#11
 997     0
Jeg hadde varmepumpe luft-luft i mitt forrige hus, og luftkvaliteten var merkbart bedre etter installasjon av varmepumpen. Filtrene er så fine at selv de minst støvpartikler satte seg fast. Det eneste negative jeg har å si om luft-luft varmepumper er at de bråker litt
Signatur

   #12
 160     Øygarden     0

Nå må dere lese skikkelig folkens.
Ingen har sagt noe om støv.
Det er BAKTERIER som er problemet.Alle vet hvordan det lukter i en bil med AC som ikke skifter filteret hyppig nok.
En sur stank brer seg når man setter på vifta. Samme i disse pumpene.

Sitat frå NRK:Inger blir plaget av trekk og kjølig luft fra varmepumpa.

Jan Vilhelm Bakke er overlege i Arbeidstilsynet og spesialist på inneklima. Han er ikke overrasket.

- Dersom pumpa brukes til å varme opp hele huset, må all luft i hele bygningen settes i sirkulasjon. All forurensning alle steder blir dermed virvlet opp. Det er lite sykdom forbundet med varmepumper, men noen av de som har astma og allergi kan reagere sterkere, sier han. Sitat slutt.

Står ingenting om bakteriar i saken til NRK.  Her står det trekk og kjølig luft, og forurensing som vert virvla opp.

Eg er heller ikkje plaga med sur stank hverken i bilen, eller huset. Så lenge anlegget er i orden og skikkelig vedlikeholdt skal ikkje slikt forekomma.

   #13
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0

Nå må dere lese skikkelig folkens.
Ingen har sagt noe om støv.
Det er BAKTERIER som er problemet.Alle vet hvordan det lukter i en bil med AC som ikke skifter filteret hyppig nok.
En sur stank brer seg når man setter på vifta. Samme i disse pumpene.

Mener du å si at det kommer bakterier fra VP-en? Hvor skulle disse komme fra da? Om denne Inger fra Bergen er noenlunde oppegående så bruker de maskinen i rent varmemodus. Bakterier fra maskinen selv kan umulig være et problem da. Kjører de den stadig i kjøling, så kan det rett nok i noen få tilfeller samle seg endel bakterier i anlegget, men dette er ikke et vanlig problem, iallfall ikke her på Vestlandet hvor det temmelig sjeldent er behov for kjøling.
At en L/L-VP virvler opp mer støv enn endel andre oppvarmingskilder er ganske logisk siden de blåser ganske kraftig, selv på lav hastighet på viften.
MEN, støvet er noe man alt har i huset, det kommer ikke fra pumpen selv. Alle pumper har en viss mengde filtre, mange nye har både elektrostatiske filtre sammen med ioniseringsenheter. Elektrostatiske filtre er i stand til å stoppe "alle" partikler, også bakterier, mens ioniseringsenhetene sørger for at partikler blir utladet og faller raskt til bakken.
En annen ting er at siden en VP har lav overflatetemperatur så vil den ikke generere "tørr luft", slik andre oppvarmingskilder med høy overflatetemperatur gjør (som panelovner, vedovner, etc). En VP vil altså ikke "binde" støv med fukt, derved faller støvet raskt ned til bakken.
Vi opplever det veldig godt her i huset: Vi har to L/L-VP-er, og registrerer at ved å bruke disse blir det ganske mye støv som samles i krokene, og oppå møbler og andre kanter. Vi har derimot ikke støv som henger seg på vinduer, vegger, og andre vertikale flater. Støvet er "dødt", og lett å fjerne. Luften føles frisk og fin. I tillegg har vi en gammel parafinovn, som vi tidvis bruker for å få tømt parafintanken så vi kan hive ut skiten. Når vi bruker denne får vi en god og lun varme i huset, men vi blir tørre i huden og tørste av den. Det er også lett å se på fuktighetsmåleren vår. Når vi bruker kun VP så ligger den relative fuktigheten på komfortnivå, 45-65%, og luften føles behagelig. Bruker vi parafinovnen detter fuktigheten temmelig umiddelbart ned til 30-40%, og fruen drar frem fuktighetskremene. Vi ser det også på vinduer og andre vertikale flater at det ligger mer støv der, og ikke fullt så mye på gulvet. Og ikke minst så føler vi ganske ofte behov for å lufte, noe vi sjeldent gjør når vi bruker VPene. Vi har pr idag ingen mekanisk avtrekk, men bor i et eldre hus med godt med lufteventiler/spalter.

Jeg er ikke i tvil om hva vi foretrekker. VP-ene gir overhodet ingen kald trekk, men sprer varmen fint til omtrent alle rom, og støvet; ja det støvsuger vi bort. Oppvarmingskostnadene våre er kraftig redusert, vi kjører (midlertidig, til elektrikeren har lagt opp ny kurs) begge VP-ene på en 10A kurs, og varmer opp 157 kvm uisolert hus til behagelige 20-22 grader.

Jeg har hørt fra enkelte andre som også beklager seg over alt støvet når de bruker L/L VP. Felles for de alle er at de har et hus med mye porøse overflater, tykke tepper, og masse kriker og kroker hvor støvet ligger. Folk som har "moderne" hus med hovedsakelig glatte flater har jeg aldri hørt beklage seg over inneklimaet etter at de har fått inn en L/L VP.

Hele artikkelen hos NRK bærer preg av mangel på kunnskap, både hos forbrukeren og reporteren. En ganske pinlig sak fra NRK spør du meg. På toppen av det hele er artikkelen illustrert med et bilde fra noe som ikke har en dritt med L/L VP-er å gjøre.
Signatur
   #14
 1,292     Ålesund     0
Er større tjangs for at det er den tørre luften i huset hun hoster av.. En varmepumpe blåser ikke så mye at det skal være noe problem nei, men luften blir tørrere. Konen til sjefen min har dårlige lunger, og hun begynner å hoste når de bruker varmepumpen, men det er pga at luften blir så tørr...
  (trådstarter)
   #15
 280     0

Konen til sjefen min har dårlige lunger, og hun begynner å hoste når de bruker varmepumpen, men det er pga at luften blir så tørr...


En varmepumpe tørker ikke ut luften, i alle fall ikke når den brukes til varme. I AC modus derimot vil den også avfukte.
  (trådstarter)
   #17
 280     0

Helt i orden :-)  Vedfyring derimot gir tørrere inneklima. Dette fordi det skaper trekk inn igjennom ventiler og kald uteluft er tørr.

   #18
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0

Det er en ting som gir tørr inneluft, men også andre varmekilder som har høy overflatetemperatur (som ikke nødvendigvis trekker luft ut av huset, som f.eks tradisjonelle panelovner) vil gjøre luften tørr. Dvs, det som egentlig skjer er at fukten "bindes opp i" støvet, slik at en ordinær relativ fuktighetsmåler vil vise at luften er tørr, og luften føles tørr, selv om det _egentlig_ er fuktig nok, bare at vi ikke klarer å nyttiggjøre oss dette.
Dette skjer ikke med varmekilder med lav temperatur, som f.eks vannbåren varme, VPer i ymse format, etc.
Signatur
   #19
 22,342     Akershus     0

All luft fom varmes opp vil få lavere relativ fuktighet, hvis ikke fuktighet tilsettes.

Her er vp ikke noe unntak. Panelovner og andre varmekilder med høy overflate temperatur brenner støv i tillegg og det er ikke bra for innemiljø.