8,419    13    3  

Størrelse på rør ut

 18     Stjørdal     1
Jeg holder på å bygge hus, eller rettere sagt... snekkerne bygger for meg.  ;D
Vi har kommet så langt at huset isoleres. Jeg har planer om å montere en varmepumpe, men enda ikke funnet den modellen jeg vil ha. Jeg vil gjerne legge røret som skal ut til kompressoren i bjelkelaget før de isolerer og legger på takplater. Siden jeg ikke har funnet riktig varmepumpe enda, så må jeg bare legge røret ferdig. Vet noen om det er like stort rør for alle produsentene, og om det kun er et rør som skal ut?

   #1
 8,022     Bærum     0
Du mener at du vil legge et rør av temmelig stor dimensjon som du kan tre innedelens "stump" bestående av dreneringsslange samt tur/retur i kobber alt pakket inn i rørisolasjon?

Jeg la en bit av hardplastrør fra sentralstøvsuger gjennom veggen da jeg etterisolerte. Den er vel ca 55mm i diameter. Fikk da akkurat tredd innedelens lille "stump" gjennom veggen slik at koblingene kom på utsiden av veggen.
  (trådstarter)
   #2
 18     Stjørdal     0
Jepp. Siden bjelkelaget er åpent nå, så er det ideelt tidspunkt for å legge røret klart.
  (trådstarter)
   #4
 18     Stjørdal     0
Planen er egentlig å plassere den i trappa. Røret hadde jeg tenkt å føre under gulvet på et lite rom som er bak trappen og ut.
   #5
 21,481     Enebolig     0
Innedelen til en varmepumpe har en liten rørstubb på ca 40 cm der rørene må skjøtes på. Rørene er ganske så stive, så koblingen må i praksis utføres på utsiden av veggen og skal være tilgjengelig. Alternativet er å la koblingen komme inni en kanal/skap ol dersom den monteres på innervegg.

Jeg tror planen din er umulig ettersom man normalt trenger magi for å trekke røret til varmepumpen (med kobling) inni et "trekkerør" dersom man har mer enn en svak vinkel på røret.

Å legge rørene til varmepumpen rett i veggen har sånn sett liten misjon ettersom man ikke får trekt de tilbake de ca 40 cm når pumpa er montert. 
CSI
   #6
 584     Hordaland     0
Da må du ha KORT strekk, minimum 4" rør og ikke en 90 men 2 45 graders vinkel etter hverandre. Og sannsynligvis MAX 2 MJUKE bend på "kursen". Selv med slikt opplegg kan det bli vanskelig ved evt. "omtrekking". Så er det spørs hvor tjukk vegg og hvor lang "vei" du har.

Overveiende sannsynlig er dette et "no go"... :-\
  (trådstarter)
   #7
 18     Stjørdal     0
Ser ut som det blir vanskelig ja. Det er kun 2 m fra veggen som jeg tenker å montere pumpen på og ut.  >Sad

   #8
 21,481     Enebolig     0
Da lukter det en vannvittig 90 graders sving, samt at varmepumpemontøren kanskje ikke vil godta løsningen siden koblingen pr definisjon så og si er utilgjengelig.
CSI
   #9
 584     Hordaland     0
Med kun 2 meter - er jeg litt mer optimistisk. Kobberrør for varmepumpe er ikke kabel - men de er ikke stålrør heller. Klarer du at legge opp et 4" rør med mjuke vinkler - uten at måtte føre de igjennom bærende strukturer (du kan ikke f.eks. bore et 4" rør gjennom en 5" stender - så bærer den ikke noe mer end en pinnen på en gammel nytårsrakett) så kan du med så kort avstand greie at "presse" den igjennom. Før du borer og legger - kunne du lage en mal/rigg med reell føring/vinkler for opsettet og prøve om det er mulig at få til. Er ikke så dyrt med 2-3 meter varmepumpekobber. I alle fall MYE rimeligere end at lage et ubrukelig oppsett!
   #10
 577     Auli     0
Kjenner ikke planløsningen din, men har du erfaring med å ha varmepumpe i trappa?
Det har jeg, siden den hang der når vi flyttet inn.
Etter et par kjølige dager med en varmepumpe som gir meg null glede (den varmer opp trappa og gangen oppe, samt gangen nede - ingen oppholdsrom. Til og med kjøkken, som har fri bane foran pumpa og åpent til stue i enden holder seg kjølig.), så skal den flyttes til våren.
Signatur