1,348    8    7  

Tester av varmepumper?

 3     2
Jeg har googlet litt men kan ikke finne noen seriøse uavhengige tester av varmepumper? Finnes dette noe sted?

Jeg skal bytte ut en eldre varmepumpe og kjøpe to nye, som betyr en en relativt stor investering. Det har jeg ikke greie på, og det finnes jo en rekker merker og et hav av modeller å velge i... det hadde derfor vært nyttig å vite hva som er et bedre valg enn noe annet.. 
Jeg har fått råd/tilbud av tre montører og alle har sine merker de anbefaler, og andre merker de ikke liker, så det er ikke lett å bli klok på hva som er best. 

Om noen skulle lese denne tråden og kan gi råd er jeg takknemlig for det. 
Jeg har fått tilbud på følgende til hus på 3 ett, 260 kvm. ca. 

Dakin Stylish 2 - 27 000 kr. 
https://www.daikin.no/daikin-stylish-ii/

Mitsubishi Iguru 6200 - 21 500 kr
https://mee.no/privat/produktkategori/luft-luft-varmepumper/iguru/iguru-6200/

Wilfa Narvik - 16 000 kr
https://mee.no/privat/produktkategori/luft-luft-varmepumper/iguru/iguru-6200/  k

+ fått anbefalt noen pumper fra Fujitsu, men ikke fått pis:
 https://fujitsu-varmepumper.no/?gclid=EAIaIQobChMIprzWyJPw-wIVb4CDBx2msgVXEAAYASAAEgJ16PD_BwE

Men ser at alle merken har flere å modeller å velge i. Er det litt det samme hva en velger? Noen som har erfaring med Wilfa som er noe rimeligere enn de andre? 


f
d
f
2r 21500,-

   #1
 2,326     Trondheim     2
Det er ikke like mye tester lengre som det var da varmepumpe var "nytt", så vanskelig å finne.

Hva er varmebehovet ditt?
Bor du i "kuldegrop", type Røros, eller ute ved kysten med mye "nullføre" og med det ofte avfukting.

Hvilken varmepumpe, merke og modell er det du bytter ut? Hold den deg varm? Har den gitt seg, dvs sluttet å virke, og derfor du bytter?

Det du skal være våken på er hva for maks effekt de du vurderer trekker, ikke hva som loves gir fra seg. Og i dag er vell alle R32 kjølemedium, men sjekk uansett så du ikke får R410a, Er ikke dårlig det, men R32 er da bedre, spesilet når det er kaldt.
Ikke se deg blind på ekstra smarte saker , som sensorer som ser i rommet eller lignende. Er strengt tatt ikke nødvending. Er du var på lyd, så kan det være greit å sjekke dB som er oppgitt, men om det stemmer og om det er sammenlignbart er vanskelig å si. Dog beste du har å gå på.

Så før du bestemmer deg bør du sette opp kriterier i prioritert rekkeføglge ,og kanskje vekte de også.
Så kan du lete litt på nett etter gamle tester av pumper fra samme fabrikat, det kan gi litt tillitt til tall i brosjyrer.

Var innkjøpspris det eneste kritteret, så er valget enkelt ser jeg, Wilfa.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 3     2
Mange takk for grundig svar. Her er mye å tenke på. Dette er langs kysten på vestlandet så blir ikke veldig mye kaldere en -10 på det meste.
Har i dag en Mitsubish 12 å gammel som ser ut til å må byttes. Den stod i huset vi kjøpte, så usikker hvordan den fungerte som ny.
Jeg kommer til å koble pumpen opp mot Sensibo eller tilsvarende for "smart-styring", så ikke så viktig hva som er av sånne funksjoner i pumpen, men ingen ulempe om pumpen er klargjort for wifi.
   #3
 242     1
De pumpene du har fått tilbud på er ikke "like"(som å sammelinge en vw polo mot en stor volvo v90) derfor vil prisen være avvikende.

Design og størrelse kommer å inn i ligningen. Men gjennerelle råd er går for "annerkjente" merker. Daikin, Mitsubishi, Panasonic, Toshiba osv er bra. Men Wilfa ville jeg styrt unna, Fujitsu å har jeg litt dårlig førelse på.
   #4
 1,008     0
Har selv Fujitsu 7,2 extreme,og er i hvertfall strålende fornøyd med denne,ga vel 20k ferdig montert,uten elektrikker arbeidet
   #5
 38     0
Styr unna Wilfa ja. Vi monterte de en liten periode, men sluttet å selge det ganske kjapt når vi fikk se hvor dårlig de var.
Har montert mye Daikin. Svært gode pumper som også er svært god på avriming (Som kan være lurt hvis du bor nær sjø eller hvor det er litt mye luftfuktighet.
Fujitsu har vi også montert masse av, og jeg kan si at disse har uten tvil vært de mest driftsikre pumpene. Sjeldent vært noe problem med disse. Ville heller gått for Iguru 6600. Tror 6200 kan bli "svak" for et så stort hus.
(Daiking Stylish gir 4,7kW ved -15gr og Iguru 6200 gir 3,6kW ved -15)
  (trådstarter)
   #6
 3     1
Takk for alle innspill, veldig nyttig Smile
Jeg landet på 2 x Daikin Stylish 2, det var alternativet med kortest leveringstid, og jeg forstår det slik at dette også er et av de bedre merkene. Betaler litt ekstra, og håper jeg har igjen for det i det lange løp. Ser frem til et litt mer stabilt varmt hjem 🤞🏼

   #8
 196     0
Vi har Mitsubishi Kirigamine MSZ-FD35VA fra 2009. (14 år idag) Den går fortsatt fint idag. Uten noe service. Kun vasket over med klut på innerdelen og rengjort filtere - de som er enkle og rengjøre, 1 gang i måneden.
Har ca 5-6meter slange og måtte ha påfyll av ekstra gass når den ble montert. Går på "1-2 prikker" hastighet og ikke mere. Prøvde rengjøre den nå, etter så mange år... med å trykkluft blåse rent, WOW det ble forskjell i både varme og luftstrøm. Så rengjøring av innerdel har mye og si! Kostet vel 23000 i 2009.

Ellers har vi 3 dager erfaring med Fujitsu Norgespumpa 5.9. Den virker utrolig bra, har wifi styring hvor man kan fjernstyre pumpa via app OG se gradene som er i huset. Men man kan ikke se strømforbruk. Vet om 2 andre som har Fujitsu og hatt de i 14-15 år før de har kjøpt ny. Men enda da virket pumpa fint fortsatt. Kostet nå 22500,- i 2023.