173    2    0  

Tips til varmepumpe

 296     0
Jeg har to varmepumper i huset, Mitsubishi Kirigamine Furo 4300 (gulvmodell) og Fujitsu Norgespumpa 6.4. Installert hhv. i 2014 og 2022. 

Sistnevnte er jeg ikke så fornøyd med da den har høy støy fra utedel, ekstremt mye avriming, lange avrimingsperioder (ca 14min + 3min i oppstart), samt at den ikke varmer opp rommene så godt. Det har vært ca 3-5 graders forskjell i rommene vs innstilt temperatur (23°C og nest høyest vifte). Det skal nevnes at Fujitsu har sin utedel plassert mot nord vs Mitsubishi som står mot sør. Noen dager ser jeg det kan være 3-8°C forskjell i temperatur på de ulike sidene av huset, og dette medfører at utedelen mot nord må jobbe hardere.

Videre tok jeg en test av strømforbruket til den enkelte pumpa (med samme temperatur og vifteinnstilling) en kveld det var -9°C og fant under deres driftssyklus at Mitsubishi brukte 1,2 kWh og Fujitsu 2,1 kWh. Jeg har prøvd å kontakte Fujitsu og leverandører av dette merket, men ingen vil opplyse om nominell, min eller max forbruk (ikke effekt) til deres pumper. Andre leverandører opplyser om dette i sine produktspesifikasjoner.

Oppsummert syns jeg at jeg fikk lite igjen for å installere Fujitsu Norgespumpa 6.4 som skulle erstatte flere panelovner.

Jeg er i tenkeboksen med å bytte ut Fujitsu Norgespumpa 6.4 med en annen modell. Jeg ønsker en modell som gir høy effekt, høy luftmengde fra innedel og lavere støy fra utedel. Følgende alternativer har pekt seg ut:

- Daikin Synergi 3 (FTXTM40R)
  • Fordeler: Kompakt utedel, høy scop, lav dB ved medium vifte

  • Ulemper: Høy dB ved max vifte og mindre luftmengde avgitt inne.


- Fujitsu Extreme 8.2
  • Fordeler: Høy luftmengde inne, OK scop, høy effekt ved -7°C (6,93), lav dB utedel.

  • Ulemper: Ikke oppgitt effektforbruk (nom/min/max).


- Panasonic HZ35XKE
  • Fordeler: Høy luftmengde inne, høy scop, lav dB på viftehastighet lav/medium og lavt effektforbruk. (0,165-2,225 kWh)

  • Ulemper: Høy dB på max viftehastighet, høyere dB utedel.Ut fra spesifikasjonene så virker Fujitsu extreme 8.2 som er god modell, men man vet ikke effektforbruket selv om produsenten oppgir "meget lavt energiforbruk".

Har noen erfaringer med disse pumpene eller tips om andre modeller?

   #1
 2 292     Trondheim     0
Vet du varmebehovet Norgepumpen erstattet. Det bør du kjenne før du bytter pumpe. For om det er større enn hva den nye også leverer. er du like langt Men fult pådrag som naturlig nok henter mer energ ut av uteluften og såleder gjrø at det rimer på "maksimalt". Mye mer enn å en VP som går på halve effekten, som omtrent tar ut nær til halve energi av luft, og med det rimer på det halve.
Sjekk hvordan gjennomføringen til rørene på innedelen er (Er det tettet, og om utedelen er isolert godt, Ser det står at den der pumpen har
  • Effektiv og rask avriming


Men kanskje påtatt skryt.

Signatur
  (trådstarter)
   #2
 296     0
Varmebehovet Norgespumpen erstattet var 4 panelovner på 1.250W hver. Disse var innstilt på hhv 1stk à 25°C og 3stk à 20°C. To av disse var på hvert sitt soverom som ikke har behov for høyere varme. Panelovnen som hadde høyeste temperatur er i samme område hvor innerdelen er plassert. Slikt sett tenker jeg at  Norgespumpen burde klart å dekke varmebehovet.