535    12    2  

Plassering innerdel i kjeller

 296     1
Plassering innerdel i kjeller - Plassering varmepumpe.PNG - larsemannenJeg ønsker å installere en luft-luft varmepumpe i kjelleren, slik at jeg mulig kan slå av 4 panelovner på hhv. 1 250w watt hver. 

Mitt forslag er å plassere innerdelen markert i gult. Dette gir også best plassering for utedelen. Kjelleren ligger ca 70 % under marknivå. Ved å plassere innerdelen her tenker jeg at varmepumpa kan blåse luft gjennom vaskerommet, gangen, ut i kjellerstua og litt videre innover soverommene.

Går man for f.eks. Daikin gulvmodell og benytter "floor"-funksjonen til kun å blåse ut nede, så tenker jeg effekten ville blitt OK. Jeg har egentlig ikke behov for aircondition, slik at kondensvann ved bruk av gulvmodell ikke blir aktuelt. Ev. kan jeg installere en pumpe som pumper kondensvannet ut.

Hva tenker dere? Eller bør man gå for en vanlig veggmodell og "presse" luften nedover? Hvor for stiger varmluften?

HSt
   #1
 36,576     Lillestrøm kommune     0
Det vil trolig ikke komme varme av betydning inn på disse rommene
  (trådstarter)
   #2
 296     0
Plassering innerdel i kjeller - Varmepumpe 1.etg.PNG - larsemannen

Jeg har en Mitsubishi gulvmodell i 1.etg (markert gult). Her er det god effekt i stua, men avtagende mot gangen og tilstøtende rom. Det står noe varme på panelovner markert med rødt. Da pumpa i kjelleren kunne blåse mer rett frem enn i 1.etg, så trodde jeg kanskje at effekten der ihvertfall ikke ville bli dårligere.

Stua i 1.etg. er på ca 80 kvm. Arealet som er ønsket oppvarmet i kjelleren er mindre enn dette.
HSt
   #3
 36,576     Lillestrøm kommune     0
Luft er ingen god varmeflytter og det et alt for snirklete / smalt til
å få varmen til å flytte seg
   #4
 24,656     Akershus     0
Jeg har varmluft sentralvarme. Ikke noe problem å flytte varme her, men det er en solid vifte og fordelingsrør til hver rom for å få flyt i runddansen: gjennom vifte, rør i gulv til innblåsning under vinduer, retur under dører, kjellertrapp og ny runde.
Flere tråder her med dårlig resultat for selvsirkulering.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 296     0
Jeg ser det er forskjell på avgitt luftmengde (m3/min) på de ulike varmepumpene. Fra ca 10 til 13,7. Mulig de med best effekt bedre klarer å fordele varmlufta i gangen.
HSt
   #6
 36,576     Lillestrøm kommune     0
Det hjelper nok ikke, det er stor forskjell på å presse luft gjennom et røropplegg som Kjell og det å prøve å få luften til å flytte seg selv. Og luft er fortsatt en dårlig varmeflytter selv med Kjell sin kommentar

Hos meg står LL varmepumpe og ser rett inn på en åpen trapp opp i loftsetasjen men varmen finner alikevel ikke veien av betydning
   #7
 2,326     Trondheim     0
Du vil få et varmt vaskerom, og noen kjølige soverom. Den varme luften blåses ut/opp og fortrenger den som er der dels av viften/farten den har, og mest av at det "forrige" varme luften som er fortrengt kjøles ned og er på veg ned til gulvet, for så i finne veien tilbake til innedelen.
En takmontert innedel over døren til vaskerommet som "kastet" luften langs gangen mot soverommene vil gi bedre effekt, men spesielt mye varme får du ikke inn på soverommene. Dog betydelig mere enn gulvmodell i vaskerommet.
Signatur

   #8
 242     1
Kanskje du har tatt et valg med pumpe.
Min anbefaling ville være å plassere den i rommet ved soveroma(rød strek) (hvis målet er å få varme på disse romma).

Det som er viktig for å spre varmeen er å ha mye vifte på innedelen. (full fart er best). Opplever god effekt i kjeller, der står pumpa på max vifte men effekten avtar i andre enden av kjeller, 3 dører bort. Da er tempraturen senket med ca 4 grader.
Plassering innerdel i kjeller - Screenshot_20220908_203127.jpg - larsemannen
  (trådstarter)
   #9
 296     0
Jeg monterte Fujitsu Norgespumpa 6.4 i august på plantegningen markert i gult. I november har temperaturen vært rundt +/- minus 2 til pluss 5. Varmepumpa har vært innstilt på 24°C og viftehastighet 3 av 4. Spjeldet er stilt inn på at det treffer gulvet ca halvveis i gangen. Dette har gitt god effekt i ønskede rom i kjelleren (vaskerom, gang, bad, kjellerstue og soverom), samt opp begge trappegangene. Soverommene lengst borte har temperatur på ca 19-20°C. Ventiler på yttervegg er åpne som normalt.

I kjelleren har vi da ikke trengt å bruke 4 panelovner som tidligere, samt redusert varmekablene på badet. Videre gir varmen opp trappegangen god effekt, slik at de nærmeste rommene i etasjen over også har hatt avslått panelovn. Alle 3 panelovnene i etasjen over som var i brukt tidligere har foreløpig ikke vært nødvendig å slå på.

Forbruket i november er estimert til ca 700kWh lavere enn snittet de siste 8 årene her. For oktober var forbruket ca 300 kWh lavere enn snittet siste 8 årene.

Det kan nevnes at hele loftet er etterisolert med ca 40cm trefiberisolasjon tidligere i år, slik at dette medfører redusert forbruk enn tidligere.
TSt
   #10
 14,497     0
Da er en heldig siden det ikke trengte å få noe særlig effekt. Men en må passe på fuktighet i kjeller siden en trolig ikke har mye avtrekk i kjelleren (med avtrekk på vaskerom ville varmespredning trolig ha stoppet helt)