219    3    0  

Kjøling i hjemmekino - utfordringer med bruk av LL-varmepumpe

 333     Buskerud     0
Jeg har en liten kjølerelatert utfordring jeg søker hjelp til.
 
Jeg skal til å bygge en hjemmekino i kjelleren. Hele rommet ligger under bakkenivå, og to av veggene er yttervegger. Det skal bygges et nytt sett med vegger og tak inne i dette rommet (såkalt rom-i-rom) for maksimal lyddemping. Med opp mot 40cm isolasjon mot omgivelsene vil dette rommet holde godt på varmen, og jeg har innsett at dersom jeg ikke får på plass en løsning for kjøling, vil det fort bli ulevelig der inne. Etter å ha vurdert litt frem og tilbake ser jeg det beste nok vil være å installere en liten luft-luft-varmepumpe. Men det er ikke bare rett frem, og søker derfor råd på noen av de åpenbare utfordringene jeg (så langt) har identifisert (basert på min svært begrensede kunnskap om varmepumper).

 
  • Den eneste måten jeg kan få ført rør ut er via bjelkelaget (se bildet nedenfor). Montering av innedel kan ikke skje før de nye innerveggene og det nye taket er på plass. Gitt at vi her snakker om stive rør mellom innedel og utedel, så ser jeg ikke det som mulig å trekke opp rørene etter at nytt innerskall er bygget. Ergo må rørene på plass før det nye innerskallet bygges. Det bringer meg til første spørsmål: Hvordan er det typiske grensesnittet mellom innedel og utedel? Er det brukt gjengede koblinger eller liknende, som gjør det mulig å installere rørene før noe annet er på plass?

  • For at et ”rom-i-rom” skal fungere optimalt skal det ikke være noen mekaniske forbindelser til ytterskallet. Dette prinsippet brytes når det legges opp stive rør mellom to deler som er mekanisk forankret til hvert sitt skall. Finnes det et fleksibelt alternativ til de stive rørene som typisk benyttes?

  • I AC-modus vil varmepumpen generere en del kondensvann. Normalt sett monteres innedelen slik at dette vannet kan dreneres ut, men hos meg er ikke dette mulig. Er noen kjent med VP-typer som inkluderer en pumpe for å kvitte seg med kondensvann?


 
Hadde satt umåtelig stor pris på om noen kan hjelpe meg å kaste lys på LL-varmepumpens mysterier. Har dessverre ikke noen i nær omgangskrets med LL-VP som jeg kan plukke fra hverandre for å få svar på det jeg lurer på Smile

Kjøling i hjemmekino - utfordringer med bruk av LL-varmepumpe - Hjemmekino.jpg - ttorneby
Signatur

   #1
 15,411     0
Det er relativt tynne og myke rør mellom enhetene. Det benyttes ofte åpnbare kanaler som isolerte rør legges i. Etterisolerte hus der det var varmepumpe og da tok vi forsiktig bort skum i hullet ute i veggen (en fryktelig job når en ikke skal skade ting) og løsnet på rør ute slik at vi fikk litt mere å gå på.  Innedel ble lagt på et lavt stilas inne etter at vi hadde trukket noe rør inn.  Når vi satte tilbake igjen trakk vi forsiktig rør ut igjen og lagde forsiktige bøyer på rør på rett sted så de kom inn i kanalene igjen. Men må være forsiktig siden det er tynne rør. Vi hadde et lite bend ute som vi kunne ta noe fra for å få lengre rør.  Ellers må en senke innerdel eller heve ytterdel for å få langt nok rør.  Må passe på at ved kjøling kommer det vann i drensrøret som en trekker ved siden av.
   #3
 15,411     0
Du kan ikke koble fra noen rør uten at det gjøres rett og med korrekt utstyr. Derfor er det krav om sertifisering til den type arbeider. Koble fra og så til igjen senere vil jo bli som to montasjer.