635    17    0  

Høyde fra platting varmepumpe

 37     0
Hei,

Jeg har en Panasonic varmepumpe.
For et par år siden bygde vi platting, og da måtte vi ta av beina på varmepumpa for at den skulle kunne stå på plattingen.

Det som har skjedd nå er at det bygger seg opp mye is foran varmepumpa. Dog så har jeg ikke bygget noe hus enda til den.

Spørsmål:

1) Må jeg ha den 30cm opp fra platting som beina kan gi? Eller hjelper det å bygge hus ifht isoppbygging?
2) Om jeg må ha den 30cm opp så må det komme noen å gjøre om på rørene da de må kuttes endel. Klarer ikke å bygge den opp slik den står nå. Hvem er det som kan gjøre dette?

Kristian

   #1
 1 918     Sørlandet     0
Jeg lagde ei renne av plater som jeg fuget så de ble nesten vanntette. Etterhvert bygde isen seg opp i denne også men da er det bare å ta den ut på plenen og ett par slag med hammeren så er den ren igjen. Betydelig lettere enn å fjerne is fra plattingen.

Undersøkte også muligheten for å legge ei varmematte under pumpa. Dette ble frarådet pga stigende fuktig varmluft kunne ødelegge ytterdelen.
TSt
   #2
 7 526     0
Det er veldig forskjellig med hvor mye is som danner seg under varemepumper. Om det er lokale forhold eller om det er forskjellige fabrikat vet jeg ikke. Jeg har 4 Mitsubishi pumper som jeg følger opp og der ser jeg nesten ikke noe is under. Nabo har en balje under hos seg og blir tømt mange ganger i løpet av vinteren. Plenen utenfor ser ut som et månelandskap med alle isklumpene noen år. Har også en annen som har Panasonic som TS og der må en hogge bort is med øks i flere omganger. Men som sagt om det er lokale værforhold eller om det er at noen pumper kjøres på maks hele tiden eller hva forskjellene kommer av vet jeg ikke.

Det må definitivt være avstand ned på noe på undersiden av pumpen. Kan høre ut som om TS har fått hevet gulvet opp rett under. Skal en kutte rør så må en demontere og montere pumpen og det blir dyrt. en kan bare ha rør på baksiden av pumpen mener jeg. Bøye i forsiktige bøyer f.eks. med radius som en CD plate. Så får du brukt opp rør.
  (trådstarter)
   #3
 37     0
Det må definitivt være avstand ned på noe på undersiden av pumpen. Kan høre ut som om TS har fått hevet gulvet opp rett under. Skal en kutte rør så må en demontere og montere pumpen og det blir dyrt. en kan bare ha rør på baksiden av pumpen mener jeg. Bøye i forsiktige bøyer f.eks. med radius som en CD plate. Så får du brukt opp rør.


Jeg liker tanken din med å bøye det, men da må jeg skru av på ytterdelen. Vet lite om hvordan dette fungerer, hadde kun eksamen om hvordan varmepumpe fungerer på videregående (fikk forøvrig karakter 5). Er det bare å skru av, bøye og skru på. Alt med forsiktighet? Jeg tenker på ifht gassene som transporteres i rørene. Unngå lekkasje av dette.

Men det er absolutt en god løsning som jeg er villig til å prøve Smile
zyp
   #4
 453     0
All form for avkobling av rør vil minimum bety at gassen i rørene lekker ut og erstattes av luft. Dette innebærer at anlegget i alle fall må vakuumeres pånytt. Jeg er litt usikker på dagens krav, men jeg mistenker at de også krever at systemet tappes ned før åpning for å unngå utslipp.
TSt
   #5
 7 526     0
Nei må absolutt ikke skru av noe slik som zyp også sier. Det er nettopp derfor du må bruk opp rør f.eks. på baksiden.
  (trådstarter)
   #6
 37     0
Hmm .. hvordan skal jeg klare å bruke opp rør uten å demontere?
Mulig jeg misforstår dere altså!


Høyde fra platting varmepumpe - 2019-02-27 17.42.27.jpg - Knaf
HSt
   #7
 25 782     Lillestrøm kommune     0
Her var det ikke mye fleksible rør, kanskje kan de bøyes litt

Er enheten mange år gammel så er det ikke lønnsomt å få en montør til å tømme den for gass og koble om og fylle igjen heller.

Har eldre Panasonic selv og har blikk kant som beskrevet over her, men har brukt pigghakke i vinter og hogd bort masse is som bygger seg opp under og utover foran enheten.

TSt
   #8
 7 526     0
Det er kobber rørene du må ordne litt med. Lage noe  svinger. Hvor kommer rørene fra ? kan du flytte den litt horisontalt også ?  Jeg hadde motsatt behov, trengte rør  pga etterisolering så vegg be tykkere så gjorde om et 90 graders bend til 2 x ca 45 og lot røret kutte litt av svingen. Lønner seg skjelden å investere masse i en gammel pumpe.

Alternativt må det lages hull i terassedekket  slik at montasjen blir som før. Men vanskelig hvis det bygget seg opp is da også siden du da ikke kommer til. 
  (trådstarter)
   #9
 37     0
Varmepumpa er fra sent 2016, så ikke veldig gammel.

Her ser du hvordan det er montert, samt isen jeg har hakket vekk som var rundt. De gikk opp rett under vifta på det værste.

Høyde fra platting varmepumpe - 2019-02-28 21.40.38.jpg - Knaf
TSt
   #10
 7 526     0
Men du må betale for både demontering og montering for å kutte av røret.

Her kan rør enten gå litt bak pumpen i en bue bøy inne ved veggen og lag en krum bue som går tilbake til hvor røret er i dag. Eller du bøyer røret litt nedover ved pumpen og lager en liten U. Pass på ikke skarp radius og ikke bøy helt inn til koblingen. Du kan slå av pumpen og løsne festene slik at du flytter den litt samtidig som du lager bøyene. Alternativt flytter du den litt nærmere kranen og tar av en del av kanalen og skjøter det på den horisontale delen oppe. Da bruker du opp røret der slik at den må komme høyere opp på veggen. Men dette blir aldri helt noe stort sjakktrekk av en montering med tett (?) gulv under. Burde nok tatt opp hull under og heller laget en sokkel rundt hullet slik at noe ikke triller ned i dette. Men denne løsningen forutsetter at det er luft under terrassen i dag.