5,708    5    0  

Isolering av Mitsubishi Kirigamine 6,3 samt myter og bruk av varmepumper

 304     0

Heisan.
har en Mitsu som nå snart er 2 år som fungerer veldig greit. På 23 grader kjører den ut varmluft på 38-45 grader avhengig av om jeg bruker trinn 2-4. Så jeg tror den er ganske normal. Holder brukbar varme(22grader) på mitt 100m2 hus fra 70 tallet.
Jeg lurer likevel på endel rundt denne pumpen og generelt om varmepumper, for ser folk som ofte bruker dem veldig rart. Håper noen kloke hoder kan hjelpe meg med svar.

1. Jeg ser mange på forumet isolerer rør og selve pumpen ytterligere. Spessielt da de rimelige modellene. Er det noen som kjenenr til om denne Mitsu pumpen kan trenge en isolering, og eventuelt har bilder?

Jeg ser idag mange som bruker varmepumpen nesten som en varmeovn. De setter tempraturen høyt, men beholder viften lavt.

2.  Stemmer det at ved å sette tempraturen på pumpen høyt vil føre til rimdannelse på pumpen? Og at dette fører til at pumpen "reverserer" og henter varm luft for å tine pumpen før den starter på nytt? Og at dette problemet forsvinner ved å øke viften?

3.  Vil pumpen bruke mer strøm når tempraturen settes høyere, uavhengig av viftehastighet? Og at restvarmen viftene ikke kan ta ut da blir tapt varme?

4. Slitens varme kondensatoren fortere ved høyere tempratusetting?

Sist men ikke minst ønsker jeg å forstå hvordan varmepumpen fungerer effektivt. Håper dermed folk kan rette på min forståelse ved behov:
Ytterdelen av varmepumpen inneholder en kondensator som varmer opp gassen og som føres inn i ribben til innedelen. På veien dit kan det være tempraturfall på gassen hvis rør og eller kondensator ikke er isolert godt nok. Ribben får ut varmen til rommet ved hjelp av viften. Jo høyere viftehastighet jo raskere kald blir ribben og kondensatoren leverer jevn varme selv på lavere innstilt tempratur, da tempraturføleren merker dette. Hvis viften er satt lavt så vil ikke ribben bli kvitt varmen, som gjør at temp sensoren viser høyere varme en det som er i rommet, og viften slår seg av. Ved dermed å sette opp tempraturen og ikke øke viften så lures varmepumpen til å levere mer varme og kondensatoren slites mer. Men resultatet av økt varme som ikke kommer bort fra ribben er at gassen tilbake til ute delen blir for varm, som igjen fører til oftere kondens og at pumpen må bruke av innevarmen for å tine pumpen.
Totalt sett at viftehastigheten er viktigere en tempraturinstilling for varmepumpen. For en høyere hastighet på innedelen som bruker lite strøm, vil medføre mindre slitasje og høyere effekt og totalt sett lavere forbruk på varmepumpen da lavere tempratur kan benyttes selv om vi får mer varme og benytter mer av varmen som ellers hadde gått tapt ved lav vifte.



nik
   #1
 633     0
Har igrunn satt min lit til at ved å sette vifta på innedelen i auto-modus ordner automatikken resten?
Vifta jager mer når det er kalt ute, og går veldig sakte når huset blir fyrt med ved.
Dette tyder jo på at auto-modus fungerer.

Men om dette er det mest økonomiske vites ikke!  Wink
   #2
 3,258     Akershus     0

Har igrunn satt min lit til at ved å sette vifta på innedelen i auto-modus ordner automatikken resten?
Vifta jager mer når det er kalt ute, og går veldig sakte når huset blir fyrt med ved.
Dette tyder jo på at auto-modus fungerer.

Men om dette er det mest økonomiske vites ikke!  ;)


Auto skal jo ikke brukes fordi den da vil kjøre ac hvis det blir for varmt, som når du feks fyrer med ved.
Signatur
   #3
 6,009     Finnmark     0


Har igrunn satt min lit til at ved å sette vifta på innedelen i auto-modus ordner automatikken resten?
Vifta jager mer når det er kalt ute, og går veldig sakte når huset blir fyrt med ved.
Dette tyder jo på at auto-modus fungerer.

Men om dette er det mest økonomiske vites ikke!  ;)


Auto skal jo ikke brukes fordi den da vil kjøre ac hvis det blir for varmt, som når du feks fyrer med ved.


Det er 2 forskjellige auto modus:
1 Funksjonen av VP  (heat, cool,dry)
2 Auto på vifte hastigheten....

Vi kjører VP på Heat og noen ganger vifte på Auto(men normalt er vifte på 2 eller max)
Signatur
   #4
 344     Huset mitt     0
-jeg opplever at auto på vivfta ikke klarer å sirkulere stua godt nok. Enden av stua blir kald, men på 2 eller 3 så går det greit. Retningen på luftstrømmen blir heller ikke optimal med Auto.
   #5
 2,326     Trondheim     0
Maraxion.
Du spør om mye. Jeg vill på ingen måte fornærme deg, men ut av spørsmålene forstår jeg at du ikke har mer innsikt enn "mannen i gata" på hva en varmepumpe er, men at du er mer viderekommende, du refekterer og det er et godt utgangspunkt for til sist å forstå hva det er som skjer og ikke skjer.
Siden du spør om så mye, vet jeg ikke helt hvor det kan vøre smartest å svare. Kan kanskje starte med det praktiske først, bruken/innstilling.

Som finmarkinen sier, det er to Auto. Den ene er for om pumpen automatisk skal velge å varme eller kjøle for å holde temperatur. På vinteren skal vi varme, så la den stå på HEAT. Da unngår du at den gå over på kjøling om du fyrte ved eller annet som hold varmen i huset.
Så til viften i innedelen. Energiøkonimisk lønner det seg å ha den til å gå så høyt som mulig for å ta ut mest mulig energi fra kjølemediet som kondenserer i innedel. Man oppnår da så høy underkjøling som mulig. For hver grad man kan få ned kjølemedied, oppnås 2-3% bedre COP. Deform en varmepumpe som kjøers på quiet mode eller likenede drar mer strlm enn om den fikk blåst ordentlig. Å forstå hvorfor det er slik krever å forstå hva som skjer i prosessen med kjlpemediet, og det ser man eksempelvi på tykk/entapi diagrammet kjølemediet. Et vektall på eksemplevis fagskole eller ingeniørhøskole i teknisk varmelære gir den slik kunnskap.
Så til spørsmålene:
1. Mitsupumpene trenger ikke mer isolering, men sjekk gjerne rørføringen ut av pumpen om den er isolerert. Men det er sikkert noe å hente, en laaangt fra det man får fra kinapumper uten isolering
2. Ja og nei. Det er effektuttaket på pumpen som bestemmer om der rimer på. Har man satt høy temp og dermed har det grisevarmt inne så må pumpen hente mer energi, dermet iser det mer på.
3. Ja, for du får det varmere inne og derav har økt varmetap på boligen som pumpen så må levere. Økt behov git økt forbruk også. Varmen blir ikke tap dersom det er isolert, det er at man kjører prosessen på andre temperaturdifferanser gjør at virkningsgraden (COP) er svakere om man kjører varmere (Må ha det varmt rundt inndelen fordi den har lav luftgjennomstrøming, og blir mer som en "panelovn")
4. Nei







Signatur