214
4
2
Ny varmepumpe, hva skal en velge? Mitsubishi, Fujitsu eller Daikin?
323
0
Så skal bytte en gammel mitsubishi pumpe og fått inn tilbud på nye pumper. Vært godt fornøyd med mitsubishien i alle år, men hva bør en kjøpe nå? Bor havnært i sør så ikke behov for å ta høyde for ekstremtemperaturer.
Tilbud jeg har fått ferdig montert:
Mitsubishi Kaiteki 6600 21.500kr
Daikin Moskus 6700 21.500Kr
Fujitsu General "norgespumpa" 5900 21.600Kr
Fujitsuen er jo svakere, men skal vist ha en bedre kapasitet på lavere temperaturer, men som nevnt det er ikke allverdens her i sør.
Noen erfaringer med disse? En ting er varmen, men viktigste er kanskje heller levetid og kvalitet.
Tilbud jeg har fått ferdig montert:
Mitsubishi Kaiteki 6600 21.500kr
Daikin Moskus 6700 21.500Kr
Fujitsu General "norgespumpa" 5900 21.600Kr
Fujitsuen er jo svakere, men skal vist ha en bedre kapasitet på lavere temperaturer, men som nevnt det er ikke allverdens her i sør.
Noen erfaringer med disse? En ting er varmen, men viktigste er kanskje heller levetid og kvalitet.
Sist jeg sjekket dette var Toshiba og Daikin milevis foran de andre (nesten dobbelt så god effektivitet som konkurrenter), det vanskelige er at ikke alle viser denne informasjonen.
REdigert: Kun Toshiba jeg finner som oppgir dette i klartekst:
https://www.toshibavarmepumper.no/globalassets/inriver/resources/r106558-datablad-energietikett-toshiba-daiseikai-10-ask-35.pdf
Hos meg er det opp til 17 minusgrader på vinteren på det verste, ellers ligger jeg jevnlig mellom 4+ grader til -10 i vintersesong.
Fra det jeg finner er dette noe av den høyeste effektiviteten (3,45 "cop" ved - 15 grader) som finnes per d.d. Igjen, vanskelig å si helt sikkert, siden konkurrentene ikke oppgir denne informasjonen.
Å markedsføre med effektivgrad på 2 ved -25 (Kaiteki) kan sikkert fort tolkes som et tegn på villedende markedsføring, det sier lite om hvor mye strøm den sparer ved mer relevante temperaturer for oss som ikke bor i nord norge.
Du bør heller ikke søke opp "testvinnere", de testene ser bare på oppgitte verdier som gjelder for en annen klimasone enn vår, og fastlår vinnere ute fra det, uten å faktisk teste pumpene.
En pumpe jeg vurderte tidligere, fordi den ble oppgitt som testvinner, var Panasonic, men en titt på tallene fortalte meg at den umulig kunne være testvinner:
Be om eksakte verdier for ditt temperaturområde for å vurdere hvilken pumpe som sparer mest strøm for deg.
Ser det at toshibaen er imponerende, samtidig er jo dette en god del større og dyrere pumpe en de jeg nevnte. De er opp til 6,6kw, men dette er en 7,7kw pumpe som da leverer 5,5kw ved -15. For å sammenligne så leverer Mitsu 7800 5kw ved -15 og mitsu 8700 leverer 6kw ved -15, og den nyere uwanoen på "bare" 7000 leverer 5,3kw ved -15. Så sånn sett er det tydelig at toshibaen leverer god kvalitet.
Men igjen om en bor i så kaldt klima vil jeg si at det viktigste kanskje er å kjøpe ei stor nok pumpe, for selv om det markedsføres med høy cop så er det gjerne med pumpa på max vifte og fullt kjør. De fleste bruker ikke pumpene slik, og da er det å overdimensjonere pumpa ofte smartere for et lavere strømforbruk og bedre inneklima når den jobber roligere og med lavere vifte.
I tillegg koster jo toshibaen kjapt 10.000kr eller 1/3 mer en de jeg nevnte, og det tar endel år å tjene inn
Men nå var jo spørsmålet mer om de jeg nevnte eller pumper i samme størrelse var noe å ha og hva jeg skulle velge
Mange har ulike meninger om merker, men de handler sjeldent om objektiv informasjon. Jeg leste nylig om folk som ikke liker et visst merke på hvitevarer, fordi det var så mange som hadde feil med merket. De glemte derimot å justere for markedsandelen til merket, slik at årsaken til at det var mange feil, var at det merket sto for de fleste produktene på markedet, og prosenten med feil var altså svært lav.
Så jeg står altså på at det er de tallene du bør finne utav for modellene du er tilbudt, og la det avgjøre saken
Klart!
Skulle bare ønske det og fantes tall for levetid og forvent servicekostnad under levetid .
Har 6 pumper stående pr idag, og uten tvil min gamle fd-heat kirigamine 6,3 fra ~2010 som har vært den beste investeringen. Gått nå i 14 år uten feil eller service kostnader. Kun en proff rens på innedel ellers renset selv. Er nok litt derfor jeg heller mot mitsu selv, men er klart merker endrer seg og en kan være heldig eller uheldig med et produkt uavhengig