3,078    7    0  

Forhåndsoppvarming av vv og vbv med varme fra luft/luft agregat

ask
 7     Askøy     0
Har flyttet inn i et hus hvor det er montert vannbåren varme samt innstallert utedel til en luft/luft varmegjenvinningsenhet pluss rør for varmevæske/gass fra denne, men disse er ikke tilkoblet.

Har blitt fortalt at systemet ikke er innstallert ferdig fordi at vv tank står for lavt da det var tenkt av varmevæske/gass skulle kobles via vv bereder og deretter videre til bereder for vannbåren varme. Begge tankene står på gulv men top av vv bereder er 50cm lavere enn topp av vbv tank. Er blitt fortalt at den varme gassen kondenseres og at væsken må renne inn i neste tank for der å ta ut rest varmen.

Hva er lurt rent økonomisk å gjøre? Koble som opprinnelig planlagt noe som medfører mere rørlegger arbeid (vv bereder må løftes fra golvet dvs alle rør må endres) eller koble varmevæske/gass kunn til vbv tank eller kunn til vv bereder? Huset er meget godt isolert og vi har også tilgang på gratis ved (men kun et ildsted, foreløpig). Det er 6 faste beboere og høyt forbruk av varmt vann.


   #1
 97     0
Høres ut som samme system jeg har.
Der veksler gassen direkte mot vann inne begge tankene. Det er også riktig at bereder for vv må stå ca 50 cm høyere for at det skal bli fall dersom gassen kondenserer i vv bereder. Dette skjer vel kunn ved mye forbruk av varmtvann. Utenom dette kondenserer mesteparten i tank nr 2.
Høres ut som en feil oppsett av den som har satt dette på plass. (Rørlegger eller tidligere eier)

Jeg ville absolutt fullført hele installasjonen siden du har høyt forbeuk av vv.
Tror ikke du kan koble den kun mot vv bereder, da vil du ikke få høy nok temp i den (pga kondenseringsgrensen) og må ta å kjøre med el kolbe for å heve den over legionellagrensa med gjevne intervaller.
Du kan kjøre den kun mot tank nr 2 fordi der er temperaturen laver og gassen får kondensert. Men da utytter du kun en liten del av kapasiteten til systemet mener nå jeg. Jeg har nesten aldri el kolbene inne og tempen i begge tankene er der de skal være, dvs at VP gjør jobben.

Forøvrig er vel nesten alle utedeler til luft/vann annlegg ombygde luft/luft pumper.
Du kan jo finne ut hvem som er leverandøren og høre med de hva de anbefaler. 
ask
  (trådstarter)
   #2
 7     Askøy     0
Takk for svar.

Leverandøren sa det samme som du, men ville gjerne ha et svar fra en "kunde" i tillegg.

Glemte foresten å forklare at matevannet for vv bereder blir forhåndsoppvarmet i tank for vbv, men det er vel det vanligste.

Både vv bereder og vbv tank har el elementer.

Tenkte at det kansje var slik at hvis varmgassen fra varmepumpen blir kjølt ned gjennom 2 beholdere så vil den ha lavere retur temp tilbake til luft/luft elementet og derfor må varmepumpen jobbe mer og trekke mere strøm, noe som vil oppveie besparelsen på strøm til en av de 2 beholderne hvis dette kobles i serie kontra å kun koble opp mot en av dem.

Hva med vedlikehold eller break-down? Når alle 3 enhetene varme pumpe, vv bereder og vbv tank er koblet sammen så må alt ut av service hvis en enhet ryker. Er det noe å tenke på eller har alle disse enhetene +20års levetid?
   #3
 97     0
Jeg vil tro at det noe av poenget med dette systemet å ha to tanker å bli kvitt varmen i gassen i. Gasstemperaturen inn er jo på min mellom 80 og 90 grader. Denne temperaturen bør vel nesten halveres før den går tilbake til utedelen for ikke å slite ut VP med for høy returmedie. VP bruker faktisk mer strøm og virkningsgraden faller dersom mediet tilbake har for høy temp. Levetiden på varmepumpen blir også redusert pga varmgang.

Dersom noe ryker i systemet så er det nok selve VP eller el kolbene som er tidligst ute. Tankene i seg selv holder jo lenge, normalt sett, 20 - 25 år ++
Selve VP har vel en levetid på 10 -15 år++ avhengig av drift. Vet at mange kompressorprodusenter ikke oppererer med garantier på antal år, men antal start og stop. Dvs at det er start og stopp som sliter på en kompressor og ikke så mye selve driften.
Mye kan forebygges med gjevnlig kontroll av deg på VP, skjekke at avriming fungerer (dvs at det ikke bygger seg is på selve radiatoren på VP), Passe på at den ikke tetter seg med løv og diverse rusk og rask osv. Dette burde stå i en driftsmanual eller du bør få vite det av leverandør.
hmk
   #4
 311     0
Det er temperaturen ut av kompressoren som er det avgjørende for levetid/slitasje.
det er selvfølgelig bra med lav temp tilbake, men avgitt varme må taes opp av uteluften + tilført effekt kompessor.
kvitter du deg med mye varme og får lav retur vil det kunne resultere i synkende utgående temp. da må elementene hjelpe til.

el,kolben vil nok overleve vp med go margin Wink
   #5
 97     0
Det er nok helt korrekt. :)
Tror den nedre grensen på min lavtemptank er rundt 30 grader et sted. Er den lavere enn det vil ikke VV berederen bli varm nok over tid og elementene slår inn.
ask
  (trådstarter)
   #6
 7     Askøy     0
Takker igjen for gode svar.

Da er det klart at jeg går for løsningen med å ha oppvarming fra VP i serie først inn i vv bereder og deretter retur fra denne inn i vbv tank.

Vet dere om det er leverandør av VP eller rørlegger (eller er det en og samme person) som kobler opp rørene fra VP utedel til hhv vv bereder og derfra til vbv tank og videre til retur til VP, og hva med påfylling av varmemediet til VP systemet, hvem gjør dette? Må ihvertfall ha rørlegger for å koble om når vv bereder skal heves. Hadde vært greit hvis samme person kunne gjort alt dette.

Jeg har også en seksjon i vbv systemet hvor rørene er lagt i gulv men ikke koblet til manifoldene. Er det noe en hvilken som helst rørlegger gjør eller må jeg ha leverandøren for vbv til å gjøre dette? Når denne seksjonen er koblet opp, må man etterfylle med vann/glykolblanding eller bruker man bare vann? Er det en metode for å lekkasjeteste den siste seksjonen før man setter vanntrykk på?

Systemet mangler styring til de enkelte seksjonene, dvs det er reguleringsventiler på vannet ut fra den ene manifolden til hver enkelt seksjon, men det er ingen ledninger til disse ventilene, så jeg regner med at det kun er manuell styring. Det blir jo litt tungvindt. Har hørt at det finnes styring med fjernkontroll av hver enkel seksjon. Hvis jeg vil ha dette, må jeg da bytte ventilene eller er ventilregulator noe man kan sette på? Hva slags spenning er det som styrer slike ventiler? Må jeg ha elektrikker?
   #7
 97     0
På midt anlegg var det to forskjellige som jobbet med henholdsvis VP og vann. Hør med leverandør om de kobler gass rørene (de bør de kunne) De har sansynligvis en rørlegger eller en de sammarbeider med til å koble om det vanntekniske når du flytter tanken.
Rent vann er det mest vanlige i gulvvarmesystemer i bolighus.
Utlufting og trykktest/lekasjetest gjør vel rørlegger.
Å feste gulvvarmerørene til manifolden kan du gjøre selv eller rørlegger gjør det. Dette er fort gjort.
De manuelle skrukorkene på manifolden byttes med aktuatorer (24V er vel mest brukt) Kjøper du et trådløst system kan du gjøre dette selv, et kablet system bør nok en elektrikker ta tror jeg. Videre må du ha en Master som aktuatorene kobles til. Denne masteren tar imot signaler fra termostatene og åpner og stenger aktuatorene etter behov. Masteren kobles i stikkontakt og har en transformator som regulerer spenningen til aktuatorene.
Det er en jungel av forskjellige styresystem, hør med rørlegger eller andre på forumet her for anbefalinger og erfaringer.
Jeg har Danfoss CF2 trådløst og det fungerer bra, men det er dyrt. Har også fjernkontroll, men bruker den nesten aldri.