7,564
18
0
Varmepumpe : Hvilken type varmepumpetype har høyest COP?
65
Sandnes
0
Hei! Dette er sikkert tatt opp tidligere, men finner ikkje noe på emnet.
Hvilken type varmepumpetype har høyest COP?
Hvilken pumpe lønner seg, mtp på investeringskostnader og driftkostnader på sikt.
Hovedoppvarming bør være vannbårent varmesystem....
Noen forslag??
Hvilken type varmepumpetype har høyest COP?
Hvilken pumpe lønner seg, mtp på investeringskostnader og driftkostnader på sikt.
Hovedoppvarming bør være vannbårent varmesystem....
Noen forslag??
Signatur
Vann til Vann gir høyest effekt når det er kaldt. Denne egner seg vel best i kaldere strøk.
Luft til vann er best ved kysten pga høy lufttemperatur og lavere investering.
Ulempen som mange glemmer med luft/luft er at den kan ikke varme forbruksvann og der har mange opptil halve energiforbruket sitt, for en snittfamilie kanskje 35-40%. Så en 40% på oppvarming og en 20-25% til lys, fryser, kjøleskap, tv, radio, etc etc.
Så en luft til luft er en rimelig måte å redusere en snau halvpart av strømforbruket mens de andre reduserer på to tredjedeler (minst). I et godt isolert hus vil energiforbruket til varmtvann utgjøre stadig større andel av totalforbruket siden vi bruker mindre og mindre til oppvarming, mindre til lys med LED og hvitevarer blir stadig mindre strømkrevende og pc bruker mindre etc etc.
Om en bor ved kysten hvor det sjelden er kaldere enn minus 5 grader synes jeg personlig at borrehull/energibrønn er bortkastede penger. Her er det mange forhold en kan ta inn,støy fra utedelen omen ar naboer tett innpå eller liten tomt slik at utedelen må stå på samme sted som man sitter ute (om sommeren bruker man varmtvann og det glemmer enkelte når de skriver at en ikke fyrer om sommeren).
Men poenget mitt er at det finnes ingen fasit på hvasom er best valg, det er noe som bør vurderes for hver enkelt ut fra mange faktorer.
Men grunnprinsippet er som hans9001 skriver.
Det må også vurderes hvaslags bygg man har, bruksmønster og alternative oppvarmingsmuligheter.
Det finnes ikke noe standard svar for god økonomi.
At forbruksvann/varmtvann for en gjennomsnittlig familie er på 35-40% av totalt strømforbruk hørtes mye ut. Hvor henter du de tallene fra?
Uten at våre tall har vitenskapelig belegg så har jeg nå i et år notert ned alle data daglig på vårt forbruk og kommet til følgende data:
Varmepumpedrift totalt fra juli til juli er 2205 timer. Av disse har 377 timer vært ren varmtvanns/forbruksvannsproduksjon. Dette utgjør ca 17% av det totale strømforbruket for husstanden som teller 2 voksne og 2 barn som alle dusjer/bader i snitt ca 6 ganger i uken. Dog er det tall her som ikke er medregnet eksvis når vi er på ferie, bortreist ifm jobb, kurs osv. Så det er rimelig å ta høyde for at dette snittallet nok vil være lavere.
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Det blir feil å bare sjå på COP, da denne blir målt ved 7grader utetemp. Eindel av billigpumpene blir spesiallaga med tanke på COP, men stuper når tempraturen synker. Mens andre pumper ligger litt under på COP, men har ein mykje bedre virkningsgrad ved lavere tempraturer..
Slik er regnestykket vårt:
3 stk bor på 141m2 enebolig og bruker ca16300kwt i året totalt.
Har to stk v.v.beredere, en på 200l og en på 30l.
På 30-literen satte jeg en måler i kontakten og lot den stå i 26 dager. 33,57w i timen ble snittet på.
På 200-literen ble snittet 155w i timen.
(Har målt denne enda lavere før, da vi bare var to i huset, tror det var 122w i timen.)
188,57 w i timen blir 1652,87kwt i året, altså ca 10%av totalforbruket.
For de som tenker at de vil spare masse kwt på varmtvann, kan det nok være smart å måle forbruket først.
Hvor mye av energien som går til oppvarming av vann kontra oppvarming er avhenig av bolig og bruksmåte. 40% er mye, 17% er lite.
Om du har en normalt god varmtvannstank med bare 5% varmetap bruker dere 55 liter varmt vann i døgnet. Til dusjing og annet.
nedblandet til normal dusjtemp gir det ca 130 liter.
En dusj bruker 8-20 liter i min så da er det mellom 6 og 16 minutter dusjing i døgnet.
Om dere tapper ei bøtte varmtvann må dere dusje tilsvarende mindre, vasker hendene bruker 5-1o liter pr min.
For å klare dette kan dere (tre personer) ikke dusje mer enn 1 til 4 minutter hver i døgnet. Det er ekstremt lite og tall som avviker veldig fra normalen.
Jeg påstår ikke på noen måte at det ikke stemmer, men med en livsstil som avviker så mye fra normalen vil selvsagt ikke de normale reglene gjelde. Dere kan heller ikke overføre deres erfaring til andre.
For å reformulere mitt innlegg kan jeg tilføye at for de som benytternormale mengder varmtvann gjelder de prosentvise fordelingene jeg har oppgitt.
legger en artikkel nederst her som refererer den studien jeg sikter til
001_Vannforbruk i bolig !.pdf
luft til vann varmepumpe så produserer opp til 80c