403    8    3  

Ny kurs / stikkontakt til utedel

 8     1
Hei 
Har kjøpt varmepumpe fra Obs nå om dagen, venter på de å komme og montere om noen uke.
Der hvor skal den setter / henges opp inne har jeg allerede et 16a stikkontakt.
Jeg driver med oppussinga, og tenkte og bruke den stikkontakt (brukes nesten aldri) og videreføre den gjennom veggen og ute (det er selvfølgelig jordkontakt).
Det som jeg lurte på : 
Kan jeg bruke 1.5 kabel og videreføre fra boksen ute eller må være 2.5??

   #1
 5 697     OSLO     1
1,5 skal aldri brukes på 15 eller 16A til sitkk. det er 2,5 som gjelder da


siden du har såpass lite peiling er det nok best og ikke tukle med dette selv, dette er elektriker mat....

   #3
 19     0
1,5 skal aldri brukes på 15 eller 16A til sitkk. det er 2,5 som gjelder da


siden du har såpass lite peiling er det nok best og ikke tukle med dette selv, dette er elektriker mat....Strengt tatt er alle schuko (opp til og med) 16A, men forankoblet sikring avgjør effekt og tverrsnitt.

Prisforskjellen på 1,5mm2 og 2,5mm2 er forsvinnende liten, og i utgangspunktet ville jeg alltid lagt 2,5mm2 på alle vanlige stikk.

Uansett, er dette elektriker mat ja.
   #5
 24 230     Akershus     0
Ja, det kan tidvis være gunstig med flere kurser, men om det er nødvendig bestemmes jo delvis av effektuttaket og hva huseier aksepterer ved ev utfall av kurs.

Til sammenligning, en gprd i Oslo, sentralvarme. Her er det én -1- kurs på 10 A til lys og stikkontakter i kjøkken, gang, stue og soverom.
I senere tid er kjøkken endret slik at kjøkken har to kurser: 20A til koketopp, 15A til stekeovn, lys, oppvask, kombiskap, vannkoker, mikro og håndverktøy. Har ikke vært noe problem. En kunne dog ønsket egen kurs til kombi/frys for å minimere ulempene ved jordfeil andre steder.
Signatur
HSt
   #6
 35 888     Lillestrøm kommune     0
I eksempel over så legges det jo opp til 2 og 3 ganger uttak på sikring, enten er brukerne veldig flinke til å unngå samtidighet eller så er trolig sikringen delvis ikke virksom.

   #7
 24 230     Akershus     1
Brukeren tenker ikke over bruken. Sikringen er ny. Om den er i orden vites ikke.
Her er mikro, kjøleskap, kjøkkenavtrekk, varmeovn, vannkoker, lys og håndverktøy på felles 10A kurs. Automatsikringen har aldri gått. Dog, ville nok lagt to 15A i dag.

Poenget mitt er at når det i dag snakkes om egen kurs til hver stikkontakt, så er det kanskje å ta i litt vel mye til beste for elektriker og skap-produsent? Som vanlig kan en gylden middelvei være god nok. Det er også en vesensforskjell på nybygging og hva en kan leve med i en rehab.

I nevnte eksempel monteres en varmepumpe, kanskje som erstatning for en panelovn. Effektuttaket blir kanskje redusert, ikke øker.
Signatur

HSt
   #8
 35 888     Lillestrøm kommune     0
Men en overbelaster kraftig

Men til tross for at det hevdes at automatsikringer er raskere enn gamle skrusikringer har jeg vært med på å overbelaste en kurs en hel natt uten at noe skjedde (vi visste ikke om klønete kursfordeling når vi flyttet inn i leilighet i Trondheim, fant det dagen etter)

Med skrusikring så ryker den med vannkoker og micro og den gjør det momentant