#41
 752     0
Hosse, du har svømmebasseng og varmekabler i oppkjørselen, er det ikke like greit å ta investeringen og gå for merkevare?  ::)

  (trådstarter)
   #42
 528     Bærum     0
For å prøve å kommentere alle i et innlegg:-)

Voyler: på biler og hvitevarer går jeg for merkevare. På bil er jeg strålende happy med BMW, mens på hvitevarer er jeg dypt skuffet på Miele. Absolutt alle Miele produkter har vært på service mer enn en gang. Finnes veldig mange merkevarer som ikke er merkevarer, uten mer "kjente merker" (fordi de brukt masse penger i markedsføring)

Jeg kjenner helt enkelt ikke til varmepumpe segmentet. LG feks er kass på brunvarer, men kanskje flink på pumper?

Dkt + sakke:
Ut fra hva dere skriver så må jeg nok si at L/V er veien å gå for meg uansett.
Hvis vi tar det som utgangspunkt;

1. Hvordan kan jeg få kjøpt konvektorer ned i 2,500 kr klassen?
2. Hvordan kan jeg få brukt dette anlegget til kjøling?
3. Må jeg ha en accumulatortank og hvor stor bør denne være?
4. Hva er egentlig sanningen med en overdimensjonert L/V pumpe? Går den dyrere eller rimeligere? Sprikende anbefalinger det..

Som jeg sagt tidligere, så har jeg slitt med styringen av varmen i 8 år uansett oppvarming. Jeg mangler noen erfaren ekspert som kan analysere, anbefale, montere og tune inn systemet for meg. Det hjelper meg lite å svippe innom Jula for å kjøpe pumper og be enn vanlig rørlegger å elektriker koble dette til..
Signatur
   #43
 7,686     Bærum     0
Du er vel temmelig alene om å ha så dårlig erfaring med Miele. Så vidt jeg vet er Miele ikke noe white label, men Miele tvers igjennom. Jeg er ikke noe ekspert på hvitevarer så dette får andre bekrefte eller avkrefte.
   #44
 1,725     Trondheim     0
1: http://www.natur-energi.no/viftekonvektorer.htm
    http://www.arnebergli.no/
    Det finnes også radiatorer beregnet for varmepumpedrift, husk at du trenger ikke       
    viftekonvektorer overalt 

2: Vet ikke om denne funktionaliteten finnes på L-V, finnes på V-V pumper, trenges da   
    en egen kjølekrets og fungerer via viftekonvektorer. ellers så er jo en kombinert løsning
    sansynligvis best i ditt fall som Dkt skriver, L-V for varmtvann og grunnvarme og så L-L
    for topping og spredning av varmen.  da har du kjøling på L-L

3: Akkumulatortank er bra å ha, men ikke helt nødvendig hvis du ikke planlegger utvidelse
    av systemet med andre varmekilder (ovn med vannkappe, solvarme etc.) ,

4: Vet ikke, men du skall ikke underdimensjonere. En pumpe beregnet for hus maks 120
    kvm greier ikke å produsere både varme OG varmtvann i 250kvm hus. særlig når det er
    kaldt så greier ikke en liten pumpe disse oppgavene. Akkurat når det er kaldt så er det
    greit å ha en akkumulatortank, da pumpene er oftest ikke konstruert for å lage både
    varme og vann samtidlig - dvs når det produseres varme for huset så stopper varmtvannsproduksjonen. og når det er kaldt så prioriteres varme. Har du en tank som
    varmemagasin så er problemet kansje mindre uttalt

Du må ha rørlegger til å sjekke rørsystemet ditt,
Bettum holder til i Tønsberg, mulig han kan hjelpe med systemoppsett (mot betaling selvsagt) http://www.solvarming.no/
Han virker å ha nokk kunskap om styring av varmesystemer.
MVH
Sakke
   #45
 2,338     Trondheim     0
Faktabeaserte beslutninger er de beste objektivt sett, følelsesmessige beslutninger er de mest komfortable. Derfor i en tidlig tråd forsøkte jeg å peke på at det kunne være behov av i den her saken å få landet en del "ønsker" slik at man kunne tegne de som et mål.
Da er neste, på hvilken måte kommer du deg til det målet, og hvilke rammevilkår har du.
Mål som jeg nå ser:
1. Varme boligen (åpenbart!)
2. Budsjett 45.000 total?
3. Kjøling (Oppholdsrom?)
4. L/V for å anvende eksisterende distribusjon
5. L/V for å produsere rimelig varmvann

Jeg var på jula i dag, og tok en sving innom deres "stand" for varme. Den minste L/V ser ut til å ha fått en ny vifte med mer "teknoligisk" design som sikkert er lagt til for redusere støy. Stod plakat om at ustyret skulle monteres av fagfolk for garanti. Jeg tror med mindre man ikke kjøper ustyret fra den størte lokale "100år-jubilende" vvsforretingen i regionen man bor at å kjøpe billig fra Jula er liten risiko. De vil ikke gå konkurs på lenge (Aldri?), og har så langt jeg vet vært forbilledlig i det å hjelpe når det måtte til.

Man kan diskutere seg fordervet på det med dyr og billig, kommer aldri i mål. Fakta er at man får ikke samme standard om man kjøper billig, men man oppnår langt på veg samme effekt av en øsnket funksjon som i det her tilfellet er varmepumpeteknolgi.

En kort bedømmelse for/mot: M("Miele"=dyr), J(Jula=Billig) større>, lik=,<mindre enn
Gis garanti: M=J
Risiko for å ta i bruk garanti: M<J
Ankaffelseskostnad: M>J
Levetid: M=J  (NB:Levetid er ikke samme som første stopp når en temperaturføer til 9 kroner ryker i julapumpen)
Varme i bolig: M=J
LCP (Life-Cycle-Profit): M<J
Statussymbol ("Nabofaktor"): M>J

Konklusjon: Om du kan leve i en varm bolig og ha få størst pay-back fra din investering med naboer som evnetuelt synes du er billig, men med en høyere risiko for å anvende deg av garantien enn å kjøpe dyrt, tjene minst og bo i sammen med naboer som ikke kommenterer men er avnesjuke på merkeproduktene dine, så kjøp "Jula".

Innledet med faktabasert beslutning, og fakta er at nå har jeg skrevet og "anbefalt" svært så mye i den her tråden at jeg får heller gå å få gjort noe nyttig, f.eks ut å male med hvit murmaling jeg kjøpte på Jula i dag, 80 kroner rimeligere enn samme maling på COOP-Obs bygg. Hvit er hvit, eller "gulost er gulost".  ???  ;)







Wink
Signatur
   #46
 7,686     Bærum     0
Til å være faktabasert var denne konklusjonen temmelig subjektiv. Hvordan kan du mene at levetid er lik for billige og dyre produkter? Er det faktabasert eller synsing. Varme i bolig, er det faktabasert eller synsing. Du avslutter med at murmaling er likt også, hvitt er hvitt. Har du belegg for det?
   #47
 1,015     Revetal     0
Før diskusjonen sklir ut med om bil er bil, vaskemaskin = vaskemaskin og Vp=Vp uansett merke, modell, materialvalg, utstyr, oppbygging og pris så er utgangspunktet og problemet til trådstarter følgende: for lite og for dyr varme/bokomfort.

Jeg tviler på at radiatorene er så dårlig, selvom de har vært utilstrekkelige siste 8 år. Noe har blitt dårligere og mangelfullt ift styring og effekt når varmeanlegget ble bygget om sist.

Effektiv og mest mulig energisparende styring bør derfor være førstevalg.

Deretter må nok varmeeffekt sikres og hvordan dette kan gjøres mest effektivt ift kost/nytte og driftsøkonomi/-sikkerhet.

Det er mange måter å få til det på, og forslagene til nå i tråden har det ikke manglet på, men synes de fleste bærer preg av å lappe på et problem fremfor å legge opp til en langsiktig god varme-/kjøleløsning.

Det MÅ ikke installeres tank med Vp, men det sikrer langt bedre drift, utnyttelse/dekningsgrad, valgmuligheter senere og driftsøkonomi.

Det ER en grunn til at varmepumper koster forskjellig og i reell drift leverer ulikt ift oppgitte effekter og virkningsgrad. Integrert varmeveksler, styring, pumper/vifter og annen mekanikk er det lettest å se forskjellene på. Kompressorene er ofte nokså like, men at jula bruker panasonic betyr IKKE at eneste forskjell ellers er merkelappen...
Kvalitet og dimensjonering på de andre elementene er det som avgjør mye på levetid og om vp'en klarer å levere gode resultater uansett driftsforhold. I testlaboratoriene med tørr luft og voldsom flow i varmeveksler får alle nokså gode tall ;)

Det er ikke bare å koble inn en Vp i et varmeanlegg og dra frem kalkulatoren for å beregne inntjening. Trengs det 60 grader turtemp. El-kolben sikrer tilleggsbehovet Vp ikke klarer, retur er på 50 grader. Makstemp Vp er 50 grader, hva skjer? Kunden fyrer på ren El....

Derfor BØR det først prioriteres god styring og tank som kan legge til rette for best mulig drift FØR det i dette hele tatt diskuteres om Vp fra jula er like bra som et kjent merke.
Signatur

   #48
 2,338     Trondheim     0
Takk og pris en kommentar som trakk startsnora tilbake til start.
Som Bettum skriver, helheten teller.
Så det evige dilemma, etter hvert som bildet av helheten blir komplett møter man snart igjen problemene med å lande for løsninger.
Om anskaffelseskostnad ikke er et tema for valg av løsning, så løser i prinsippet saken seg på egen hånd. Så snart en skal veie saker og ting for og i mot blir det "problem" når også lommeboka er en faktor i det hele, og jeg stakk da nesen frem med et eksempel og en konklusjon for en tilnærming for å kunne klare å bestemme seg.
Et er i alle fall faktum, til sist må man bestemme seg.
Likeså, bygget på det jeg har skrevet om i det her forumet om varmepumper og solvarme kan jeg forstå at det fort kan bli lesers subjektive faktum å sette likhetstegn mellom at "Billig er bedre enn dyrt = DKT850". Vil bare få med, det har aldri vært meningen.

PS1 (Torango): Håpet man så litt ironi også i mitt siste innlegg, derfor det med sitat fra ostereklamen "Gulost er gulost", men ble kanskje for dyp.

Signatur
  (trådstarter)
   #49
 528     Bærum     0

1: http://www.natur-energi.no/viftekonvektorer.htm
    http://www.arnebergli.no/
    Det finnes også radiatorer beregnet for varmepumpedrift, husk at du trenger ikke       
    viftekonvektorer overalt 

2: Vet ikke om denne funktionaliteten finnes på L-V, finnes på V-V pumper, trenges da   
    en egen kjølekrets og fungerer via viftekonvektorer. ellers så er jo en kombinert løsning
    sansynligvis best i ditt fall som Dkt skriver, L-V for varmtvann og grunnvarme og så L-L
    for topping og spredning av varmen.  da har du kjøling på L-L

3: Akkumulatortank er bra å ha, men ikke helt nødvendig hvis du ikke planlegger utvidelse
    av systemet med andre varmekilder (ovn med vannkappe, solvarme etc.) ,

4: Vet ikke, men du skall ikke underdimensjonere. En pumpe beregnet for hus maks 120
    kvm greier ikke å produsere både varme OG varmtvann i 250kvm hus. særlig når det er
    kaldt så greier ikke en liten pumpe disse oppgavene. Akkurat når det er kaldt så er det
    greit å ha en akkumulatortank, da pumpene er oftest ikke konstruert for å lage både
    varme og vann samtidlig - dvs når det produseres varme for huset så stopper varmtvannsproduksjonen. og når det er kaldt så prioriteres varme. Har du en tank som
    varmemagasin så er problemet kansje mindre uttalt

Du må ha rørlegger til å sjekke rørsystemet ditt,
Bettum holder til i Tønsberg, mulig han kan hjelpe med systemoppsett (mot betaling selvsagt) http://www.solvarming.no/
Han virker å ha nokk kunskap om styring av varmesystemer.
MVH
Sakke

1. Veldig bra linker! 2,300 nok per konvektor er ikke dårlig!
2. Mener jeg sett L/V med kjølefunksjon. Er det bare å kjøre det på viftekonektorene da og skru av de vanligeradiatorene da? Hørt at det blir kondens på de ellers..
4. Hvordan vet jeg om 9 kw er nok feks?:-)
Signatur
  (trådstarter)
   #50
 528     Bærum     0

Faktabeaserte beslutninger er de beste objektivt sett, følelsesmessige beslutninger er de mest komfortable. Derfor i en tidlig tråd forsøkte jeg å peke på at det kunne være behov av i den her saken å få landet en del "ønsker" slik at man kunne tegne de som et mål.
Da er neste, på hvilken måte kommer du deg til det målet, og hvilke rammevilkår har du.
Mål som jeg nå ser:
1. Varme boligen (åpenbart!)
2. Budsjett 45.000 total?
3. Kjøling (Oppholdsrom?)
4. L/V for å anvende eksisterende distribusjon
5. L/V for å produsere rimelig varmvann

Jeg var på jula i dag, og tok en sving innom deres "stand" for varme. Den minste L/V ser ut til å ha fått en ny vifte med mer "teknoligisk" design som sikkert er lagt til for redusere støy. Stod plakat om at ustyret skulle monteres av fagfolk for garanti. Jeg tror med mindre man ikke kjøper ustyret fra den størte lokale "100år-jubilende" vvsforretingen i regionen man bor at å kjøpe billig fra Jula er liten risiko. De vil ikke gå konkurs på lenge (Aldri?), og har så langt jeg vet vært forbilledlig i det å hjelpe når det måtte til.

Man kan diskutere seg fordervet på det med dyr og billig, kommer aldri i mål. Fakta er at man får ikke samme standard om man kjøper billig, men man oppnår langt på veg samme effekt av en øsnket funksjon som i det her tilfellet er varmepumpeteknolgi.

En kort bedømmelse for/mot: M("Miele"=dyr), J(Jula=Billig) større>, lik=,<mindre enn
Gis garanti: M=J
Risiko for å ta i bruk garanti: M<J
Ankaffelseskostnad: M>J
Levetid: M=J  (NB:Levetid er ikke samme som første stopp når en temperaturføer til 9 kroner ryker i julapumpen)
Varme i bolig: M=J
LCP (Life-Cycle-Profit): M<J
Statussymbol ("Nabofaktor"): M>J

Konklusjon: Om du kan leve i en varm bolig og ha få størst pay-back fra din investering med naboer som evnetuelt synes du er billig, men med en høyere risiko for å anvende deg av garantien enn å kjøpe dyrt, tjene minst og bo i sammen med naboer som ikke kommenterer men er avnesjuke på merkeproduktene dine, så kjøp "Jula".

Innledet med faktabasert beslutning, og fakta er at nå har jeg skrevet og "anbefalt" svært så mye i den her tråden at jeg får heller gå å få gjort noe nyttig, f.eks ut å male med hvit murmaling jeg kjøpte på Jula i dag, 80 kroner rimeligere enn samme maling på COOP-Obs bygg. Hvit er hvit, eller "gulost er gulost".  ???  ;)







;)

Takk for svar:-)
1. Naboene dr*ter jeg fullstendig i:-)
2. Budsjett er ikke satt, men jeg vet jeg må over 45k. Sikkert opp til 100k, men jeg betaler ikke for merket.

Mye fornuftig i det du sier. Det som er viktig for meg er at noen som er rimelig upartisk kan se på hele oppsettet (som også Bettum er inne på), kan rekomendere et "godt nok" produkt fra et firma som er der om 10-15 år. Dessverre er de fleste kun interessert i å selge sine produkter og ikke komme inn i trinn to når kun montering gjennstår (forståelig nok)
Signatur