197    5    0  

Optimal bruk av varmepumpe l/l mtp. Strømforbruk og oppvarming

 5     0
Hei.
Jeg har nettopp kjøpt og fått installert en Toshiba Daiseikai 9s 25 vp og trenger noen tips til hvordan denne best kan brukes for å minimere strømforbruk, men fortsatt få bra effekt ut av den for oppvarming.
Ett paradoks kanskje? Wink

Info:
Utetemp nå om dagen nærmer seg 15 blå.
Har skrudd av gulvarme i håp om at vp erstatter dette, og fyrer i tillegg litt i peis når det er som kaldest. Vp og peis befinner seg i samme rom (60 kvm).

Feks:
Er det anbefalt å slå den helt av på natten eller kjøre den i sparemodus (eco)eller ha en innstilling hele døgnet?
Den bruker vel en del ekstra energi på å varme opp igjen om morgenen hvis den var avslått om natten?

Det er jo en mengde funksjoner så lett å gå seg bort.
Angel

Fint om noen kan dele sine erfaringer.
På forhånd takk.

HSt
   #1
 33 943     Lillestrøm kommune     0
Nå er strømpriser ofte mye lavere på natten så kan du justere så vil det trolig være lønnsomt å dempe varme (redusere setpunkt ikke slå av) når strømpris toppen kommer på morningen

Så nattsenking er trolig ikke lønnsomt det må i så fall gjøres tidlig på natten

Hvis det er gulv termostat på gulvet ville jeg skrudd ned temperaturen der og ikke slått den helt av.

   #2
 238     0
Natt senking lønner seg ikke.

Gjenerelle råd er sett viftehastighet så høy som du orker å høre på. Sett tempratur så lavt som en orker.
Da får du billigt strømregning.

Men ville nok hatt gulvvarmen litt svakt på, for at det ikke skal bli gølvkalt. Mere å spare på å få en smart termostat her som kan regulere seg i forhold til strømpris og effektlast.
   #3
 13     0
Du må spørre deg selv hvilke forhold du har i dette rommet, og hvor mye komfort du vil ha.

Er det et svært godt isolert rom? hvor langt unna pumpen sitter du? Sliter du med kulde langs vinduer etc? Har du grei gjennomtrekk fra ventiler som kan spre varme osv?

Jeg selv har bare 10 cm isolasjon i veggene, og noe dårlig balkongdør. Jeg har også stuevinduene i andre enden av pumpen, ettefulgt av åpent kjøkken hvor jeg har dårligere vinduer enn i stuen ( 3 lags vs 2 lags).

Jeg sparer strøm på å stille viften med retning helt ned til gulvet(på min pumpe er dette allikevel noe vinkel utover), og sette på lav(stillegående) viftehastighet. Dette ettersom det da blir en varmesone like ved pumpen  som termostatten fanger opp, og derfor slår varmen seg av til tider til temperaturen der borte synker igjen. Dette gir en veldig god "sikring" av temperatur i stuen, selv ved 13 minusgrader i natt.Pumpen brukte da 350 watt i timen innstilt på 18 grader, da var det 17-18 grader i oppholdssonen hvor jeg har sofa, rundt 1-1.5 grad lavere langs stuevinduene, og 2-2.5 grader lavere helt bakerst i rommet ved kjøkkenet (husk at innstillingen på pumpen betyr at den ikke tillater det å bli kaldere enn 18 grader ved sensoren, slik at den starter å varme når temperaturen synker til 18 grader i dette tilfellet).
- Med høyere viftehastighet og lignende forhold lå jeg nesten dobbelt i forbruk en tidligere natt.

Pga mine forhold medfører jo det en forskjell i temperatur alt etter hvor i rommet du er, hvis jeg ønsker jevn samme temperatur i hele rommet, vil jeg måtte øke viftehastigheten, samt endre retningen til å være et lite hakk oppover fra gulvet. Dette krever så klart vesentlig mer strøm ettersom pumpen da står på hele tiden nærmest, med mine forhold og tilsvarende minusgrader som du beskriver.

Jeg regner med at en topp isolert bolig vil ha vesentlig jevnere temperatur uten behov for økning av viftehastighet, så kommer vel an på dine detaljer.

   #4
 139     0
Hvis du skal prøve nattsenking så må det være fra litt før du legger deg og ikke så lenge at du ikke rekker å varme opp igjen både luften og vegger/ting i huset. Hvis du ender opp med å bruke mer strøm etter at prisen stiger på morgenen så virker det mot sin hensikt.

Det blir fort mye styr og muligens negativ spareverdi med dagens strømstøtteberegning, om det har noe for seg må man nesten teste ut siden det nok kan variere med hus, klima og prisområde.
TSt
   #5
 12 935     0
For å få ut mest effekt av pumpe så bør en ha en del vifte på. Så en kan vurdere høyere vifte enn en orker når en ikke er tilstede.