper på nettet eller utenom de autoriserte utsalgene støttes av importøren i en evt. garantisak. Skulle montøren eller nettbutikken forsvinne så sitter man der Wink

HSt
   #8
 36,574     Lillestrøm kommune     0
Montøren var NTE  men de leide også inn andre da de ikke hadde kapasitet. Jeg tror fortsatt at dette ikke var gråimport  (og Coop går trolig ikke konkurs).

Det er jo ikke noe værre enn å spørre de som tilbyr disse billig om hvem som er importør.
  (trådstarter)
   #9
 19     1
Jaja, nok om det. Takker så mye for innspill  :)

Jeg er fremdeles ikke noe særlig nærmere noe svar på mitt opprinnelig spørsmål  :-\
   #10
 61     1

Begge skryter med energiklasse A+++. Samsung har i tillegg oppgitt energiklassen for forskjellige klimasoner og for nordiske forhold ligger den da på A+. Jeg har trålet nettet og kan ikke finne ut hvilken klimasone HARA har A+++, men jeg mistenker at de kun oppgir den beste energimerkingen.


Hjertesukk:
Jeg har sett litt på det med energimerkingen. Nå husker jeg ikke datoene helt nøyaktig, men det er et krav til energimerking relevant for vår klimasone (hjelmet i økedesigndirektivet - direktivet som sier at alt skal ha energimerke på seg).
Bortsett fra Samsung (tydeligvis) har jeg ikke funnet energimerke (og SCOP) for vår klimasone på noen leverandørers hjemmeside. Jeg har forespurt dette fra flere leverandører, men de trekker egentlig på skuldrene og bryr seg fint lite. Samtidig som flere av dem påpeker at energimerket relaterer til en klimasone lenger sør i Europa som er mindre relevant for Norge. Helt korrekt selvsagt, men da bør de for F*** oppgi energimerke for vår klimasone (referanseby der er Helsinki hvis ikke jeg husker feil), slik at vi kan velge på riktig grunnlag (Miba kan f.eks. føle seg truffet hvis de leser dette).
Hjertesukk slutt.


Tror Samsungen er et bra kjøp. Flere leverandører har varmepumper i kategorien med energiklasse A+++ og SCOP rundt eller over 5. I farten kommer jeg på LG, Panasonic, Toshiba, Daikin, og nå Samsung. De har alle så høy SCOP at det ikke nødvendigvis er den virkelig store forskjellen i energiforbruk, så jeg ville prøvd å få tilbud på alle og derette vurdere pris mot støy, funksjoner osv.

Lykke til med valget! Smile