8,236
20
0
Luft-Luft Varmepume: Utnytte mekanisk avtrekk fra ventilasjon
9,677
Kysten
0
Forrige vinter gjorde jeg et forsøk på min luft til luft varmepumpe.
Det jeg gjorde var å ta en isolert ventilasjonskanal fra ventilasjonsavtrekket og føre avtrekksluften ned bak varmepumpens utedel. Jeg fikk aldri tatt noen målinger på om det hadde noe for seg men magefølelsen min sier at det fikk jeg. Avtrekket fra huset ligger rett over varmepumpen så det var en smal sak å få det til, men konemor var ikke glad i det pga noe tauverk og tape og en synlig kanal på veggen
, kan jo forstå det også når hun sier det på den måten. Så i år har det ikke blitt at jeg har gjort det. Hva tror dere som har rede på varmepumper? Den gikk kanskje noe oftere på avriming, det var det negative. Ventilasjonsanlegget er et avtrekksanlegg med villavent vifte.
Det jeg gjorde var å ta en isolert ventilasjonskanal fra ventilasjonsavtrekket og føre avtrekksluften ned bak varmepumpens utedel. Jeg fikk aldri tatt noen målinger på om det hadde noe for seg men magefølelsen min sier at det fikk jeg. Avtrekket fra huset ligger rett over varmepumpen så det var en smal sak å få det til, men konemor var ikke glad i det pga noe tauverk og tape og en synlig kanal på veggen

Det er gjort studier på dette, og det viser at det er minimalt å spare. En av grunnene er som du selv nevner, at utedelen går oftere i avriming. Avtrekksluften har jo ofte en veldig høy luftfuktighet (avtrekk fra bl.a våtrom). Men, du skal ha for forsøket! ;D
det er klart at med de utetemperaturene vi har hatt i vinter, så sliter en luft/luft varmepumpe.Jeg har selv en General pumpe,og den har faktisk klart seg meget bra.Vi har hatt -24 her hvor jeg bor.
Problemet med avtrekksluft, (som egentlig heter avKAST) er, som navnet tilsier luft som skal "kastes" fordi den er fuktig og ofte forurenset. Det vil da føre til at utedelen oftere må avrimes.
Som tidligere sagt, så er det gjort studier på dette, og de viser at det er minimalt å spare på dette.
Når det er sagt, så er det viktig å gi utedelen best mulige arbeidsvilkår.Så prøv å plassere den mest mulig luntog så den ikke blir utsatt for direkte påvirkning av vind.
Det finnes ferdige "hus"å få kjøpt hos de forskjellige forhandlerene rundt omkring ni landet. Se her:http://www.uninor.no/documents/136.html
Er jo ikke så komplisert å lage selv heller.
Enhver slik innboksing vil jo måtte redusere sirkulasjon og effektiviteten.
Boksene som selges er vel i utganspunktet solgt fordi folk ikke liker utseendet på utedelen og evt. har montert den slik at den henger på utstilling på veggen.
Enkleste må vel være å male utedelen i samme farge som bakgrunnen/veggen? Og er man i gang så kan man jo gi parabolen ett strøk i samme slengen ;)
En form for vindskjerming vil sikkert funke dog, men det blir jo noe annet.
En tett levegg i nærheten av utedelen er jo også ett alternativ,gjerne også ett lite tak over for å beskytte den mot snø.
Jeg jobber i bransjen, er utdannet rørlegger,med varmeanlegg som spesialfelt.Og har solgt varmepumper (for importør) i alle varianter siden tidlig 90.'
Jobber i dag for importør av General Fujitsu ( www.general.no)
(LITT reklame er vel lov? ::) )
( F.eks. Enervent)
Kanskje noen som har denne type ventilasjonsagregat kan prøve med avkastluft ført forbi varmepumpa? For å se om ising ble et mindre problem der.
Nå påstår Ener at de har 90% effektivitet på anlegget, men noe lunk blir det vel igjen. Og f.eks. 300000 liter luft pr. time ført forbi varmepumpen burde kanskje gi litt bedre arbeidsvilkår for en pumpe?
Alternativt, hadde det hatt noe for seg å sette pumpa på loftet, slik at den står varmere, all innluft kommer fra ventilasjonen og blåses ut av veggen. (Det ville kanskje kreve at ventilasjonen må lage kuling i stua for å fore pumpa med nok luft?)
kan du utdype dette?
Det jeg mener med dette, er at man tenker på plasering av utedel i forhold til hvor det pleier å blåse fra der man bor. Er det f.eks ofte vind fra sør eller vest, (i fyringssesongen) så bør man unngå å sette utedelen på sør eller vestvendt vegg. Det blir stadig oftere plassert utedeler under terrasser, og det er en meget godt alternativ, forutsatt at det er relativt åpent under terrassen, så utedelen har tilgangg på nok luft, og får kvittet seg med brukt luft.Her er det også viktig at det ikke blåser rett inn mot utedelen.
Avfuktere bruker strøm, så vinninga går nok (minst) opp i spinninga.
Ideen med å plassere utedelen i kaldloft har vært diskutert i en annen tråd. Konklusjon: Dårlig ide.
Hvis pumpa står på et sted med varmegrader antar jeg at problemet med ising forsvinner. Hvis dette i det hele tatt har noe for seg, må det være et poeng å sette varmepumpa på et sted som holder varmen med minimalt energiforbruk. Den oppvarmingskilden man har "gratis" er avkast fra ventilasjon. Altså, hvis man har varmepumpa i en isolert boks (enten inne på loftet eller utenfor) og denne boksen varmes opp av avkastet fra ventilasjonen burde man jo være godt på vei til å redusere energibehovet til avising? Varmepumpa kan da pumpe luft fra boksen og ut, mens ventilasjonsanlegget fyller på med ny oppvarmet luft.
Dette vil absolutt ikke fungere om ventilasjonsanlegget har høy varmegjennvinningsgrad ved lave temperaturer. Om f.eks avkastlufta holder -18 når utetemperaturen er -20 blir det ikke mye oppvarmingseffekt til boksen. Er det noen som har en pekepinn på hvor kald avkastlufta blir ved lave utetemperaturer?
En annen forutsetning er at luftmengden varmepumpa dytter ut av boksen ikke er så langt unna luftmengden ventilasjonen dytter inn.