931    21    5  

Montere utedel for varmepumpe innomhus

 50     2
Holder på å bygge meg verksted inne på en gammel låve/uthus. Rommet er ca 27 kvadratmeter og det blir isolert på alle kanter. Jeg demonterte en varmepumpe i fra huset som jeg hadde planer om å montere i dette rommet for å holde det på 10-13grader om vinteren. 

Det er langt ut til et sted der utedelen kan stå så jeg lurer litt på å montere utedelen innendørs i låven. Det er ganske luftig og helt åpent mellom vegg/tak samt skyvedøren har bra åpning under. Rommet den blir stående i er på ca 120-130 kvadratmeter. 

Jeg har en teori om at varmepumpen ikke avgir betydelig kjøling til dette store rommet siden den varmer opp et så lite rom. Om den f.eks i snitt bruker 500w oppvarming/timen så er det i underkant av 500w til kjøling i et uisolert stort luftig rom noe som i mitt hode må gi lite utslag. 

Dette er i Bergen hvor vi har generelt milde vintrer.

Jeg har dreneringsrør ikke langt unna, men om ising har lett for å bygge seg opp hjelper kanskje ikke det.

Vil dette fungere dårlig og kjøle ned hele dette rommet eller by på andre problem?

Alternativet mitt er å få kjølemontør til å lage lenger slanger og montere den helt utendørs, men det vil kreve lift og litt kløning for å få det montert siden det er veldig ugunstig tilkomst der den kan monteres ute.

   #1
 3 535     0
Den kjølingen du får er den "ekstravarmen" VPen gir deg. Mater du inn 500 W strøm i varmepumpa og får ut varme tilsvarende 2000 W, hentes 1500 W fra utedelen. Dvs. låven din kjøles ned med 1500 W effekt.

Umiddelbart høres det relativt beskjedent ut for en hel låve. Kanskje merkbart, med neppe så mye at det er noen grunn til å stoppe planene. Det du eventuelt kan spørre om er om kaldlufta fra "ute"-delen kommer seg bort; luft-luft VPer får jo høy virkningsgrad ved å kjøle ned kjempestore luftmengder bare litegranne. Men hvis låven er så luftig at håret ditt blafrer i vinden dersom du står der i en vinterstorm, da er det antagelig greit Smile

Om det kan være andre problemer (kondens?) skal jeg ikke ha sagt noe om.
  (trådstarter)
   #2
 50     0
Ja jeg mente 500w oppvarming (i snitt) så kjøleeffekten blir under 500w i snitt. Nå har jeg bare tatt tallene litt på gefühlen så kan være jeg bommer på varmebehovet. Rommet er jo lite med liten temp heving og det ikke har yttervegger samtidig som det blir godt isolert.

Vinden kan nærmest kjennes innendørs når det blåser godt ja, men helt åpent er det jo ikke..

Ideen er sikkert bare dum, men det frister fælt når alternativet var så vanskelig å få utført.
   #3
 4 190     0
Det er jo noen utfordringer her ja.

Hovedproblemet er at det er vanskelig å estimere hvor dårlig isolert låven er, men la oss gjette et varmetapstall på 5 som er ca 5x av et normalt bolighus.
Da vil 600-750w uttak gi en grad temp forskjell mellom ute og inne.

Vil tippe at energibehovet for det lille rommet ditt er i retning av 27 w/K eller ca 800W ved 30 grader forskjell mellom ute og innetemp.
HSt
   #4
 35 475     Lillestrøm kommune     0
Dette blir århundres tabbe hvis det gjennomføres, nei det er ikke fornuftig. Vi har dette spørsmålet her på BB hvert år, det blir ikke noe smartere av det.

Hos meg er det en isbree av kondens under utedelen, hva er tanker rundt det ?

I annen tråd diskuteres rim i tak på uoppvarmet takflate. En kan legge til mange slike potensielle problemstillinger.
   #5
 4 190     0
Problemet er nok fukt ja, heller enn at låven blir kjølt ned.

Feks kan man tenke seg at låven er halvparten så godt isolert som verkstedet og med 1/4 av arealet vil 8 grader økning inne gi 1 grad kjøling "ute".
  (trådstarter)
   #6
 50     0
Dette blir århundres tabbe hvis det gjennomføres, nei det er ikke fornuftig. Vi har dette spørsmålet her på BB hvert år, det blir ikke noe smartere av det.

Hos meg er det en isbree av kondens under utedelen, hva er tanker rundt det ?

I annen tråd diskuteres rim i tak på uoppvarmet takflate. En kan legge til mange slike potensielle problemstillinger.


Jeg leste det i andre tråder, men der var det nevnt inne i garasje og på kaldloft, men jeg synst det ble litt annerledes.

Den monteres over en gammel silo av betong. Den har 1" drenering i bunn og rommer ca. 22 kubikk vann før den er på gulvnivå. Men det er jo litt klin med denne isen om jeg ikke får ledet den direkte ned i denne selvfølgelig så tanken har streifet meg. Om pumpen også kun belastes med 400-800w så vil det vel også være begrenset hvor mye den iser vel?

Låven er nok langt under halvparten så godt isolert som verkstedet med bølgeblekk på alle kanter. En kan gjerne kjenne trekken her inne når det blåser litt ute Det er også åpent ned i et rom lenger nede som er på 110-120kvm. Takhøyden er også en del høyere enn i verkstedet som kun har 2.4m. Men med selv med tallene dere nevner med 1 grads forskjell så vil det vel neppe føre til mye kondens problem i tak og vegger?

Grunnen til at jeg spør er jo at jeg er litt betenkt med tanken og vet at det ikke er anbefalt, men jeg kan tenke meg at montasjen av pumpen utendørs vil ikke være lønnsom. Skal jeg lage til slik at lift kan komme til, leie lift, leie montør osv så bikker installasjonskost fort opp i 15-20k og om jeg skal varme opp med en årlig strømkost på 17-1800kr og spare tusenlappen årlig så er det ikke god butikk å montere den varmepumpen som allerede er 10 år gammel på veggen igjen. Jeg vet at det sies 1:5 eller noe i innsparing, men reell COP er etter min erfaring ofte dårligere og spesielt her som pumpen er såpass stor i forhold til uttak at den vil få en del start/stopp.
   #7
 1 696     Trondheim     0
Dersom du monterer utedelen i låven, er det da vanskelig eller mye ekstra kost og senere flytte den helt ut?
Dersom det utgjør lite forskjell vs å montere den ut med en gang er det vel bare å forsøke?
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 50     0
Elstrakosten blir egentlig å leie kjølemontør på nytt siden jeg da må vakumere anlegget igjen og kanskje etterfylle litt gass.
   #9
 1 749     Norge     0
Hei. Når det gjelder fukt, vil jo denne utedelen avfukte lufta inne i låven. Luftfuktigheten kondenseres til vann ved avriming. Så det blir tørr og kald luft inne i låven.
Jeg hadde prøvd:)
   #10
 24 040     Akershus     0
Hadde lagt på 10-20cm ekstra med isolasjon på verkstedet og kjørt elektrisk.

Nå sier du ikke hva slags verksted og mengden bruk. Det er forskjell på et mekkeverksted der det viktigste er at en ikke blir kald på beina og at verktøyet ikke fryser fast i fingrene, mot er treskjærerverksted hvor en bruker 4 h hver kveld og må være myk og varm for å få rett swung.
Signatur