446    9    0  

Støy utedel varmepumpe mm.

 6     0
Hei!

Bor i et ganske dårlig isolert enderekkehus i Oslo fra 60-tallet på tre etasjer og ca. 180kvm.

Vi benytter kjelleren mye, der vi har tv-stue og bad (vi leier inntil videre ut 2.etg, der hovedbadet er).

Har hatt et par befaringer på varmepumpe, vi ønsker også å varme opp kjelleren, så vi har sett på pumpe med to innedeler. Panasonic gulvmodell i stua og veggmodell i kjelleren. To utedeler er uaktuelt siden det er vanskelig nok å finne plass til en utedel.

Vi har bare funnet ett sted utedelen kan stå, og dette er på en murvegg rett utenfor det som for øyeblikket er vårt soverom i 1.etg. Dette vil bare være soverom i 1-3 år til, til vi slutter å leie ut 2.etg.

Leser mange steder at man må unngå utedel utenfor soverom pga støy, men vi vurderer om vi kan leve med det denne perioden.

Spørsmålet:
I alle spesifikasjoner jeg leser er støy fra utedel oppgitt kun ved maks effekt, mens innedel både min/mid/max. Er det slik at utedelen alltid støyer like mye? På natta tenker jeg jo at vi kun kjører en lavere vedlikeholdstemperatur.

På forhånd takk!

  (trådstarter)
   #1
 6     0
Ingen som kan svare på om utedelen alltid lager like mye lyd?

Leser overalt at utedel ikke bør være i nærheten av soverom, men også at moderne varmepumper lager mye mindre lyd enn gamle, så det er kanskje ikke et kjempeproblem når vi alltid har vinduet lukket?

Legger ved en tegning av planlagt løsning.
Støy utedel varmepumpe mm. - Varmepumpe.png - terjela

   #2
 748     0
Har en 11 år gammel Panasonic (tror jeg det var) som lager noe durelyd, men mest blåselyd. Dette høres godt igjennom friskluftventilen like ved. Jeg ville aldri hatt en varmepumpe i nærheten av soverommet.
   #3
 612     0
Jeg har en ett år gammel Panasonic som er plassert på bakken, ca en meter fra husvegg. Støy på utedel varierer med hvordan den belastes. Jeg er var for lyder når jeg sover, og måtte sove nært utedelen i et par uker mens vi pussa opp. Da måtte jeg skru av VP om natta. Men hvor mye lyder vi «tåler , det er jo forskjellig fra person til person.
  (trådstarter)
   #4
 6     0
Ser på kommentarene at det ihvertfall ikke er problemfritt, og heller noe vi bør unngå.

Det løser seg uansett når vi flytter til andre soverom om 2-3 år, så får jeg vurdere om det er verdt å ha et anlegg som skrus av om natta frem til da eller om vi må investere i flere panelovner.
HSt
   #5
 36,580     Lillestrøm kommune     0
Split modell leverer ofte med mer støyende utedel
  (trådstarter)
   #6
 6     0
Ja, løsningen jeg har sett på ligger på 52dba, mens jeg ser modeller med en innedel er helt ned mot 46-47dba.
   #7
 3,586     0
For innerdelen: Er det helt uaktuelt å unngå hele støyproblemet ved å pusse opp golvene og legge VBV?

Selvfølgelig er det en betydelig dyrere løsning, men om lommeboka tåler det og golvene er nedslitte kan det likevel gi en betydelig kvalitetsheving, som dere på lang sikt vil være glade for. Luft-til-vann VPer fantes knapt for ganske få år siden, men nå er det et antall alternativer på markedet.

Jeg betrakter ikke 46-47 dBA som noe "helt ned til" men heller som "såpass høyt som" Smile

  (trådstarter)
   #8
 6     0
Jeg skrev feil, utedel ned til 46-47. Innedelen er fra 19db i begge løsninger Smile

VBV i gulvene er uaktuelt siden gulv i begge etasjene er betong. Det vil gå for mye ut over takhøyde å bygge opp.

Edit: ser at det ikke nødvendigvis bygger opp så veldig mye, så det kan kanskje være aktuelt. Ser for meg at det blir fryktelig dyrt for to etasjer.
   #9
 3,586     0
Jeg skrev feil, utedel ned til 46-47. Innedelen er fra 19db i begge løsninger Smile

Da er vi på et meget respektabelt nivå. Såpass lavt at selv jeg kunne akseptert det Smile

Du har vel uansett parkett, laminat eller noe annet som ligger over betonggolvet. I 2.etg tar sponplate spaltegolv bare 22 mm + platene - og hvis ikke parketten lå rett på betongen hadde du allerede en del av dette høydetapet uansett.

I kjelleren: Hvis betongen ligger rett på jord, uten særlig isolasjon i golvet, bør du vel bruke EPS spaltegolv. Det bygger i utgangspunktet like mye som sponplate-spaltegolv, koster mer, men gir ekstra isolasjon. Det jeg har sett på krever 15mm parkett (/whatever) hvis du ikke har ekstra avstiving i golvet, så totalt taper du minst 37 mm, fra betong-nivå til tak. (Men også her: en del av dette tapet har du jo uansett.)

Hvis du i kjelleren har dårlig isolasjon i golvet er det vel gjerne golvkaldt, er det ikke? Hvis takhøyden tillater har du jo mulighet for å legge ytterligere EPS under spaltegolvet. Det vil gi deg vesentlig bedre komfort enn et uisolert kjellergolv og varme kun gjennom lufta.

Med golvvarme kan du generelt redusere lufttemperaturen med 3-5 grader for samme komfort. Det kan bety mye på energibudsjettet i et moderat isolert hus. Har du ni eller færre tommeltotter er det ganske kurant å legge spaltegolv selv; det er stort sett materialkostnadene. Ikke helt: Du bør vel ha en som kan sine ting til å gjøre trykktesting og tilkobling av rørene. Selvsagt er det ikke gratis, men det behøver ikke koste både skjorta og buksa.