223    0    0  

Test av varmepumper

 18     Asker      0
Test av varmepumper
En varmepumpe som er «best i test» trenger ikke å være det riktige valget for din bolig. Her er fem ting du må tenke på når du leser en varmepumpe-test.
Tester av varmepumper kan være nyttig når du skal kjøpe varmepumpe. Det finnes få faktiske, fysiske tester. Det meste er guider som vektlegger vurderer og vektlegger ulike egenskaper - som pris på varmepumpe og installasjon, årsvarmefaktor eller støy på hver sin måte. Derfor kan «best i test»-varmepumper variere fra en guide til en annen.


Test av varmepumper - 5c3f819028665f0d8c82b33b_halvtak.png - varmemarket

# 1 Hvor mange merker er med?
Tester eller guider dekker sjelden et stort og representativt utvalg av varmepumper. Når utvalget er lite, er det begrenset hvilken nytte du har av resultatene. Du bør sjekke om toppmodellene til de mest kjente produsentene er med, og at testen ikke er flere år gammel. Vår oversikt viser kjente merker i det norske markedet.
# 2 Finner du de dataene som er viktigst for deg?
Hvilke tekniske egenskaper du bør lete etter i en test eller guide, avhenger av hva som er viktigst for deg. De tre vanligste egenskapene kjøpere er opptatt av, er:  

  • Avgitt effekt: Hvor mye varme varmepumpen leverer ved ulike utetemperaturer. Flere guider har lagt sterk vekt på avgitt varmeeffekt ved lave utetemperaturer. Det du bør sjekke, er effekt ved de temperaturene som er relevante der du bor. (Søker du opp hjemstedet ditt på yr.no og klikker på “Været som var”, får du raskt oversikt over temperaturer for det siste året). Hvor stor varmeeffekt du har behov for, avhenger av hvor godt isolert boligen er, hvor den ligger og hvor store arealer varmepumpen skal varme opp.
     

  • Årsvarmefaktor (SCOP): Hvor mye mer varme du får fra varmepumpen enn hva den bruker i strøm i løpet av året. SCOP er en teoretisk verdi beregnet fra fabrikkdata. I praksis er det vanskelig å oppnå like høy årsvarmefaktor (SPF, seasonal performance factor). Og merk at dobbelt så høy årsvarmefaktor ikke betyr dobbelt så høy energigevinst. (Årsvarmefaktor på 3 gir i beste fall 67 % energisparing, mens en årsvarmefaktor på 6 ville gitt inntil 83 % energisparing).
     

  • Lyd: Vær klar over at markedsføring ofte tar utgangspunkt i støy fra varmepumpen når den går i stillemodus. Det du bør sjekke, er hvor mye støy varmepumper lager når den går for fullt. Det er relevant både natt og dag på de kaldeste dagene om vinteren. Husk å sjekke avgitt lyd fra både inne- og utedelen.


En del guider har kombinert flere av disse tre egenskapene sammen med pris for å rangere ulike modeller. Du bør likevel kunne finne hvilke data resultatene er basert på. 

Dere kan finne mer i vår nettbutikk 
https://www.varmemarket.no/aktuelt/test-av-varmepumper-1
Test av varmepumper - 2.jpg - varmemarket
Signatur