#11
 21,481     Enebolig     0
Jeg er ikke enig. Da skal det utjevnes pga potensialforskjell. Dermed kobler man heller bare til jordet kontakt.

   #12
 967     Stavangerområdet     0
Jording legges ikke til på grunn av et funksjonelt behov, det er et rent sikkerhetsmessig tiltak. For installasjoner som står ute, er det veldig viktig å ikke trikse/jukse/glemme jording.

Hvis så dette med krypstrømmer i motoren (?!!!) er et problem, vil en langt bedre og sikrere måte være å installere en skilletrafo som isolerer 230V, men ikke jord. Stort, dyrt, men fjerner problemet.
   #13
 3     Åseral     0
Du kan jo for søren meg ikke slå ned jordspyd i hytt og pine... Det er krav om ei hovedjording i et el-anlegg og ei jorda kontakt er koblet til denne... Varmepumper SKAL ha jording... Ingen vits i å gi tips på ting man ikke har peiling på...  ;D
   #14
 275     Kråkstad     0
Min står med jordspyd -  og det blir den også siden lagrene i en bekjents pumpe tok kvelden på grunn av krypstrøm  Wink
Han fikk besøk av everket som lette etter jordfeilen - men da var det forsent - lagrene tok kvelden rett etterpå (overledning i induksjonstoppen).

Ved inspeksjon av det elektriske anlegget hos meg ifjor høst ble det opplyst om at pumpen hadde eget jordspyd og det ble ingen bemerkning grunnet dette.

Jeg jobber mye med computere på fritiden - og ved tre anledninger vet vi at krypstrøm har tatt knekken på strømforsyninger. Kundene fikk sjekket anlegget sitt etter at vi forela dem mistanken vår. Dette var ærlige kunder - det endte med at de måtte betale for ny strømforsyning selv - vi har hatt mistanke flere ganger....
Signatur
   #15
 22,342     Akershus     0
NilsG: Dette må du forklare grundig for det du skriver om her er nytt for meg. (Og potensielt farlig.)
   #16
 369     I et hus     0
Hmmm, av og til blir man satt ut av paranoiaen til folk. ALT kan gå galt og er farlig...
   #17
 22,342     Akershus     0
Alt kan gå galt og er farlig.

Det å ha slike separate uutjevnete jordinger er uheldig (farlig) hvis det skulle bli jordfeil fordi overflaten på varmepumpen vil få annet potensiale enn det som jordet via husets jording.

   #18
 967     Stavangerområdet     1

Jeg jobber mye med computere på fritiden - og ved tre anledninger vet vi at krypstrøm har tatt knekken på strømforsyninger. Kundene fikk sjekket anlegget sitt etter at vi forela dem mistanken vår. Dette var ærlige kunder - det endte med at de måtte betale for ny strømforsyning selv - vi har hatt mistanke flere ganger....


Jeg jobber også med slikt, bare at jeg lager elektronikk-innmaten i strømforsyninger og annet som kobles til 230V. Men det er en veldig forskjellig problemstilling mellom en elektronisk strømforsyning og en motor. En strømforsyning jobber ved å hakke opp 230V i en langt høyere frekvens (50kHz og høyere) og dermed blir potensielt strømlekkasjene til jord mye større. Hvor mye utstyret får lov til å lekke er det strenge grenser for (slik at man ikke løser ut jordfeilsvern).

Det blir sagt at det er krypstrøm i varmepumpa som knekker lagrene. Hvor kommer denne strømmen fra? Jord deltar ikke i kretsen inne i varmepumpen. Her er min hypotese: Dersom krypstrømmen tar knekken på lagrene er det på grunn av egen intern feil/konstruksjon i VP. Denne krypstrømmen det snakkes om kan kun komme fra egen elektronikk inne i VP. Ergo ta det opp med produsenten. Hvis det er krypstrøm, hvorfor løses ikke jorfeilsvernet ut?

Igjen: jord er for sikkerhet. Dvs. jord skal kunne bære bort hele tilførselsstrømmen (på 10 eller 16A) ned til jord slik at det ikke oppstår farlige berøringsspenninger dersom utstyret skulle være defekt. Dersom det slås ned et lempfeldig jordspyd for VP er det ikke sikkert at jordledningen har lav nok impedans for å bære kursstrømmen uten at det blir farlig å berøre utstyret, noe jeg ikke ville godkjent. Er denne løsningen risikovurdert? Har du fått samsvarerklæring for dette?
   #19
 136     Romsdal     1
Som jeg nevnte tidligere så er det ingen sammenheng med defekte lager i viftemotor på innedelen om maskinen er jordet eller ikke.

Det er stor sett Panasonic sine viftemotorer som hadde dette problemet (toshiba brukte også Panasonic viftemotorer tidligere) og motoren er en børsteløs motor, det vil si at det er en magnet som roterer, det er også en del elektronikk inne i motoren i form av et printkort med div el.komponenter på. Så langt som jeg forstår så oppstår det en spenning som går igjenom lageret som igjen forsaker gnistdannelser som "spiser" opp overflaten på kulebanen i lageret


For de som har peilling på elektronikk, så kan dere lese vedlagt pdf




   #20
 967     Stavangerområdet     1

For de som har peilling på elektronikk, så kan dere lese vedlagt pdf


Ahh! Svært interessant. Takk.

Jeg har en CS-CE12HKEW selv i stua. Storfornøyd. Varmer opp mesteparten av huset (200 kvm) og har redusert strømregninga til tross for at det har vært nedi -15 grader C. Var litt skeptisk siden dette er en "billigmodell", men ytelsen er det iallefall ikke noe galt med!