Hvilken luft luft varmepumpe bør jeg velge ?

  • Daikin Nexura FVXG25K (4,5kW)
  • LG Prestige P09MN (6,6kW varme)
  • Panasonic Flagship HE9NKE (6,5kW varme)
  • Mitsubishi Kirigamine HARA 6,3
  • ingen av disse

GR
   #71
 794     Rogaland     0
Nei, men Forbrukerrådet måler maksstøy. Jeg syns det betyr mer i den modusen en pumpe ligger på til daglig, "vedlikeholdsvarme". Hva nå enn en skal kategorisere det som. Føler det mest relevante ville være enten et snittmål, et mål basert på en gitt luftmengde, eller en medium setting, kontra det Forbrukerrådet måler og det produsentene oppgir (laveste viftehastighet).

Personlig ville jeg ikke gått for en såpass gammel modell nå i dag. Vet ikke når den kom, men testet for fem år siden...

   #72
 8,022     Bærum     0
Støyen i innedelen er proporsjonal med viftehastigheten. Innedelen har store vifter som kan flytte mye luft. For å få mest mulig ut av oppvarmingspotensialet til pumpa bør vifta gå på maks. Dermed er maks støy høyst relevant. Men enhver innedel bråker uansett så mye på maks at du ønsker den laaaangt unna der du sitter og slapper av. Montering i stue er ikke noe vits. Da må den pusle avgårde på viftehastighet 1 og du kan liker gjerne kjøpe en panelovn. For å sette det litt på spissen.
   #73
 61     0

Montering i stue er ikke noe vits. Da må den pusle avgårde på viftehastighet 1 og du kan liker gjerne kjøpe en panelovn. For å sette det litt på spissen.


Det var da voldsomt så spist da!  :P
Jeg vurderer en anskaffelse av VP, og siden trappeløp er midt i huset blir det utrolig upraktisk (nesten håpløst) å få montert en innedel her. Da må den nok monteres i en mindre okkupert del av stuen.

Du vil jo spare energi uansett hvordan du vrir og vender på det. Økonomien vil ikke være like bra på lav viftehastighet (høyere kondenseringstemperatur), men COP er fortsatt mer enn 1, så du vil fremdeles spare energi vs. en panelovn.
Så er også regnestykket for lavere kondenseringstemperatur og viftehastighet ikke helt bent frem. Til slutt kommer man til et krysningspunkt hvor vifteenergien blir markert høyere (pga trykkfall over kondensator) uten at besparelsen i kompressorarbeid er så stor. Da lønner det seg å roe ned viftehastigheten og heller ha litt høyere kondenseringstemperatur.

Når det er sagt: for en standard solgt VP har du garantert rett. Jeg måtte bare kverulere litt  ;D


J
   #74
 8,022     Bærum     0
Lov å kverulere. Poenget mitt var bare at dersom pumpa står og tusler og går på dårlig COP, og en pumpe nå for tiden koster 20k (vs en panelovn til 1k), så kan man jo fyre en del på panelovnen for 19k. I tillegg slipper man alle ulempene L/L-pumper bringer med seg.

Jeg har min L/L-pumpe i gangen og synes det er ille nok. Støyer, og blåser støvet innover i huset. I tillegg blir det veldig varmt i nærheten av pumpa, og kaldere og kaldere dess lenger unna en kommer.

Det eneste som funker er å ha varmekilden i gulvet. Jevn varme, stille varme, og varmen der du trenger den.
   #75
 61     0
Ser den. Meeen varmeoverganskoeffesienten er proporsjonal til lufthastigheten opphøyd i 0.8, mens viftenergien (pga trykkfall) er proporsjonal til lufthastigheten opphøyd i 2.8. Derfor er det ikke nødvendigvis en automatikk i at du får så mye dårligere total COP ved å redusere viftehastighet. I en del tilfeller kan den nok også øke noe ved å redusere viftehastigheten.

Det hadde vært interessant å høre fra en leverandør/produsent ang dette, for jeg tror ikke nødvendigvis at regnestykket endrer seg så markant som du mener.

Argumentene om støy, støv osv er dog fremdeles gyldige. Om bare installasjon av vannbåren varme var billigere og krevde mindre innsats (*drømmer*) ;)


J

   #76
 8,022     Bærum     0
Jeg kan ikke nok om L/L pumper og COP til å uttale meg. Men noe av poenget er uansett at selv om man opprettholder COP ved å kjøre på viftehastighet 1, så produsereres det jo mindre varme - og man varmer opp et mindre areal. Poenget med disse pumpene er jo tildels å varme opp større deler av et hus. Så å investere 20k i en L/L-pumpe som kan produsere 6kw med varme, plassere den i stua og si seg fornøyd når den tusler på viftehastighet 1 og kanskje produserer 1-2kw (?) fremstår som en svært dårlig løsning, selv om COP'en er god?
   #77
 61     0
Tja. I utgangspunktet er dette mer snakk om temperaturforskjeller. I og med at varmeovergangen til luft ikke endrer seg sååå mye ved nedsatt lufthastighet, så må man i prinsippet ha høyere kondenseringstemperatur for å få samme effekt ut av VP. Man skal i utgangspunktet kunne få overført samme effekt ved lavere viftehastighet, men høyere kondenseringstemperatur. Så er spørsmålet hvor mye ekstra kompressoren må jobbe for å øke trykket opp til denne temperaturen. Strømmen til viften vil gå ned, men strømmen til kompressor vil gå opp. Og den vil muligens gå opp mye mer enn strømmen til viften går ned.

Igjen: Det hadde vært interessant med betraktninger fra en leverandør/produsent av VP her, for dette er ikke nødvendigvis så bent frem som man i utgangspunktet tenker.

   #78
 611     Øvre Eiker     0
Når det gjelder lyden er det jo også forskjell på hvor plagsom lyd oppfattes etter frekvenssammensetning. Og forskjellige viftetyper gir forskjellig lydbilde. De fleste l/l varmepumper har propellvifte på utedelen, og radialvifte (er det riktig ord?) på innedelen. Selv om utedelen vanligvis oppgis til en del flere decibel enn innedelen syns jeg det er mye mindre plagsom lyd ved utedelen enn ved innedelen. Så da kommer spørsmålet; må innedelen nødvendigvis lages lang og smal, eller kunne den gis en form som gir plass til 2-3 propellvifter ved siden av hverandre som gir samme luftstrøm, men mindre plagsom lyd?